Civilinės saugos diena – svarbiausia, ką reikia žinoti

Minint Tarptautinę civilinės saugos dieną, atkreipiame visuomenės dėmesį į pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms svarbą. Tai gali būti gaisras, potvynis, karas, branduolinio ginklo panaudojimas ir kiti pavojai. Kaip nuo to apsaugoti save ir savo turtą? Kodėl būtina apie civilinę saugą kalbėtis su šeimos nariais ir kas nutinka ištikus panikai?

Kas yra civilinė sauga?

Civilinė sauga – tai viešojo saugumo dėl įvairių gamtos bei žmogaus sukeltų nelaimių užtikrinimas. Mūsų visų daromi veiksmai, siekiant išvengti nelaimių ar sušvelninti jų padarinius bei veiksmus, kurie atliekami gresiant ar įvykus nelaimėms.

 

Perspėjimo ir informavimo būdai

Prasidėjus pavojui apie gresiančią ar susidariusią ekstremaliąją situaciją gyventojai perspėjami civilinės saugos signalais. Tai gali būti pranešimai į mobiliuosius telefonus, perspėjimas sirenomis, pranešimai ir perspėjimai per įvairias visuomenės informavimo priemones. Išgirdus kaukiančias sirenas, būtina įsijungti Lietuvos radiją ar televiziją. Taip sužinosite pačią svarbiausią informaciją apie pavojus ir kaip jų išvengti.

 

Kolektyvinės apsaugos statiniai bei priedanga

Kolektyvinės apsaugos statiniai yra skirti laikinam gyventojų prieglobsčiui saugantis nuo žalingo aplinkos poveikio bei evakuotų gyventojų apsaugai ekstremaliųjų situacijų ar karo metu. Dažniausiai tokie statiniai yra mokyklos, gimnazijos, kultūros, sporto centrai.

Kiekviena savivaldybė rūpinasi savivaldybėje gyvenančių ir esančių žmonių apsauga ir iš anksto numato kolektyvinei apsaugai skirtus statinius. Alytaus rajone jų yra 16. Tikslias statinio vietas rasite čia.

Tuo tarpu priedanga skirta trumpalaikei (iki kelių valandų) apsaugai kilus oro pavojui, nuo tiesioginio ir netiesioginio apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu. Išgirdus civilinės saugos signalą „Oro pavojus“, gyventojams rekomenduojama kuo skubiau susirasti specialiuoju ženklu pažymėtą artimiausią priedangą arba daubą, griovį, požeminę pėsčiųjų perėją, tunelį, rūsį ir ten pasislėpti. Priedangų Alytaus rajone yra 20, jas rasite https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1oF6AiFz_wggpOfuqr6wlKos9qSVjQiI&ll=55.36051586996592%2C22.26313903665064&z=7

 

Ar esate pasirengę nelaimėms?

Ar kiekvienas jūsų šeimos narys žino, kaip elgtis nelaimės atveju? Jeigu ne, raskite laiko aptarti savo šeimos veiksmus nelaimės atveju. Planas padės sumažinti baimę ir paniką, leis išsaugoti gyvybę, sveikatą ir jums brangų turtą.

Numatykite, kur susitiksite su šeimos nariais, jeigu, nutikus nelaimei, visi būsite skirtingose vietose ir jeigu reikės staiga palikti namus. Apsvarstykite, ką reikės daryti tuo atveju, jeigu pareigūnai nurodys nedelsiant evakuotis, t. y išvykti iš namų į saugią teritoriją. Iš anksto galite paprašyti draugų ar giminaičių, kurie gyvena kituose miestuose, kad jie suteiktų prieglobstį nelaimės atveju. Apsvarstykite ir tai, kaip evakuositės. Jeigu turite automobilį, planuokite išvykti vienu automobiliu, tai sumažins galimybę šeimos nariams pasimesti. Visada turėkite užpildytą mašinos degalų baką evakavimo atvejui.

Jeigu automobilio neturite, galite numatyti, iš ko jį galėtumėte pasiskolinti arba planuokite išvykti su kaimynais, artimaisiais. Jeigu neturite galimybių išvykti individualiu transportu, sužinokite iš anksto, kur artimiausi evakavimo punktai, iš kurių gyventojai bus evakuojami organizuotai.

Kiekvienas šeimos narys turi žinoti, kaip išsikviesti pagalbą. Mobiliajame telefone įsirašykite gaisrinės, policijos, greitosios pagalbos telefonų numerius. Jeigu negalite prisiskambinti artimiesiems, gali būti, kad pavyks susisiekti su kituose miestuose gyvenančiais draugais ar giminaičiais. Susitarkite su jais iš anksto, kad jie galėtų būti jūsų kontaktiniais asmenimis, kuriems galėtumėte paskambinti ir pranešti apie savo buvimo vietą bei sužinoti apie kitų šeimos narių likimą.

Būtina pasirūpinti

Yra sakoma, kad visada reikia tikėtis geriausio, bet ruoštis blogiausiam. Turėkite namuose maisto, gyvybiškai svarbių vaistų atsargų, kurių jūsų šeimai pakaktų bent trims dienoms. Juos geriausia laikyti tvirtoje kuprinėje, kurią lengva pakelti. Prie kuprinės reikėtų iš anksto pritvirtinti savininką identifikuojančią kortelę (nurodyti vardą ir adresą, tam atvejui, jeigu daiktai bus pamesti). Labai svarbu, kad visi daiktai ir maisto atsargos būtų laikomi sandariai. Iš anksto pasidarykite visų dokumentų kopijas. Originalus laikykite saugioje vietoje, o vieną kopijų komplektą perduokite saugoti patikimiems žmonėms kitame mieste. Plačiau apie pasiruošimą https://lt72.lt/kaip-pasiruosti-3/

Šeimos plane reikia numatyti ir naminių gyvūnų apsaugą. Jeigu tenka evakuotis, geriausias būdas apsaugoti augintinius – pasiimti juos su savimi. Tačiau reikėtų žinoti, kad į vietas, kur laikinai apgyvendinami žmonės, pagal pasaulyje priimtą praktiką, gyvūnai nepriimami. Vis dėlto nepamirškite būtinomis atsargiomis aprūpinti ir gyvūnų: paimkite tvirtą pavadėlį, antkaklį, antsnukį, maistą, paklotą, pakratus, narvą, plastikinių maišelių ir t. t. Šeimos plano blanką rasite https://lt72.lt/seimos-planas/

Radiacinis fonas Lietuvoje

Lietuvoje veikia Ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo tinklas (RADIS). Tai sistema, kurioje galite sužinoti apie Lietuvos radiacinį foną. Įvykus branduolinei ar radiologinei nelaimei svarbi kiekviena minutė. Svarbiausi pirmieji žingsniai: būnant atviroje erdvėje, reikia dėvėti kaukę ar respiratorių, o jų neturint – nosį ir burną užsidengti nosine, šaliku ar dėvimo drabužio dalimi. Taip pat kaip galima greičiau eikite į sandarų pastatą; slėptis reikėtų centrinėje pastato dalyje arba rūsyje. Jeigu esate automobilyje, pirmiausia uždarykite langus ir išjunkite ventiliaciją, pridenkite nosį ir burną. Radiacinį foną galima patikrinti https://experience.arcgis.com/experience/26a0b27d50824532ac2ca22aa7024c6a/page/Dash/

Pavojaus atveju išlikite ramūs. Daugiausiai nelaimių ir nelaimingų atsitikimų nutinka dėl panikos. Vadovaukitės nurodymais, visada su savimi turėkite nurodytas priemones ir reikalingus daiktus.

Daugiau informacijos galite rasti https://lt72.lt/

 

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą