Per 2022 metus Alytuje pagalba buvo suteikta 23 tūkst. žmonių

Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) – valstybės ir žmonių pagalbininkas. Aktyviai veikęs krizių Lietuvoje metu: pandemijos, migrantų iš Baltarusijos krizės laikotarpiais – pastaraisiais metais jėgas sutelkė pabėgėlių iš Ukrainos pagalbos teikimui. Taip pat Lietuvos Raudonasis Kryžius vykdo ir nacionalines programas bei padeda vienišiems senjorams, negalios paliestoms šeimoms, moko visuomenę pirmosios pagalbos įgūdžių, vykdo veiklas, skirtas jaunimo švietimui bei ruošia Pasirengimo ekstremalioms situacijoms savanorių būrius. Lietuvos Raudonasis Kryžius aktyviai veikia 15 miestų Lietuvoje, tame tarpe ir Alytuje, kuriame, pasak LRK Alytaus skyriaus vadovės Aldonos Turauskytės, 2022 metais buvo pasiekti visi išsikelti tikslai ir net viršyti lūkesčiai. Alytaus skyrius 2022 m. pagalbą suteikė net 23 tūkst. asmenų.

Daugiausiai jėgų skirta pagalbai ukrainiečiams

A. Turauskytė kaip didžiausią metų iššūkį įvardija karo pabėgėlių iš Ukrainos krizę. Alytus – pirmasis miestas, kuriame buvo atidarytas pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centras, kurio veiklą koordinavo LRK darbuotojai ir savanoriai. Teko labai greitai sukurti veiklos procesus, suburti savanorius ir užtikrinti sklandų centro veikimą. Alytaus skyriaus vadovė džiaugiasi, kad su sunkumais susitvarkyti pavyko.
„Alytaus ukrainiečių pabėgėlių centre tiekėme maistą, rūbus, higienos priemones ir kitus daiktus – reikėjo operatyviai suorganizuoti visų reikalingų priemonių ukrainiečiams gavimą. Prisipažinsiu – iššūkių netrūko. Tačiau turėjome daug labai naudingų pamokų“, – dalinasi Alytaus skyriaus vadovė A. Turauskytė. Ukrainiečių registracijos centro veikla Alytuje tęsiama iki šiol, šiuo metu tai vienintelis toks veikiantis centras visoje Lietuvoje.

Pagalba pažeidžiamiems žmonėms

Be įprastų vykdomų LRK veiklų ir ukrainiečių pabėgėlių centro įkūrimo Alytuje, 2022 metais LRK Alytaus skyrius įkūrė žemo slenksčio paslaugų kabinetą „Žaliasis koridorius“, kuris skirtas gerinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą rizikos grupės ir atskirtyje esantiems asmenims, įtraukiant juos ir jų artimuosius į prevencines ir reabilitacines programas, siūlančias ne tik šviečiamojo pobūdžio, bet ir konkrečias socialines paslaugas bei humanitarinę pagalbą. „Mūsų skyrius apskritai daug dirba ties užkrečiamų ligų tematika. Dirbame pagal projektus, tačiau net projektams pasibaigus tęsiame veiklą ir padedame žmonėms, kuriems pagalba reikalinga ne tik projekto laikotarpiu. Daliname gyventojams reikalingas apsaugos priemones, padedame asmenims pasiekti gydymo įstaigas, kartais net nugabename į didžiuosius miestus, kad žmogus gautų tinkamą pagalbą“, – pasakoja Alytaus skyriaus vadovė A. Turauskytė.

Savanoriai – varomoji jėga

Šiuo metu Alytaus skyriuje yra daugiau nei 600 savanorių, kurie aktyviai prisideda prie LRK vykdomų veiklų: lanko vienišus senjorus, teikia pagalbą šeimoms, susiduriančioms su negalia, turi pasirengimo ekstremalioms situacijoms savanorių būrius, kurie nutikus nelaimei yra aktyvuojami ir teikia reikalingą pagalbą, taip pat bendruomenę moko pagrindinių pirmosios pagalbos įgūdžių ir prisideda prie įvairių renginių organizavimo, koordinavimo Alytaus mieste.

Alytaus skyriaus savanoriai kas antra mėnesį supakuoja ir išdalina 5-6 tūkst., maisto paketų ir du kartus per metus tiek pat higienos paketų. 

Alytaus skyriaus vedėja teigia, kad savanorių pagalba yra neįkainojama ir be jų – neįsivaizduojama skyriaus veikla: „Mūsų savanoriai dažnai aukoja savo laisvą laiką, kad padėtų kitiems. Kadangi skyrius neturi savo automobilio, savanoriai dažnai pagelbėja ir transportavimo klausimais. Į mus dažnai kreipiasi senjorai ar neįgalūs asmenys dėl pagalbos pavežėjimu, todėl savanorių pagalba šiuo klausimu yra neįkainojama. Esame labai dėkingi Alytaus savanoriams už atsidavimą ir nuoširdų norą padėti žmonėms“, – džiaugiasi A. Turauskytė.

Kiekvienas norintis prisidėti prie organizacijos veiklų ir jos kasdienių gerų darbų, turi galimybę skirti 1,2% nuo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) Lietuvos Raudonajam Kryžiui. Organizacijos identifikacinis numeris 190679146,  daugiau informacijos: https://redcross.lt/parama/

LRK informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą