Už žiaurų elgesį su gyvūnais – draudimas juos laikyti nuo 2 iki 10 metų

Ketvirtadienį Seimas priėmė Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo bei Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus, kurie padės apsaugoti gyvūnus nuo žiauraus elgesio. Už tai baustiems asmenims tam tikrą laiką bus draudžiama įsigyti ir laikyti naują gyvūną, pažeidusiems įstatymus didinamos baudos. Kontroliuojančioms institucijoms suteikiama daugiau galių įeiti į pastatus, kai gyvūnui gresia pavojus.

Nuo šiol gyvūną laikančiam asmeniui, baustam už žiaurų elgesį su gyvūnu ir gyvūno kankinimą, jei jis buvo konfiskuotas, bus uždrausta laikyti gyvūną 2 metus įsiteisėjus nuobaudai.

Gyvūno laikytojui, baustam už pakartotinį žiaurų elgesį su gyvūnu, gyvūno kankinimą, kai dėl to jam gresia žūtis ar suluošinimas, jei buvo konfiskuoti visi jo gyvūnai, taip pat už tokį nusižengimą, padarytą pakartotinai –  draudimas galios 4 metus.

Dar ilgesnis draudimo laikotarpis numatytas gyvūno laikytojui, kuris yra teistas už tai, kad žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino ir dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas – jam draudžiama laikyti gyvūną vykdant teismo sprendimą ir 10 metų jį įvykdžius.

Kontroliuojančių institucijų atstovai galės įeiti į gyvenamuosius ar negyvenamuosius pastatus ar kitas teritorijas, kuriuose yra laikomi gyvūnai be savininko ar teismo leidimo turint pakankamai duomenų, kad ten esančiams gyvūnui gresia suluošinimas ar žūtis.

Administracinių nusižengimų kodekse už visus šiuos Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pažeidimus numatyta atsakomybė, bauda sieks nuo 150 iki 300 eurų, padarius nusižengimą pakartotinai  – nuo 300 iki 550 eurų.

Kodeksas papildytas nuostata, kad aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai už naujų Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatų nesilaikymą galėtų taikyti nuobaudas ir laukinių gyvūnų laikytojams.

Lietuva iki šiol buvo viena iš nedaugelio Europos Sąjungos valstybių, kurioje dėl teisės aktų spragų asmenims, žiauriai besielgusiems su gyvūnais, ir toliau buvo leidžiama juos įsigyti ir laikyti. Lenkijoje už žiaurų elgesį su gyvūnais teisė laikyti gyvūną atimama iki 10 metų, Estijoje – iki 5 metų, Suomijoje ir Švedijoje – 2 metams. Airijoje, Austrijoje, Belgijoje, Suomijoje, Vokietijoje teisė laikyti gyvūną su juo žiauriai pasielgusiam asmeniui gali būti atimta visam laikui.

Minėtų teisės aktų pakeitimai sukuria efektyvesnį kontrolės mechanizmą, kuris padės greičiau sustabdyti nelegalių daugyklų veiklą, atgrasyti gyvūnų laikytojus nuo žiauraus elgesio su gyvūnais.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą