Į Didžiąją ir Mažąją Dailides įleista daugiau kaip 600 lynų

Į Didžiąją Dailidę įleista 420, o į Mažąją Dailidę – 246 dvivasariai lynai. Lynai prisidės prie ežerėlių ekosistemos gerinimo. Žuvininkystės tarnybos Pietų regiono žuvivaisos skyriuje Simne dirbtinai išveisti ir išauginti lynai dar maži – vos 12 gramų, tačiau užaugę jie gali siekti ir 7 kg. Lynai – mėgstamas mėgėjiškos žūklės bei svarbus verslinės žvejybos objektas. Tai karpžuvių būrio žuvis, priklausanti karpinių šeimai, paplitusi Lietuvos ežeruose ir upėse.

Ežerėliuose ir jų pakrantėse pagausėjo augalijos

Didžiosios  Dailidės ir Mažosios Dailidės ežerai yra prie Nemuno esančiame Kurorto parke ir su pušynu miesto gyventojams ir svečiams sudaro svarbią rekreacinę sistemą. Didžiosios ir Mažosios Dailidės ežerai, gavus finansinę Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą, buvo išvalyti, pagerinta jų ekologinė būklė, įrengtos maudyklos, paplūdimiai. Jie gausiai lankomi miestelėnų. 

Pastaraisiais metais Didžiosios ir Mažosios Dailidės ežeruose, jų pakrantėse pagausėjo augalijos. Siekiant mažinti biologinį vandens teršimą, 2022, 2023, 2024 m. Didžiosios ir Mažosios Dailidės ežerų priekrantėse ir vandenyje buvo šienaujami užaugę nauji makrofitai, pleustoniniai, šiurkštieji ir minkštieji augalai po vandeniu, kita menkavertė augalija.

Vis gausėja Didžiosios ir Mažosios Dailidės ežerėlių įžuvinimas

Siekiant sumažinti biologinį minėtų ežerų teršimą, Alytaus miesto savivaldybės administracija nuolat kreipiasi į Žemės ūkio ministeriją dėl šių ežerų įžuvinimo, įveisiant vandens augalais mintančius baltuosius amūrus ir fitoplanktoną surenkančius plačiakakčius.  

Pagal numatytas rekomendacijas ir parengtus planus, suderinus su Žemės ūkio ministerija, 2020 m. į Didžiąją Dailidę buvo įleista 150, į Mažąją Dailidę – 50 dvivasarių baltųjų amūrų; 2021 m. į Didžiąją Dailidę įleista 141, į Mažąją Dailidę –  44 dvivasariai baltieji amūrai. 2024 m. į Didžiąją Dailidę planuojama įleisti 150, o į Mažąją – 50 dvivasarių baltųjų amūrų. Į ežerus įleisti baltieji amūrai maitinasi sužėlusiais augalais, stambiais dumbliais, todėl jie prisidės prie vandens ekosistemos pagerinimo.

O šiandien papildomai nupirkta ir į Didžiąją Dailidę įleista 420, o į Mažąją Dailidę – 246 dvivasariai lynai.  
 
Lynai gerina ežero ekosistemą

Įleidus lynus, jie gali atlikti keletą teigiamų funkcijų, prisidėdami prie ežero ekosistemos gerinimo.

Lynai yra visaėdžiai ir minta įvairiu maistu, įskaitant smulkius bestuburius, dumblius ir detritą (organinių medžiagų liekanas). Taip jie padeda reguliuoti kitų organizmų populiacijas, mažindami perteklinį smulkių bestuburių kiekį, kurie gali neigiamai paveikti augalų bendrijas ar kitas žuvų rūšis.

Lynai dažnai ieško maisto dugne, kasdami ir judindami nuosėdas. Tai gali prisidėti prie dugno deguonies pasiskirstymo, gerinant sąlygas kitiems vandens organizmams ir padedant išvengti deguonies trūkumo dugno sluoksniuose.

Nors šios žuvys tiesiogiai neminta vandens augalais, jų elgesys, susijęs su maisto paieška dugne, gali apriboti kai kurių augalų peraugimą. Tai padeda išlaikyti augalijos balansą ir užkirsti kelią kai kurių rūšių perteklinei plėtrai.

Dėl savo mitybos ir įtakos kitoms vandens organizmų grupėms lynai gali netiesiogiai prisidėti prie vandens kokybės gerinimo. Jie padeda reguliuoti dumbliais mintančius bestuburius ir mažina perteklių dumblių plitimą, kurie gali sukelti eutrofikacijos problemas (vandens perteklinį maistingųjų medžiagų kaupimąsi).


Komunikacijos ir Aplinkos apsaugos skyrių informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą