Pagalba darbuotojams ir darbdaviams: dvigubai didesnės prastovų išmokos, pratęsiamas darbo paieškos išmokos mokėjimas

Nuo kitų metų dvigubai didėja subsidijos prastovų metu, darbdaviams nelieka pareigos prie darbuotojo atlyginimo prisidėti savo lėšomis. Šie pakeitimai darbdaviams padės išlaikyti darbo vietas, o darbuotojams – neprarasti pajamų. Tai ypač aktualu nuo pandemijos stipriai nukentėjusiam verslui: viešbučiams, sanatorijoms, kavinėms, grožio salonams ir kt.

„Siekiame, kad darbdaviui mokamos subsidijos darbo užmokesčiui dydis būtų siejamas su iki karantino darbuotojui priskaičiuotu darbo užmokesčiu. Juk yra šeimų, kuriose dirba ir šeimą išlaiko tik vienas iš tėvų. Tokiu atveju per prastovas visai šeimai tenka gyventi tik iš minimalios mėnesinės algos. Manome, kad dukart didesnės prastovų išmokos padės šeimoms bent šiek tiek lengviau pragyventi šį sudėtingą visiems mums laikotarpį“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 

DARBDAVIAMS IR DARBUOTOJAMS

Vyriausybė pritarė siūlymui darbdaviams kompensuoti visą (100 proc.) prastovų metu darbuotojui priskaičiuotą ir išmokamą darbo užmokestį bei padidino subsidijos darbo užmokesčiui maksimalų dydį iki 2 minimaliosios mėnesinės algos dydžių (MMA), t. y. iki 1284 eurų nuo kitų metų.

Pagal anksčiau galiojusius teisės aktus, net ir visiškai uždaryti verslai turėjo mokėti 10 proc. darbo užmokesčio per prastovas, dėl ko dalis jų buvo priversti rinktis darbuotojų atleidimą.

Ministerijos skaičiavimais, 2021 metais tam reikės 180 mln. eurų 170,7 tūkst. į prastovas išleistų darbuotojų subsidijoms, 28,4 mln. eurų – darbo paieškos išmokoms 35,5 tūkst. žmonių.

Skaičiavimai atlikti numatant, kad subsidijos darbo užmokesčiui būtų mokamos šešis mėnesius, o darbo paieškos išmokos – keturis mėnesius.

Darbdaviai taip pat galės pasinaudoti užimtumo rėmimo priemonėmis ir gauti subsidijas darbo užmokesčiui, jeigu įdarbins pačius pažeidžiamiausius, padės jiems vėl sugrįžti į darbo rinką. Darbdaviui, įdarbinusiam Užimtumo tarnybos siunčiamą darbuotoją, gali būti skirta valstybės subsidija: neterminuotai įdarbinus bedarbius su negalia, nekvalifikuotus, ilgalaikius, vyresnius kaip 45 m. bedarbius, bedarbius iki 29 m. ar pan.

2020 12 16 SADM subsidijos prastovos metu 04 3

DARBUOTOJAMS

Nuspręsta ir toliau mokėti darbo paieškos išmoką asmenims, kurie neteko darbo dėl paskelbto karantino. Nutraukus karantiną ar ekstremalią situaciją, po 1 mėnesio nutrūks ir šios išmokos mokėjimas. Kitais metais darbo paieškos išmoka sieks 212 eurų per mėnesį.  

Ši išmoka bus skiriama tik tiems darbuotojams, kurie dirbo iki ekstremalios situacijos ar karantino paskelbimo ir buvo atleisti jo metu, taip pat jei dirbo įmonėse, kurių veikla buvo apribota. Išmoką gaus ir savarankiškai dirbę žmonės, kurie nebegali tęsti veiklos.

Darbo paieškos išmoka nebus skiriama studentams, profesinių mokyklų mokiniams, kurie Užimtumo tarnyboje registravosi tik dėl šios išmokos. 

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą