Svarbi informacija auginantiems gyvūnus

Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė priėmė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento l. e. p. direktorių Joną Vaikšnorą. Pokalbyje dalyvavo ir savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėja Irma Stenionienė.

 Susitikimo metu J. Vaikšnoras akcentavo, kad Lietuvos Respublikos Seimui priėmus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, įsigaliojo privalomas gyvūnų augintinių – šunų, kačių ir šeškų ženklinimas mikroschemomis ir jų registravimas Gyvūnų augintinių registre. Visuotinis augintinių ženklinimas šiuo metu taikomas daugumoje Europos Sąjungos valstybių.

Gyvūnus augintinius ženklina ir jų duomenis Gyvūnų augintinių registrui teikia veterinarijos gydytojai ir kiti asmenys, turintys veterinarijos praktikos licenciją arba mokymų baigimą patvirtinantį dokumentą.

Gyvūno augintinio savininkas turi užpildyti prašymą dėl gyvūno augintinio ženklinimo ir (ar) įregistravimo, duomenų keitimo ar išregistravimo.

Pagal Žemės ūkio ministerijos patvirtintas Gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisykles, nuo šiolveisėjai turi pranešti Gyvūnų augintinių registrui visas patelių ir patinų kergimo, patelių dirbtinio apvaisinimo datas, kad būtų žinoma, ar šie gyvūnai ne per dažnai naudojami kergti. Registruojant kates, šunis ir šeškus veisėjai turės nurodyti jų motinos numerį, jei ji yra registruota.

Savivaldybės administracijos vadovė G. Jociunskaitė pageidavo, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba labiau prisidėtų prie gyvūnų ženklinimo ir registravimo proceso, tarpininkautų gyventojams gauti ženklintojų paslaugas, o nepasiturintiems, socialiai remtiniems gyventojams bendromis pastangomis būtų padedama gauti kompensacijas už gyvūnų ženklinimo ir registravimo išlaidas. Kompensacijos gali būti skiriamos ne daugiau kaip už 3 augintinius, atvestus iki 2021 m. gegužės 1 d. Už vieno augintinio ženklinimą skiriama 15 eurų kompensacija, taigi, pasak direktorės G. Jociunskaitės, socialiai remtiniems asmenims už 3 gyvūnus būtų kompensuota visa suma.

Prašymus dėl kompensacijų skyrimo reikia pateikti kuo greičiau, nes po 2022 m. gegužės 1 d. tokios galimybės neliks. Pašalpos gavėjai turi kreiptis į savo savivaldybę (seniūniją) ir išsiimti socialinį statusą patvirtinančią pažymą. Kartu su šia pažyma jie gaus ir Prašymo paženklinti gyvūną formą. Ją užpildžius reikės pateikti veterinarijos gydytojui ar kitam ženklintojui.

Gyventojams suskubti reikia todėl, kad pažymoje nurodytas asmeniui skirtos socialinės pašalpos laikotarpis ar jo dalis patektų į laikotarpį nuo 2021 m. gegužės 1 d. iki 2022 m. gegužės 1 d.

Buvo sutarta, kad gyventojus paragins ir seniūnai, seniūnijų darbuotojai. J. Vaikšnoras perspėjo, jog nevykdantys reikalavimo ženklinti ir registruoti savo augintinius gyventojai bus baudžiami administracine bauda pagal Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnį.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pagal Nacionalinės mokėjimų agentūros pateiktus sąrašus taip pat vykdo patikras, ar gyventojų augintiniai yra profilaktiškai vakcinuojami nuo pasiutligės ir kitų ligų. Tai yra svarbi profilaktinė priemonė siekiant išvengti pavojingų užkrečiamųjų ligų plitimo, jų židinių susidarymo.

Pokalbio su administracijos direktore G. Jociunskaite metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento l. e. p. direktorius Jonas Vaikšnoras trumpai aptarė ir ūkinių gyvūnų laikymo klausimus, ypač akcentavo kiaulių laikymo reikalavimus. Pastebėta, kad vadinamojoje buferinėje zonoje, kurioje anksčiau buvo nustatyti kiaulių maro atvejai, gyventojai laiko neregistruotas kiaules, buvusioje užkrėstoje teritorijoje steigia naujas kiaulių laikymo vietas.

Tai daryti galima tuo atveju, jeigu naujos kiaulių laikymo vietos atitinka Biologinio saugumo priemonių reikalavimus, o Veterinarijos ir maisto tarnybos teritoriniam padaliniui pateiktas laisvos formos prašymas dėl leidimo laikyti kiaules, nurodant kiaulių laikytojo duomenis ir kiaulių laikymo vietos adresą, numatomų laikyti kiaulių skaičių.

Tarnybos atstovams turi būti sudarytos sąlygos atlikti naujos kiaulių laikymo vietos patikrinimą. Atsivežti kiaules į naują laikymo vietą galima, tik gavus VMVT teritorinio padalinio raštišką leidimą.

Išsamią informaciją apie tai ūkininkai ir gyventojai, laikantys ūkinius gyvūnus, gali gauti tiek Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, tiek savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriuje.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

  • Christy Walton
    prieš 40 minučių
    Sveiki, ar ieškote skolų konsolidavimo paskolos, paskolų be užstato, paskolų verslui, hipotekos paskolos, paskolos automobiliui, paskolos studentams, asmeninės paskolos, rizikos kapitalo ir kt! Esu privatus skolintojas, suteikiu paskolas įmonėms ir asmenims su mažomis ir pagrįstomis 2% palūkanų normomis. El. paštu: christywalton355@gmail.com

Parašykite komentarą