Atliekų mažinimo savaitės renginiai rajono mokyklose

Šią savaitę visoje Europoje minima Atliekų mažinimo savaitė. Jau 15 kartą rengiama akcija šiais metais kviečia skirti dėmesį pakuočių atliekoms. Apie tai, kodėl svarbu mažinti atliekų kiekį ir kaip tai daryti visą savaitę kalbėtasi ir rajono ugdymo įstaigose.

 Ir ne tik kalbėjo

Simno gimnazijos trečiokai iš perdirbamų atliekų kūrė pieštukines, dekoracijas, žaislus, stalo žaidimus, dalyvavo konkurse, mokėsi taisyklingai rūšiuoti atliekas ir sužinojo daugybę įdomių faktų apie rūšiavimo naudą.

„Rūšiuoti būtina, kad išsaugotume gamtą ir gyvūnus“, – į gimnazijoje apsilankiusių svečių iš Alytaus rajono savivaldybės užduotą klausimą, kodėl reikia rūšiuoti atliekas bene vienbalsiai atsakė trečiokai. Jie puikiai žino, kad jeigu taip sėkmingai rūšiuos namuose, mokykloje, gatvėje, žaidimų aikštelėje, pasaulis tikrai bus švaresnis ir taip kiekvienas prisidės prie nykstančių gyvūnų rūšių išsaugojimo.

Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos antrokai kartu su pradinių klasių mokytoja Alma Zubriene bei vyr. bibliotekininke Jolita Vaičiuliene iš antrinių atliekų kūrė nykštukus-skyrelius Advento kalendoriui, kuris jau netrukus bus papildytas smagiomis užduotėlėmis ir staigmenomis visai klasei.

Į Atliekų mažinimo savaitės renginius Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos moksleiviai kartu su mokytojais įsitraukė ne tik kalbėdami apie atliekų mažinimo būtinybę, bet ir gamindami kalėdinius papuošimus, dalyvaudami edukacijose. „Maisto negalima švaistyti, bananų žieves nešu vištoms“, – žiniomis dalinosi antrokė, taip pat žinojusi, jog bananų žievės – puiki trąša orchidėjoms.

Pivašiūnų gimnazijos pradinių mokiniai Atliekų mažinimo savaitei skirtoje pamokoje, kurią vedė Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dovilė Ramanauskė, pakartojo žinias apie atliekų tvarkymą. Jų žinios apie rūšiavimą – puikios. Vaikai net nesudvejojo paklausti, kur mesti plastikinę pakuotę nuo ledų, gaiviojo gėrimo skardinę ar pieno pakelį. Kad maisto atliekos yra naudingos, jiems taip pat buvo ne naujiena, nes jų namuose jos metamos ne tik į specialiuosius konteinerius, bet ir kompostuojamos.

Miroslavo gimnazijos 9–12 klasių mokiniai dalyvavo Europos atliekų mažinimo savaitės protmūšyje. 6 komandos varžėsi atsakinėdamos į klausimus apie atliekų rūšiavimą, klimato kaitą bei projekto „Žiedinis atliekų tvarkymas“ partnerių parengtus klausimus. Daugiausiai taškų surinkusios komandos buvo apdovanotos gimnazijos įsteigtais prizais.

Pradžiuginti dovanomis

Kad rūšiuoti atliekas motyvacijos būtų dar daugiau, mažiesiems kartu su šilčiausiais Alytaus rajono merės Rasos Vitkauskienės linkėjimais buvo išdalintos užduočių knygelės atliekų rūšiavimo tema, o vyresniems – daugkartiniai pirkinių maišeliai.

Šiemetinis šūkis – „Nesipakuok“ ragina būti sąmoningiems ir prisidėti prie pakuočių atliekų mažinimo.

Šių metų tema pasirinkta atsižvelgus į neseniai Europos Komisijos pateiktą pasiūlymą dėl pakuočių ir pakuočių atliekų reglamento, skirtą skatinti pakuočių atliekų prevenciją ir daugiau jų naudoti pakartotinai.

Pakuočių ir jų atliekų kiekiai pastaraisiais metais didėja labai sparčiai, prie to prisideda ir elektroninė prekyba, tai lemia perteklinį gamtos išteklių naudojimą, biologinės įvairovės nykimą ir ekosistemų taršą. Irdamos pakuotės skaidosi į mikroplastikus ir kitas chemines medžiagas, kurios dar ilgai nesuskyla aplinkoje.

2021 m. vienam ES gyventojui vidutiniškai teko 188,7 kilogramų pakuočių atliekų. Mažiausiai Kroatijoje – 73,8 kilogramai ir daugiausiai Airijoje – 246,1. Nuo 2010 iki 2021 m. didžiausią dalį pakuočių atliekų sudarė popierius ir kartonas (34 mln. tonų 2021 m.), plastikas (16,1 mln. tonų) ir stiklas  (15,6 mln. tonų).

Lietuva yra užsibrėžusi tikslą, kad nuo 2030 m. 70 proc. surenkamų pakuočių atgims antram gyvenimui ir virs naujais produktais – bus perdirbama.  2025 m. tikslas – 65 proc.

Kiekvienas iš mūsų taip pat gali prisidėti prie pakuočių atliekų prevencijos įsigydamas prekių parduotuvėje be papildomų pakuočių, panaudodamas pakuotes dar kartą, nepirkdamas naujų pakavimo medžiagų ar priemonių, rinkdamasis daugkartines pakuotes ir vengdamas vienkartinių, tinkamai jas rūšiuodamas. 

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus ir Aplinkos ministerijos inf.

Komentarai

  • STEVE WILSON
    prieš 26 minučių
    LÅNETILBUD
    Trenger du lån eller prosjektfinansiering og partnerskap?
    Økonomisk bistand fra en privat pengeutlåner,
    Ingen tilbakebetalingsstraff
    48 timers leveringstjeneste
    3 % rente
    Lånebeløp fra $50 000,00 til $20 000 000,00
    Varighet på 12 måneder til maksimalt 30 år.

    Takk skal du ha,
    STEVE WILSON.
    5930 Hyacinth Path Way
    Houston, TX 77049
    LINJE ID: 3091140693
    E-post: stevewilsonloanfirm@gmail.com
    selskapets nettsted: https://stevewilsonfinancialloanfirm.weebly.com

Parašykite komentarą