77-osios Kalniškės mūšio metinės – žygis, dainos ir priesaikos

Kaip ir kasmet, vienoje svarbiausių Lietuvos istorijoje rezistencinių kovų – Kalniškės mūšio –  vietoje,  rengiamas minėjimas. Vakar, minint 77-ąsias mūšio metines  vyko Šv. Mišios už Lietuvos laisvę žuvusiems didvyriams atminti, mūšio vietoje skambėjo priesaikos žodžiai, aidėjo salvės, vyko koncertas, buvo apdovanoti fotografijų konkurso ,,Su meile Lietuvai“ laureatai.

Minėjimas prasidėjo partizaniniu žygiu ,,Kalniškės mūšio kovotojų taku“. Su vadovu Lietuvos kariuomenės  Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vadu pulkininku leitenantu Rimantu Jarmalavičiumi į žygį leidosi įvairaus amžiaus žmonės – nuo vaikų iki senjorų. Taip pat vyko ir dviratininkų žygis nuo Lazdijų Nepriklausomybės aikštės iki Kalniškės mūšio vietos.

Už Kalniškės mūšyje kovojusius ir žuvusius partizanus buvo aukojamas šv. Mišios Simno Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje. Padėtos gėlės bei uždegtos žvakelės Simno kapinėse prie paminklo Žuvusiems patriotams, taip pat ir Kalniškės mūšio kalno papėdėje. Skambant himnui, į dangų kilo Lietuvos Respublikos vėliava, karių salvės aidėjo galingais šūviais, taip pagerbiant mūšyje žuvusius didvyrius.

Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė linkėjo visiems būti vieningiems, kantriems ir drąsiems kaip šie žuvę partizanai. ,,Ukrainoje vykstantis karas baugina, tačiau ir mes, mūsų krašto žmonės drąsūs ir nelinkę lengvai pasiduoti. Įrodymas – Kalniškės mūšyje kovoję didvyriai“, – sakė A. Miškinienė.  

Šiame miške, kur prieš 77-erius metus vyko kruvinas mūšis, Lietuvos Lazdijų rajono šauliai ir jaunieji šauliukai ištarė pasižadėjimus ir priesaikas – ginti, saugoti ir nepasiduoti ginant savo šalį. Patriotinių-partizaninių dainų koncertas „Teskamba dainos milžinkapių šaly“ priminė mums visiems, kokia svarbi ši diena ir kokius išgyvenimus patyrė kovotojai. Šios dainos skirtos Jiems – mūsų drąsiausiems didvyriams. Vakar 77-erių Kalniškės mūšio metinių proga buvo apdovanoti  vaikų ir jaunimo fotografijos konkurso „Su meile Lietuvai“ nugalėtojai. Dalyviai turėjo siųsti gražiausias savo nuotraukas Lazdijų kultūros centrui ir surinkti feisbuko paskyroje daugiausiai patiktukų.

Partizanų giminės, artimieji, buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai, laisvės kovų dalyviai ir geros valios žmonės stengiasi, kad čia stovėtų 44 atminties ženklai. Partizanų atminimui čia buvo pasodinti 44 ąžuolai. Nėra rajone žmogaus, kuris nebūtų girdėjęs apie šį ypatingą mūšį, o daugelį tai palietė ir asmeniškai. Kalniškės mūšyje žuvo 44 partizanai.

lazdijai.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą