Šunys su žmonėmis bendrauja ne tik lodami: ką jie mums sako?

Šunys su mumis mėgina bendrauti kur kas subtilesniais būdais negu tik lojimu. Tokią prielaidą daro naujausius tyrimus atlikę mokslininkai. Portsmuto universiteto Anglijoje mokslininkai pastebėjo, kad šunys keičia snukio išraišką, kuomet į juos žiūrime. Jeigu jie tiesiog žiūri į maistą, tai paprastai nerodo emocijų, o žiūrėdami į mus, nutaiso skirtingą mimiką. Tad tikėtina, kad šunys bando mums duoti tam tikrus ženklus, net jeigu mes to nesuprantame.

Atlikę tyrimą mokslininkai stebėjo kokią mimiką šunys nutaiso žvelgdami į žmones, kurie jiems gali duoti paėsti ir tada, kuomet jie tiesiog žiūri į maistą. „Šunys nenaudoja daugiau mimikų, matydami gardų maistą. Tikėtina, kad jie naudoja skirtingas snukio išraiškas norėdami bendrauti, o ne todėl, kad yra laimingi.

Pakėlus antakius akys atrodo didesnės. Jos tampa, taip vadinamomis, šuniuko akims. Šią ekspresiją šunys naudoja dažniausiai“, – tyrimo atstovę spaudai citavo interneto svetainė „Independent“. Tyrimo, paskelbto „Scientific Reports“, vadovė daktarė Juliane Kaminski teigė: „Dabar galime būti tikri, kad šunų snukio išraiškos priklauso nuo jų auditorijos, o ne nuo to, kad jie tiesiog yra laimingi.

Mūsų tyrimo metu jie parodė gerokai daugiau ekspresijų, kai kas nors į juos žiūrėdavo. Tiesiog matydami skanėstus jie taip nesielgė.

Šie tyrimai patvirtina įrodymus, kad šunys jautriai reaguoja į žmonių dėmesį ir tos ekspresijos yra galimai aktyvios jų pastangos bendrauti, ne tiesiog emociškai pasirodyti“. Dr. J.Kaminski teigė, kad anksčiau gyvūnų ekspresijos laikytos nevalingomis ir priklausančiomis nuo asmens emocijos būsenos, o ne atsako auditorijai. Pasak mokslininkės, išmokti nustatyti skirtingas snukio ekspresijas šunys galėjo tada, kai buvo prijaukinti.

Tyrėjai ištyrė 24 skirtingų veislių šeimų šunis, kurių amžius buvo nuo 1 iki 12 metų. Kiekvienas šuo buvo laikomas per metrą nuo žmogaus. Keičiant sąlygas, pavyzdžiui, žmogaus orientaciją šuns atžvilgiu ar nusisukimą nuo keturkojo, filmuotos gyvūnų snukio išraiškos.

Vėliau šios snukio išraiškos buvo matuojamas, panaudojus anatomija paremtą kodavimo sistemą „DogFACS“, suteikusią patikimą ir standartizuotą snukio išraiškų pokyčių analizę.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą