Planuojama tvarkyti senąsias žydų kapines

Alytaus miesto savivaldybė kartu su VšĮ Litvakų kapinių katalogo „Maceva" specialistais ir Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos Tolerancijos ugdymo centro mokiniais 2019 metų vasarą planuoja vykdyti projektą, kurio metu tvarkant Alytuje esančias senąsias žydų kapines (unikalus kodas Kultūros paveldo registre 33709) būtų surinkta visa informacija apie išlikusias žydų kapavietes. Planuojama nufotografuoti visus kapinėse esančius antkapinius paminklus, į anglų ir lietuvių kalbas išversti dar išlikusius užrašus, pagal galimybę memorialinėmis lentomis pažymėti buvusių kapų vietas ten, kur kapų nėra išlikę.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausiosios specialistės Vaidos Anušauskienės, surinktą informaciją planuojama skelbti internetinio katalogo pavidalu, išleisti knygą, kuri būtų papildyta ir istoriniais faktais apie Alytaus mieste gyvenusių žydų bendruomenes. Senųjų žydų kapinių prieigose galvojama įrengti informacinį stendą, kuriame būtų pateikta informacija apie kapinėse palaidotus asmenis. Ši informacija, pasak V. Anušauskienės, būtų labai naudinga iš kitų šalių atvykstantiems ir savo šaknų ieškantiems iš Alytaus miesto kilusių žydų artimiesiems.

Žydų kapų tvarkymo darbus Alytaus miesto savivaldybė planuoja atlikti, pasitelkdama VšĮ Litvakų kapinių katalogo „Maceva" specialistus.

„Maceva" – tai ne pelno siekianti viešoji įstaiga. Jos tikslas – išsaugoti ateinančioms kartoms ir Lietuvai litvakų bendruomenės buvimo ženklus – senąsias žydų kapines. Projekto „Maceva" tikslas – surinkti ir internetinio katalogo pavidalu paskelbti visą išlikusią senųjų žydų kapaviečių iki Antrojo pasaulinio karo medžiagą.

Kaip teigia šio katalogo sudarytojai, projekto „Maceva" tikslų įgyvendinimo sėkmė priklausys ne tik nuo šį darbą atliekančių šios įstaigos darbuotojų, bet ir nuo visų, prie šio projekto prisidėsiančių Lietuvos žmonių.
Todėl litvakų kapinių katalogo „Maceva" specialistai kviečia bendradarbiauti visus – privačius asmenis, verslo atstovus, vyriausybines ir nevyriausybines organizacijas ir tokiu būdu prisidėti prie litvakų bendruomenės buvimo ženklų išsaugojimo ateities kartoms.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą