Kada galima kirsti ir genėti medžius, o kada leidimai šiems darbams neišduodami?

Tiek pavasarį, tiek rudenį dažnas gyventojas savo kiemuose ir aplink namus tvarkosi aplinką, prašo savivaldybės leidimo kirsti ir genėti krūmus ar medžius.

Alytaus rajono savivaldybė informuoja, kad spalio viduryje keitėsi Saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimų šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos aprašas.

Primename, kokie yra pagrindiniai reikalavimai saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbams vykdyti. Šiuos darbus galima vykdyti tik turint savivaldybės leidimą.

„Alytaus rajono savivaldybės administracija siekia išvengti perteklinio ir nepagrįsto želdinių pašalinimo, ieško galimybių išsaugoti kuo daugiau medžių. Pabrėžtina ir visokeriopa išsaugotų brandžių medžių nauda, mat šie medžiai, lyginant su naujais želdiniais, dar ne vieną dešimtmetį sugers daug daugiau anglies dioksido dujų, jų vainikuose dažniausiai įsikuria paukščiai ir kiti biologinę aplinkos įvairovę praturtinantys gyvūnai“, – sakė Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir architektūros skyriaus vyr. specialistė Rita Zmitrulevičienė.

Asmuo, prašantis išduoti leidimą, turi pateikti savivaldybei nustatytos formos prašymą. Įvertinus prašomų kirsti, persodinti, kitaip pašalinti ar genėti saugotinų medžių ir krūmų būklę vietoje, savivaldybės administracija apskaičiuoja pašalinamų saugotinų medžių ir krūmų atkuriamąją vertę ir išduoda arba motyvuotai atsisako išduoti leidimą. Prašyme pateiktoms priežastims pagrįsti savivaldybė gali prašyti papildomos informacijos.

Leidimas išduodamas per 30 dienų nuo prašymo pateikimo, jei buvo prašoma papildomos informacijos – nuo papildomos informacijos gavimo dienos ir galioja 1 metus nuo leidimo išdavimo dienos su galimybe jį pratęsti 1 metams, išskyrus pagal projektus pertvarkomus želdinius, kuriems leidimas galioja neterminuotai.

Kada leidimo nereikia?

Kai atsakingoms institucijoms šiuos darbus reikia atlikti nedelsiant – dėl gamtos sąlygų, eismo ar kito įvykio pakitus medžių būklei, kai dėl to jie kelia grėsmę žmonių gyvybei, sveikatai arba turtui;

Žemės ar želdynų ir želdinių savininkas ar valdytojas ar jų raštišku sutikimu kitas asmuo  geni iki 5 cm skersmens (pjūvio vietoje) šakas, jei jos nėra medžio lajos skeletą formuojančios šakos – iš stiebo (pirmos eilės ašis) išaugusios pagrindinės (antros eilės ašis) šakos ir iš pagrindinių šakų išaugusios pirmos eilės šalutinės (trečios eilės ašis) šakos.

 Kada leidimai neišduodami?

Kai želdynų ir želdinių savininkas ar valdytojas, kitas fizinis ar juridinis asmuo nepateikia papildomos informacijos priežastims, pateiktoms prašyme, pagrįsti arba pateikia klaidingą informaciją;

Komisija želdinių apžiūros metu nustato, kad nėra poreikio šalinti saugotinų medžių ir krūmų, atlikti kitokio želdinių pertvarkymo ir pasiūlo alternatyvų sprendimą dėl prašomų pašalinti želdinių išsaugojimo;

Ir kitais išimtiniais atvejais.

Kada galima kirsti saugotinus medžius ir krūmus neatlyginamai?

Jei jie pasvirę didesniu negu 45o kampu;         

Jie nurodyti kultūros paveldo objekto tvarkybos darbų projektuose kaip kertami ar kitaip pašalinami želdiniai;

Kai atliekami su krašto apsaugos tikslais ir valstybės sienos apsaugos tikslais susiję medžių ir krūmų kirtimo ar kitokio pašalinimo darbai;

Auga ant piliakalnių ir pilkapių;

Auga kapinėse ir ardo paminklus, antkapius, kitus kapinių statinius ir/ar įrenginius;

Gadina pastato pamatus ir/ar kitas jo dalis;

Auga mažesniu kaip 5 m atstumu nuo gyvenamojo namo;

Pažeistos medžių ir krūmų gyvybinės funkcijos;

Auga apsaugos zonose, kai tai nesuderinama su šioms apsaugos zonoms LR specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme  nustatytais apribojimais;

Auga geležinkelio kelių ir jų įrenginių apsaugos zonoje ir valstybinės reikšmės automobilių kelių juostoje ir nustatyta, kad medžiai ir krūmai kelia pavojų saugiam eismui;

Jie nurodyti saugomų teritorijų planavimo dokumentuose kaip kertami ar kitaip pašalinami želdiniai;

Auga žemėje, kurioje teisės aktų nustatyta tvarka leidžiama įveisti mišką, išskyrus ąžuolus, uosius, klevus, guobas, skroblus, skirpstus, bukus.

Draudžiama medžius kirsti ir genėti intensyviausiu laukinių paukščių veisimosi laikotarpiu, nuo kovo 15 d. iki rugpjūčio 1 d., išskyrus atvejus, kai medžiai kelia grėsmę žmonių gyvybei, sveikatai, turtui, saugiam eismui, saugiam elektros energijos, šilumos, dujų, naftos ir jos produktų tiekimo atnaujinimui arba pateikiama eksperto pažyma, kad kertamame ar genimame medyje ir greta augančiuose medžiuose nėra besiveisiančių laukinių paukščių. Draudimas genėti netaikomas, jeigu genimos ne didesnės kaip 5 cm skersmens (pjūvio vietoje) šakos.

Draudžiama kertant ar genint medžius piliakalnių ar pilkapių objekto teritorijoje darbams naudoti sunkiąją ar kitą techniką, galinčią pažeisti kultūrinį sluoksnį. Draudžiama rauti kelmus.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą