Alytaus rajone išplėsta kiaulių maro buferinė zona

Atsižvelgus į Afrikinio kiaulių maro (AKM) situaciją ir ligos plitimą laukinėje faunoje bei įvertinus riziką, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus įsakymu išplėsta AKM buferinė zona, į kurią papildomai įtrauktos Alytaus rajono savivaldybės Alytaus, Krokialaukio, Miroslavo bei Simno seniūnijos.

Privalomas VMVT nurodymas iki 2018 m. gegužės 1 d. paskersti kiaules bus taikomas tik tiems, kurie neįgyvendina ar mano, kad nesugebės įgyvendinti biosaugos reikalavimų ir nori atsisakyti kiaulininkystės veiklos. Į buferinės zonos teritoriją papuolantys kiaulių laikytojai, paskerdę laikomas kiaules iki nurodyto termino, galės pretenduoti į valstybės išmokas už ankstyvą kiaulių paskerdimą, tačiau laikytojai turi būti deklaravę laikomas kiaules ŽŪIKVC gyvulių registre. Paskerdus kiaules, visais atvejais turi būti paimti kiaulių kraujo ir organų mėginiai AKM tyrimams.

Pagrindiniai biosaugos reikalavimai yra:

- visa sodyba ar įėjimas į kiaulių laikymo vietą turi būti aptverta,

- turi būti aptverta mėšlidės,

- prie įvažiavimo ir įėjimo į laikymo vietą, turi būti įrengtas veikiantis dezo kilimėlis.

- ant langų, durų įrengti tinkleliai, kad kuo mažiau patektų musių.

- nuolat naikinami graužikai bei musės.

- kiaulės šeriamos tik termiškai apdorotais pašarais.

- priežiūrai naudojama atskira apranga bei avalynė.

Gyventojams nebus leidžiama laikyti paršavedžių, o norintys laikyti kiaules ir atitinkantys visus biosaugos reikalavimus, kiaules turės įsigyti tik ženklintas iš ūkių, atitinkančių reikalavimus.

Visais dominančiais klausimais galima kreiptis į seniūnijos žemės ūkio specialistus, regiono vet. gydytojus ar Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.


Parengė Alytaus rajono savivaldybės Alytaus seniūnijos vyresnysis žemės ūkio specialistas Kęstutis Tumynas

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą