Alytaus rajone įdomu: atrask, pažink, pasidžiauk! Nemunaičio miestelis

Alytaus rajonas garsėja įspūdingu kraštovaizdžiu. Čia gausu pažintinių takų, piliakalnių, senų bažnyčių. Tad šiandien kviečiame geriau pažinti vieną seniausių Alytaus rajono miestelių – Nemunaitį, kuriame lankomų objektų daugiau negu 20, o apie juos įdomiausių istorijų žino tikras gidas – Nemunaičio seniūnas.

Nemuno pakrante – iki Klebono akmens

Pasigrožėti Nemunaičio kraštovaizdžiu bei geriau pažinti patį miestelį kviečia rekreacinis takas, kurio pabaigoje – Klebono akmuo. Ant jo iškalta vandens lygio matavimo skalė.

Akmenimis grįsto tako teritorijoje įrengta apžvalgos aikštelė, laužavietė, poilsiavietė. O jeigu norėsite atsigerti – vandens semkite iš itin daug mineralų turinčio žemės gelmių šaltinėlio.
Adresas: Kranto g., Nemunaitis, Alytaus r.

Koordinatės: 54.304075, 24.023557

Neogotikinė bažnyčia su Lurdu

Penkis kartu statyta, ne kartą degusi, o penktą kartą (1904 m.) - nelegaliai atstatyta bažnyčia yra visų Nemunaičio lankytojų traukos objektas.

Bažnyčią juosia akmenimis grįsta tvora su arkiniais vartais.Bažnyčios teritorijoje įrengta viena iš gražių Lietuvoje Lurdo grota su šv. Bernadetos skulptūra.

Norintys aplankyti Nemunaičio bažnyčią turi iš anksto suderinti  lankymosi dieną bei laiką šiuo numeriu: +37068268176.

Adresas: Nemuno g. 25, Nemunaitis, Alytaus r.

Koordinatės: 54.302197, 24.019314

Nepriklausomybės kario skulptūra

Šis paminklas primena istorinius įvykius, kai Lietuva buvo okupuota sovietų sąjungos, o Lietuvos kariai drąsiai bei ryžtingai stojo ginti Tėvynės.

Nemunaičio miestelio mokytojo Antano Saulevičiaus prašymu skulptorius Vincas Grybas 1939 m. sukūrė išskirtinę Nepriklausomybės kario skulptūrą.

Deja, Antrojo pasaulinio karo ir pokario metais šios skulptūros nepavyko pastatyti, bet Nemunaičio gyventojai jos nepamiršo.

Nepriklausomybės karys stojo į savo garbės sargybą miestelio aikštėje daugiau kaip po 50 metų  - paminklas pavadintas  „Žuvusiems už Lietuvos nepriklausomybę“ ir atidengtas 1990 m. vasario 16 d.

Koordinatės:  54.301357, 24.019915

Pranciškonų vienuolynas

Iš tikrųjų tai buvo poilsio namai, pastatyti broliams vienuoliams pranciškonams.

Čia 1945 m. birželio 2 d. Lietuvos partizanų vadas Adolfas Ramanauskas – Vanagas atvedė 120 vyrų iš aplinkinių kaimų ir priėmė jų, kaip partizanų priesaiką ginti Tėvynę iki paskutinio atodūsio.

Šeštojo dešimtmečio pradžioje pastatas buvo nacionalizuotas ir perduotas Nemunaičio mokyklos reikmėms. Koplytėlė  sugriauta, vienuolių celės pertvarkytos, o pastate įsikūrė mokyklos bendrabutis. Pranciškonų vasarnamis įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Adresas: Vytauto g. 40, Nemunaitis, Alytaus r.

Koordinatės: 54.300314, 24.017163

Profesionalus gidas – pats seniūnas

Nori pamatyti bei patirti daugiau? Nemunaičio istoriją puikiai išmano ir visas miestelio paslaptis žino seniūnas Rimantas Avižienis, jis bus jūsų gidas po miestelio praeitį ir dabartį.

Visi, norintys rasti dar nematytų, nelankytų vietų ir aktyviai praleisti  laisvalaikį, gali kreiptis el. paštu: rimantas.avizienis@arsa.lt arba tel. Nr. 8 686 87 195.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą