Kėdainiai susidomėjo Alytaus rajono mobiliosiomis ambulatorijomis

Alytaus rajone lankėsi Kėdainių rajono savivaldybės delegacija. Vizito tikslas – pasidomėti, kaip Alytaus rajono savivaldybės Pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) teikia mobiliąsias ambulatorines ir odontologo paslaugas. Kol kas iš visų Lietuvos savivaldybių tokios paslaugos gyventojams teikiamos tik Alytaus rajone, ir PSPC yra užsibrėžusi tikslą prie paciento priartinti dar daugiau įvairių paslaugų.

 

Kėdainių rajono savivaldybės merą Valentiną Tamulį, mero patarėją Viliją Mockuvienę, vyr. specialistę (savivaldybės gydytoją) Ramunę Kabošienę su Alytaus rajono savivaldybės PSPC teikiamomis sveikatos priežiūros paslaugomis supažindino meras Algirdas Vrubliauskas, įstaigos direktorė Giedrė Ilgūnaitė, jos pavaduotojas Albinas Čelkonas, gydytojas Audrius Matulevičius, vyriausioji slaugos administratorė Kristina Vyšniauskienė.

Sveikindamas svečius, Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas pasidžiaugė, kad rajonas yra pirmasis šalyje įdiegęs ir sėkmingai vykdantis mobiliųjų ambulatorijų ir mobiliosios odontologijos paslaugas. Pradėję darbą šių metų pavasarį, jau įgavo gyventojų pasitikėjimą, turi naujų pacientų. Pliusas - nereikia išlaikyti buvusių ne itin modernių medicinos punktų, kuriuose buvo teikiama daug mažiau medicinos paslaugų, negu dabar pacientai jų gauna pritaikytuose automobiliuose.

PSPC direktorė G. Ilgūnaitė pristatė projektą, pagal kurį įstaiga įsigijo tris specializuotus automobilius, pritaikytus teikti medicinines paslaugas. Dviejuose sumontuota ir sukomplektuota ambulatorijų diagnostinė, medicininė, laboratorinė įranga: hematologiniai automatiniai analizatoriai su sausais reagentais, automatiniai šlapimo analizatoriai, elektrokardiografai, šeimos gydytojo krepšiai su priemonėmis, kraujo krešėjimo rodiklių matuokliai, ausų plovimo aparatai, pulsoksimetrai, nešiojamieji kompiuteriai su mobiliuoju interneto ryšiu, daugiafunkciniai spausdintuvai, šaldytuvai bei kitos medicininės priemonės. Mobilusis odontologas taip pat aprūpintas visa reikalinga įranga.

Darbo mobiliosiose ambulatorijose patirtimi pasidalijo gydytojas A. Matulevičius ir slaugytoja vyriausioji slaugos administratorė K. Vyšniauskienė. Pasak jų, rajono žmonės jau priprato prie atvažiuojančių ambulatorijų, džiaugiasi, kad jose atliekami svarbiausi sveikatos tyrimai. Labai populiarios odontologo paslaugos, kai kurie gyventojai čia gydytis dantų atėjo po daugelio metų, vaikams dantys ne tik taisomi, bet ir silantuojami – padengiami specialia medžiaga, apsaugančia nuo ėduonies.

Mobiliąsias šeimos gydytojo paslaugas teikia dvi brigados, kurios vyksta į rajono vietoves pagal grafiką. Pacientų registracija pas šeimos gydytoją, gydytoją odontologą vykdoma per informacinę sistemą e-sveikata.lt arba mobiliųjų ambulatorijų telefonais. Jeigu gyventojas nėra prisiregistravęs prie Alytaus rajono PSPC, registraciją galima įforminti tiesiog mobiliosiose ambulatorijose.

PSPC direktorė G. Ilgūnaitė teigia, kad įstaiga turi ambicingą tikslą – plėsti tokias sveikatos priežiūros paslaugas. Gyventojus kviečia rūpintis savo sveikata ir dalyvauti profilaktiniuose patikrinimuose. Šiomis dienomis pacientai gali sulaukti PSPC darbuotojo skambučio telefonu ir raginimo atvykti pas gydytoją dėl sveikatos patikrinimo pagal vieną iš penkių Lietuvoje vykdomų prevencijos programų.

Kėdainių rajono delegacija dėkojo kolegoms iš Alytaus rajono savivaldybės už pasidalijimą naujovėmis ir darbo patirtimi, kuria jie buvo nustebinti.

„Jūs esate stipriai pažengę į priekį. Buvo įdomu pamatyti ir sužinoti apie pas gyventojus važiuojančias ambulatorijas. Mes jūsų patirtį analizuosime ir svarstysime tokių ambulatorijų diegimo galimybes savo savivaldybėje“, – sakė Kėdainių rajono meras V. Tamulis.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą