Alytaus šimtmečio moteris visuomenininkė Larisa Kunčinienė

1917 m. gruodžio 6 d. Kalvarijoje gimė Larisa Kunčinienė. 1967 metais pradėjus vadovauti Alytaus miesto ir rajono „Žinijos“ draugijai man teko 10 metų bendrauti su mokytoja Larisa Kunčiniene.

Būdama atktyvi „Žinijos“ lektorė skaitė paskaitas, dalyvavo rengiant paskaitų ciklus, disputus, teminius vakarus miesto ir kaimo auditorijoms. Jos mėgstamos temos buvo: „Šeima, mokykla, visuomenė“, „Meilė, santuoka, šeima“. Miesto pramonės įmonėse vyko teminiai vakarai „Už apvalaus stalo“, kuriuose lektorė aktyviai diskutuodavo šeimos klausimais. Savo paskaitose Larisa kalbėjo: „Atrodytų, ką gi duos toks pokalbis mūsų moterų aktyvui, ką duos skyrybų skaičius ir ką duos tiems, kurie sukūrę laimingas šeimas arba kurie praėjo rifų ir povandeninių srovių kelią. Manyčiau, kad susidomėjimo priežastis yra ta, kad mes vis labiau ir tvirčiau įsisąmoniname, kokią milžinišką ir įvairią įtaką kasdieniai namiškių būsenai, nuotaikai, mūsų santykių pobūdžiui turi bendrieji procesai, vykstantys apie kuklų mūsų namų židinį.

Rytų šalyse sakoma, jog vyras ir moteris yra tarsi vieno paukščio sparnai. Jeigu abu sparnai tvirti, gali vienodai, lygiai išsiskleisti, paukštis gali pakilti aukštai ir skristi toli. Tačiau jeigu vienas sparnas sulaužytas, negali išsiskleisti paukštis neskris nei aukštai nei toli“.

Baigdama pokalbį Larisa sakydavo V. Vilmano : „Didis miestas tik tas, kuris turi didžius vyrus ir moteris. Jei tokių yra, ir nuskuręs kaimelis gali tapti didžiausiu pasaulio miestu“.

Rajono centrinės ligoninės gydytojai buvo inscenizavę „Alkoholiko teismą“, kuris turėjo didelį  pasisekimą ir auklėjamąjį poveikį ne tik miesto, bet ir kaimo auditorijose. Kartu su šia grupe dalyvavo ir lektorė L. Kunčinienė, gydytojai R. Kiguolienė, L. Snarskienė, V. Tarutis, A. Jasiukėnas ir kiti žinijos lektoriai bei organizatoriai.

1969 m. Nemunaičio stovykloje buvo surengtas seminaras  miesto ir rajono „Žinijos“ lektoriams, kurie mokėsi oratorinio meno, klausėsi respublikos lektorių paskaitų. Įdomi diskusija vyko dispute „Meilė ir šeima“, kur Larisa labai aktyviai diskutavo su VVU prof. K. Daukšiu.

Įdomi diskusija vyko 1971 m. Ančios stovykloje dalyvaujant prof. V. Kazlauskui, aptariant tarptauitinius klausimus, kuriais labai domėjosi Larisa. „Nėra nieko jautresnio už auditoriją“, - kalbėjo  Larisa. Todėl ji 1977-1980 m. buvo pasiųsta gilinti savo žinias į respublikinį „Žinijos“ draugijos oratorinio  meno lektorių mokyklą. Gautas žinias perteikdavo rajone veikiančioje oratorinėje meno mokykloje.

Jos iniciatyva buvo surengtas disputas „Lektorius ir auditorija“. Dispute aktyviai kalbėjo V. Šimukonienė, R. Kiguolienė,   B. Tamulynienė ir kiti.

Larisa Kunčinienė, kaip aktyvi „Žinijos“ darugijos lektorė apdovanota miesto ir rajono „Žinijos“ padėkos raštais, respublikinės „Žinijos“ draugijos pagyrimo raštais, 1977 m. buvo respublikos „Žinijos“ draugijos suvažiavimo delegatė, dalyvavo daugelyje respublikos aktyvo pasitarimų.

1968 metais geriausiems  rajono „Žinijos“ lektoriams buvo organizuota kelionė į Petrogradą. Grupės sudėtyje buvo L. Kunčinienė ir jos vyras Vladas.

Šalia paskaitinės veiklos 1979 metais įkūrus Alytaus mieste teisėtvarkos punktus pagal gynenamąją vietą mokytoja Larisa pradėjo vadovauti Alytaus Senamiesčio punktui Dariaus ir Girėno gatvėje.

Atraminiai teisėtvarkos punktai – tai kovos su nepilnamečių nusikalstamumu, viešosios tvarkos palaikymo, kuriems vadovavo patyrę pedagogai kartu su vidaus reikalų skyriumi.

Prisiminimus apie Larisos Kunčinienės veiklą parašė ilgametė „Žinijos“ draugijos  ats. Sekretorė  Leokadija Laukienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą