Įsigalioja draudimas paukščių perėjimo laikotarpiu kirsti medžius

Nuo kovo 15 d. iki rugpjūčio 1 d.  įsigalioja draudimas pjauti saugotinus želdinius, nes prasidėjo paukščių veisimosi laikotarpis. Šiuo metu Alytuje negalima kirsti bei intensyviai genėti viešųjų želdinių ir želdynų, tačiau šis draudimas netaikomas privatiems želdynams.

Minėtu laikotarpiu kirsti ar genėti želdinius galima tik tuo atveju jeigu jie kelia pavojų gyventojams, jų turtui, statiniams, eismo ar skrydžių saugumui, taip pat kai tai būtina remontuojant, rekonstruojant ar tiesiant naują valstybinės reikšmės kelią, įgyvendinant ypatingos valstybinės svarbos projektus.

„Šiuo laikotarpiu mūsų sparnuočiams reikalinga ramybė, todėl prašome gyventojų nepjauti intensyviausiu laukinių paukščių veisimosi metu ir visų kitų nesaugotinų medžių ir krūmų. Jeigu nėra galimybės nenupjauti medžių, prašytume įsitikinti, kad juose nėra apgyvendintų lizdų ir inkilų”,- teigia Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Laima Mulmienė. 

Vadovaujantis miško kirtimų taisyklėmis minėtu laikotarpiu galioja ne tik draudimas kirsti medžius bet ir ištraukti medieną visų grupių saugomuose miškuose bei nacionaliniuose parkuose.

Saugotiniems priskiriami tie medžiai, kurie pagal augimo vietą, rūšį ir matmenis atitinka Vyriausybės patvirtintus kriterijus.

Norint kirsti ar genėti saugotinis želdinius, reikia kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administraciją el. p. info@alytus.lt kuri informuos, ar medis yra saugomas ir ar jam reikia išduoti leidimą. Prašymo formas taip pat galite rasti čia: https://alytus.lt/lt/paslaugos/miesto-ukis-ir-aplinkos-apsauga

Aplinkos ministerijos teigimu draudimas nėra taikomas sanitariniams žalių eglių vėjavartų, vėjalaužų, sniegalaužų ir labai pažeistų medžių, kol juose neapsigyveno medžių liemenų pavojingi kenkėjai, kirtimams, visų rūšių medžių, kuriuose apsigyveno medžių liemenų pavojingi kenkėjai, kirtimams.

Taip pat medynų, kuriuose einamaisiais metais abiotinių veiksnių ar gaisro pažeista daugiau kaip 10 proc. medžių kirtimams, vykdomiems pagal Miško kirtimo taisyklių ir Miško sanitarinės apsaugos taisyklių reikalavimus, ir jei saugomai teritorijai kitais teisės aktais nenustatytas kitoks sanitarinių miško kirtimų laikas.

Daugiau informacijos galima rasti miško kirtimų taisyklėse čia.

Aplinkos apsaugos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą