Komunalinių atliekų tvarkymas – trūksta ir sąmoningumo, ir konteinerių

Alytaus rajono savivaldybės vadovai susitiko su  Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktoriumi. Diskusinių klausimų buvo daug, tad saugiu atstumu savivaldybėje vykusio susitikimo metu aptartas komunalinių atliekų surinkimas ir tvarkymas, rūšiavimo prie kapinių ir soduose gerinimas, maisto konteinerių galimybių plėtra Alytaus rajone.

Su Alytaus regiono atliekų centro vadovu Algirdu Reipu susitiko rajono meras Algirdas Vrubliauskas, administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė, mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė ir savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė Rita Zmitrulevičienė.

Alytaus rajone atnaujintos 45 konteinerių aikštelės. Jose pastatyti nauji pakuočių ir antrinių žaliavų, mišrių komunalinių ir maisto atliekų pusiau požeminiai ir  antžeminiai konteineriai. Gyventojai kol kas naudojasi  senaisiais konteineriais, išvežimo paslaugą teikia UAB „VSA Vilnius“. Šiuo metu ruošiami paslaugos pirkimo dokumentai – konkursą laimėjęs vežėjas atliekas surinks iš naujų konteinerių.

Soduose padėtų rūšiavimas ir  kameros

Komunalinių atliekų surinkimas soduose išlieka sudėtingas. Savivaldybės specialistai sako, kad nedrausmingiausi yra „Dzūkijos“, „Vyturėlio“ ir „Nemuno“ sodų gyventojai. Bendro naudojimo konteineriuose neretai aptinkama statybinių, didžiųjų ir kitokių netinkamų atliekų, kurias gyventojai turi nuvežti į  stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Atliekų tvarkytojai pastebi, kad gyventojams vis dar trūksta sąmoningumo. Požiūris – jeigu moku, galiu mesti bet kokias atliekas, į bet kurį konteinerį arba pastatyti šalia jo – ne tik neatitinka draugiško požiūrio į aplinką, bet ir brangina komunalinių atliekų tvarkymo kaštus.

Soduose esančiuose konteineriuose daugiausiai aptinkama neišrūšiuotų atliekų, statybinio šlamšto. Tačiau sodininkai tvirtina, kad į konteinerius visko primeta ir pravažiuojantys gretimų kaimų, miesto gyventojai. Alytaus rajono savivaldybė numato pastatyti vaizdo stebėjimo kameras, kad  pažeidėjai būtų nustatyti ir sudrausminti.

Savivaldybės vadovai susitikime su A. Reipu diskutavo ir dėl komunalinių atliekų susirinkimo kainos sodininkams. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras pasiūlė svarstyti galimybę sodininkams be mokamos pastovios dalies, kintamąją dalį mokėti už bendro naudojimo konteinerių išvežtų komunalinių atliekų faktinį kiekį. Tai negaliotų tiems sodų bendrijų nariams, kurie turi individualius konteinerius.

A. Reipas taip pat pažymėjo, kad už atliekas gyventojai galėtų mokėti mažiau, jeigu jas geriau rūšiuotų. Taip sumažėtų mišrių komunalinių atliekų, nuo kurių kiekio priklauso tvarkymo kaina.

Kapinių atliekos vis dar vangiai rūšiuojamos

Žmonėms atsakomybės trūksta ir tvarkant artimųjų kapus. Į žaliųjų atliekų konteinerį metama viskas: stiklinės žvakės, plastikinės gėlės, metalinės vainikų dalys ir kitos netinkamos atliekos. Žaliųjų atliekų konteineris skirtas lapams, augalams, medžių šakoms, žolei išmesti.

Norintys rūšiuoti laukia konteinerių

Alytaus rajone gyvenantys individualiuose namuose ir norintys rūšiuoti gyventojai, kol kas to daryti negali, nes nesulaukia tam skirtų konteinerių. Pakuočių tvarkymo organizacijos, kurios kartu su Alytaus regiono atliekų tvarkymo centru gyventojus aprūpina rūšiavimo konteineriais, kol kas jų išdavimą sustabdė. Centras registruoja norinčius juos gauti, tačiau neaišku, kada šie konteineriai pasieks gyventojus.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą