Alytuje jau dirba aikštelių priežiūros specialistės: kai kas jas stebina

„Tikėjausi, kad bus kitaip. Tikėjausi, kad žmonės bus nusiteikę entuziastingiau – kaip ir aš“, - prisipažino alytiškė Evelina. Vos prieš keletą dienų ji pradėjo dirbti konteinerinių aikštelių prižiūrėtoja. Kai kurių žmonių elgesys jauną moterį stebina ir glumina, tačiau savo entuziazmo ji nepraranda. 

„Aš tikiuosi, kad žmonės, kurie iki šiol to nedarė, bent jau pradės mokytis rūšiuoti“, - viliasi Evelina. Ji prižiūri miesto centre, pirmajame Alytuje, Putinuose ir kai kurias Dainavos mikrorajone įrengtas konteinerių aikšteles. 

Kitose  miesto vietose įrengtas aikšteles prižiūri jos kolegė Jurgita, pastebinti, kad daugiausia netvarkos yra  prie bendrabučių įrengtose aikštelėse. „Kai kurie žmonės yra labai geranoriški – sutvarko ne tik savo, bet ir kitų bet kaip išmestas, prie konteinerių paliktas atliekas“, - pastebėjo Jurgita. 

Aikštelių prižiūrėtojoms per dieną tenka aplankyti po keliasdešimt aikštelių. Pagrindinė jų funkcija – ne tvarkyti kažkieno išmestas atliekas, o prižiūrėti, kad patys gyventojai jas tinkamai tvarkytų: rūšiuotų, nepaliktų prie konteinerių. Jos pasiruošusios ir padėti žmonėms išrūšiuoti, ir patarti, ir paaiškinti, jei kyla neaiškumų.

„Nors daugelis žmonių  sako, kad jiems klausimų nekyla - jie viską žino, patys paskaito. Bet kai pažiūriu, kaip kas sumesta į konteinerius, tai galvoju, kad tikrai ne visi skaito“, - pasakojo Jurgita. 

Jos kolegė Evelina per pora pirmųjų darbo dienų pastebėjo, kad labai pozityviai nusiteikę yra senjorai: daugelis jų ne tik rūšiuoja, bet ir noriai pasakoja, kaip tą daro, džiaugiasi naujais konteineriais. 

Visiškai kitokį įspūdį Evelinai paliko jaunas, maždaug 20 metų vaikinas. Jį sutiko miesto centre. Vaikinas atėjo prie konteinerių nešinas vienu maišeliu atliekų ir švystelėjo jį į mišrių atliekų konteinerį. Tai pamačiusi Evelina pasiteiravo, gal jis norėtų išrūšiuoti savo atliekas. „Ne!” – kategoriškai atkirto jaunuolis ir nuskubėjo. „Bet aš bandysiu kitą kartą su juo pasikalbėti“, - vilties nepraranda Evelina. 

Kai kurie gyventojai jai jau spėjo pasiskųsti, kad kartais iškeliant konteinerius iš jų sunkiasi skystis, kuris užteršia trinkeles aplink konteinerius. „Tikrai labai nemalonu, bet taip atsitinka dėl to, kad žmonės neišrūšiuoja atliekų, nepašalina skysčių iš indelių ar stiklainių, prieš juos išmesdami, sandariai neužriša atliekų maišelių“, - priežastis, dėl kurių kyla nemalonios problemos, vardijo aikštelių priežiūros specialistė. 

Dažnai „reindžeriais“ vadinami aikštelių priežiūros specialistai dirba ne tik Alytaus miesto, bet ir Lazdijų, Prienų rajonų savivaldybėse. Pastebėta, kad jiems dirbant, gyventojai geriau rūšiuoja atliekas, atsakingiau jas tvarko, konteinerių aikštelės tampa daug švaresnės. 

Alytaus mieste jau įrengta ir eksploatuojama daugiau kaip šimtas naujų pusiau požeminių konteinerinių aikštelių. Iki rudens bus įrengta dar 30 tokių aikštelių. 

Jose yra po penkis konteinerius: stiklo, plastiko, popieriaus, maisto ir mišrioms atliekoms. Konteinerių talpa ir kiekiai yra apskaičiuoti taip, kad išrūšiuotoms atliekoms vietos juose niekada nepritrūktų. Tačiau nerūšiuojant atliekų, bandant į konteinerius išmesti per dideles atliekas, jie užsikemša, gyventojai pradeda atneštas atliekas palikti prie konteinerių, kyla nepasitenkinimas ir sanitarinės problemos. 

Geriausia, kad tokių atvejų nepasitaikytų. Bet jeigu taip nutinka, reikia informuoti aikštelių priežiūros specialistes tel. Nr. 8 640 45470 ir  8 658 28643. Jos pasirūpins, kad atliekos iš perpildytų konteinerių būtų operatyviai išvežtos, o nustačius asmenis, kurie tuos konteinerius savo atliekomis užkišo, paaiškins jiems, kaip reikia elgtis, kad daugiau tokių problemų nesukeltų. 

ARATC informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą