Už aplinkos tausojimą – savivaldybės finansinė parama

Alytaus rajono gyventojai susigrąžino dalį išlaidų už naujus ir daug saugesnius, aplinką tausojančius įrenginius. Beveik 150 tūkst. eurų kompensacijų savivaldybė skyrė už nuotekų valymo įrengimą ir neefektyvių šildymo katilų pakeitimą.

Vietovėse, kur gyvena daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, ne mažiau kaip 98 proc. nuotekų turi būtų surenkama centralizuotai ir tinkamai išvaloma. Alytaus rajone nėra gyvenviečių, miestų ir miestelių, kuriuose būtų tiek gyventojų, todėl reikalavimas neaktualus. Vis dėlto, savivaldybė skatina neturinčius nuotekų valymo įrenginių juos įsirengti ir kompensuoja dalį išlaidų.

„Tai buvo pirmieji metai, kai skyrėme kompensacijas už individualius nuotekų valymo įrenginius. Dėl paramos pratęsimo šiemet spręs savivaldybės taryba. Norime, kad aplinka būtų sveika, paviršiniai vandenys, ežerai ir upės liktų švarūs“, – sako Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė. Pernai po 300 eurų kompensacijos išmokėtos 247 gyventojams, neturintiems galimybės prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų ir įsirengusiems Nuotekų valymo įrenginių taikymo reglamentą atitinkantį įrenginį.

Už nuotekų valymo įrenginius rajono gyventojams jau išmokėta 74 tūkst. eurų paramos.

Pernai įsibėgėjo dar vienas savivaldybės aplinkos apsaugos projektas. Rajono gyventojams, kurie pagal Aplinkos projektų valdymo agentūros projektą pasikeitė senus, neefektyvius šildymo katilus į efektyvius biokuro katilus arba šilumos siurblius ir gavo 50 proc. Europos Sąjungos subsidiją, papildomą finansinę paramą skyrė ir Alytaus rajono savivaldybė. Nuo 2019 m. pabaigos buvo skiriama 10 proc. įrenginio kainos kompensacija.

Prašymus kompensuoti 10 proc. patirtų išlaidų 2019, 2020 metais savivaldybei pateikė 126 gyventojai. Iš biudžeto jiems išmokėta beveik 76 tūkst. eurų.

„Skirti paramą gyventojams, atnaujinantiems šildymo sistemą, Alytaus rajono savivaldybės taryba nusprendė 2019 metų pabaigoje. Taigi, nauji katilai arba siurbliai kainavo 60 proc. mažiau. Atnaujinę šildymo sistemą žmonės gauna ir kokybiškesnę šilumą, yra saugesni, tausoja aplinką, todėl ir ateityje savivaldybė rems tokias iniciatyvas“, – sako rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą