Sėkite šias prieskonines žoleles: pagerins ir maisto skonį, ir jūsų sveikatą

Įprastomis klimato sąlygomis išauginti produktai – vertingi ir naudingi mūsų sveikatai. Ne išimtis ir prieskoniniai augalai. Dalinamės rekomendacijomis, kokias Lietuvos klimato sąlygomis puikiai augančias ir nuo seno žinomas prieskonines žoleles sodinti šį pavasarį, kad pagerintas būtų ne tik patiekalų skonis, bet ir sveikata.

Šalavijas

Šio augalo neretai griebiamasi, sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, susiduriant su burnos ertmės ir dantenų uždegimais bei patiriant virškinimo sutrikimus.

Tarp naudingųjų šalavijo savybių rikiuojasi uždegimus malšinantis, dezinfekuojantis, sutraukiantis poveikis.

Nepaisant to, kad šalavijo pavadinimas, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „gydyti“, „gelbėti“, lietuviškoje virtuvėje šis augalas žinomas ir vartojamas nuo seno. Tai nepakeičiamas riebios mėsos prieskonis, neutralizuojantis riebios mėsos skonį.

Šalavijas taip pat puikiai dera su žuvimi – jis paryškina žuvies ir jos patiekalų skonį. Šią prieskoninę žolelę galima derinti su minkštaisiais sūriais, varške, įvairiomis salotomis, paštetais.

Dašis

Tai nepamainomas prieskonis lietuviškoje virtuvėje, nes įprastus bulvių patiekalus paverčia gurmaniškais. Dašis pagardina mėsos patiekalus, ypač triušieną, paukštieną ir veršieną. Šia prieskonine žolele galima pagardinti omletus, patiekalus su pupelėmis ir pomidorais. Dašis puikiai tinka aliejaus aromatizavimui.

Lietuvoje auga dvi šio prieskoninio augalo rūšys: kalninis ir darželinis dašis.

Dašis, taip pat kaip ir šalavijas, yra ne tik prieskonis, bet ir vaistinis augalas. Kompresai su šiuo augalu malšina reumatinio pobūdžio ir bičių įkandimų skausmus. Dašio antpilus ir arbatas patartina vartoti, kai vargina inkstų, kepenų, tulžies ligos, skrandžio ir žarnyno uždegimai.

Mairūnas

Mairūnas – nervų sistemą raminantis, apetitą gerinantis, šlapimo ir tulžies išsiskyrimą skatinantis, skausmus ir spazmus atpalaiduojantis, uždegimus slopinantis augalas. Griebtis mairūno patartina ir sergant peršalimo ligomis.

Tarp lietuviškų prieskonių mairūnas yra viena iš populiariausių, geriausiai žinomų ir dažniausiai auginamų prieskoninių žolelių. Tai labai universalus prieskonis, derantis su žuvimi, mėsa, grybais, varške ir jos patiekalais. Mairūnu galima pagardinti sriubas, sūrius, daržovių patiekalus.

Mairūnas neretai turi ir simbolinę reikšmę – jis saugo nuo nelaimių. Įdomu tai, jog anksčiau šis prieskonis buvo naudojamas vyno ir alaus gamyboje.

Artėja sodinimo laikas

Daugelio prieskoninių augalų sodinimo laiko pradžia – kovo antroji pusė. Kadangi šių augalų vegetacijos trukmė ilga, juos į daržą rekomenduojama sėti iš daigų.

Daigus, įsibėgėjus pavasariui, patartina auginti šiltnamiuose arba namuose ant palangių. Priklausomai nuo daržininkų pasirinkimo ir sodinimo laiko, daigus galima sodinti į dėžutes ir, sėkloms sudygus bei paaugus, juos išpikiuoti tiesiai į daržą arba į atskirus vazonėlius.

Jei daigų pikiuoti nenorite, po dvi-tris sėklas galima sėti tiesiai į nedidelio skersmens vazonėlius ar specialias daigyklas.

Nemažos dalies prieskoninių augalų sėklos gana smulkios, todėl nepatartina jų lieti stipria srove. Sklandžiam sėklų sudygimui būtina tinkama drėgmė, saulės šviesa ir šiluma.

lrytas.lt informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą