Vaizdai Lietuvos parkuose ir gatvėse kelia šleikštulį: gresia bauda iki 230 eurų ir pavojingos ligos

Ištirpęs sniegas atskleidė neišvaizdžiąją žiemos pusę – ant šaligatvių paliktas keturkojų išmatas. Uostamiestyje neapsikentę žmonių skundų viešosios tvarkos pareigūnai ėmė tikrinti viešose vietose vedžiojamų šunų šeimininkus. Tuo tarpu gydytojai įspėja, nesurenkami ekskrementai gali sukelti rimtus susirgimus.

Atėjus pavasariui klaipėdiečiai skundžiasi – vaizdai parkuose ir gatvėse kelia šleikštulį. Pradėjus tirpti sniegui, akis bado krūvos šeimininkų nesurinktų keturkojų išmatų. 

„Nutirpus sniegui pasimatė per žiemą paliktos grožybės, gavome skundų ir patys patikrinimo metu matom, kad tokia problema yra. Paskutiniu laiku kiekvieną dieną rengiame reidus“, – „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistei sakė Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas. 

Specialistai įspėja – už paliktas šunų išmatas gresia įspėjimas arba bauda iki 230 eurų. 

„Yra už tokius dalykus numatyta administracinė atsakomybė. Nuo įspėjimo iki baudos. Pirmą kartą 120, o pakartotinai iki 230. Žmonės patys turi suprasti, kad tokius dalykus palikinėti nėra gerai“, – apie atsakomybę prabilo L.Lapinskas. 

Keturkojų išmatos ne tik rėžia akį miesto gyventojams. Gydytojai perspėja, gyvūnų fekalijos ypač pavojingos vaikų sveikatai. 

„Šunų fekalijos yra pagrindinis hermintozių kirmėlių sukeltų infekcijų ir kitų infekcinių susirgimų šaltinis. Ypač pavojingos šunų išmatos vaikams, nes jie mokosi higienos įgūdžių. Pagrindiniai susirgimai toksikorozė, toksaplazmozė, ichnokokoze, gardiozė“, – apie išmatų keliamą pavojų kalbėjo laboratorinės medicinos gydytoja Jelena Kopeykinienė. 

Gyvūnų išmatų sukeliamos ligos gali pasireikšti panašiais į gripą simptomais, karščiavimu. 

„Paliktos ant žemės išmatos yra nuplaunamos į vandens tekėjimo sistemą, patenka į vandens telkinius. Svarbiausia yra vaikų higiena, kad nebūtų paliktos išmatos vaikų aikštelėse ir plauti rankas. Ir rinkti ekskrementus į maišelius ar kitas priemones taikyti“, – sakė medikė. 

Specialistai primena – augintinius draudžiama vedžioti vaikų žaidimų aikštelėse, sporto aikštynuose, stadionuose bei kitose draudžiamuoju ženklu pažymėtose vietose. 

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą