Nedarbui Alytaus rajone mažinti – įvairios priemonės

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas susitiko su Užimtumo tarnybos Alytaus skyriaus vedėja Vilija Maksimavičiene. Pokalbio tema – dalies Užimtumo tarnybos funkcijų perdavimas savivaldybei, bedarbių motyvavimas grįžti į darbo rinką, galimybė juos perkvalifikuoti, iš „šešėlio“ ištraukti nelegaliai dirbančius žmones.

Tiek savivaldybei, tiek pertvarkomai Užimtumo tarnybai šiuo metu svarbu sugrąžinti į darbą ilgalaikius bedarbius, ypač – vyresnio amžiaus žmones.

Savivaldybės vadovas A. Vrubliauskas pastebėjo, kad ir darbdaviai jau įvairiais būdais bando prisivilioti darbuotojus – moka geresnį atlyginimą, apmoka kelionės į darbą išlaidas arba surenka darbininkus iš kaimų ir gyvenviečių ir savo transportu veža į darbovietę.

V. Maksimavičienės nuomone, priežasčių, kodėl žmonės nenori dirbti, gali būti ne viena. Ilgesnį laiką nedirbę bedarbiai nepasitiki savo jėgomis, nemoka tinkamai prisistatyti darbdaviui, negeba parengti reikiamų dokumentų, kiti turi įvairių priklausomybių.

Užimtumo tarnybos Alytaus skyriaus duomenimis, vasario 1 d. nedarbas rajone buvo 10,5 proc. (šalyje – 10,2). Per mėnesį tarnyboje užregistruotos 72 laisvos darbo vietos, kaip bedarbiai užsiregistravę 1646 rajono gyventojai.

Darbo rinkos politikos rengimui ir Užimtumo didinimo programos įgyvendinimui Alytaus rajone pernai buvo skirta 152,7 tūkst. eurų valstybės biudžeto specialių tikslinių dotacijų, iš jų 65 tūkst. eurų – užimtumo skatinimo ir motyvavimo paslaugų nedirbantiems ar socialinę paramą gaunantiems asmenims modelio įgyvendinimui.

Meras A. Vrubliauskas teigia, kad nedarbui rajone mažinti vykdomos priemonės yra veiksmingos. Tai -laikino pobūdžio darbai, darbo užmokesčio dalinis kompensavimas (60 proc.) darbdaviams, įdarbinusiems rajono bedarbius, užimtumo skatinimo ir motyvavimo paslaugų nedirbantiems ir socialinę paramą gaunantiems asmenims modelio įgyvendinimas, įsidarbinusių Alytaus rajono savivaldybės bedarbių kelionės išlaidų į darbą ir atgal kompensavimas.

Praėjusiais metais laikinuosius darbus pagal Užimtumo didinimo programą organizavo ir vykdė Alytaus rajono savivaldybės seniūnijos ir SĮ „Simno komunalininkas“. Buvo tvarkoma Alytaus rajono viešoji infrastruktūra, atliekami kiti laikino pobūdžio darbai. Pagal šią priemonę dirbo 47 bedarbiai. Darbo užmokesčio dalinio kompensavimo darbdaviams priemone pasinaudojo 4 rajono darbdaviai (3 ūkininkai ir 1 uždaroji akcinė bendrovė), kurie įdarbino 7 bedarbius vidutinei 6 mėn. trukmei.

Per 2021 metus iš viso pagal programą buvo įdarbinti 54 bedarbiai. Seniūnijose ir SĮ „Simno komunalininkas“ dirbo 47 bedarbiai, rajono darbdaviai įdarbino 7 bedarbius. Kelionės į darbą išlaidų kompensacijomis pasinaudojo 18 buvusių bedarbių.

Lėšos kelionės išlaidų kompensavimui į darbą ir atgal įsidarbinusiems Alytaus rajono savivaldybės bedarbiams skirtos iš savivaldybės biudžeto. Kompensacijoms buvo panaudota 4,6 tūkst. eurų. Šią bedarbių įsidarbinimo ir įsitvirtinimo darbo rinkoje priemonę savivaldybė tęsia ir šiemet.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

  • polkmsovbcv
    prieš 13 minučių
    SKAITYKITE MANO LIUDYJIMĄ, KAIP GAUTI PASKOLĄ IŠ „SKY EXPERIENCE“ PASKOLŲ ĮMONĖS.

    Mano vardas KAROLINA, esu vienišas tėvas, prieš mirdamas mano vyrui jis paliko mums tiek daug skolų, aš buvau tokia sutrikusi ir nusivylusi, kaip sumokėti didžiulę skolą. Vieną dieną naršydamas internete aptikau liudijimą (sonia) apie dangaus patirties paskolą, todėl paprašiau 85 000 EUR paskolos 5 metams iš įmonės jos paštu (contact@skyexperienceloan.com) arba (skyexperienceloan@gmail). .com). Leiskite pasauliui žinoti, kas buvo padaryta dėl manęs, mano didžiausiai nuostabai, per mažiau nei 48 valandas mano paskola buvo patvirtinta su 2% palūkanų norma. Dabar aš sumokėjau savo vyro skolą ir pradėjau savo gyvenimą bei verslą. Aš ką tik įvykdžiau savo įžadą. Taigi, jei norite bent 2% paskolos, susisiekite su SKY EXPERIENCE PASKOLŲ ĮMONĖMIS. jos el. paštu
    (contact@skyexperienceloan.com) arba (skyexperienceloan@gmail.com). apsilankykite jos svetainėje http://www.skyexperienceloan.com

Parašykite komentarą