Alytaus rajone paskelbta ekstremali situacija

Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje dėl užsitęsusios stichinės sausros paskelbta ekstremali situacija. Tokį sprendimą priėmė šiandien posėdžiavusi Alytaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija, pirmininkaujama administracijos direktorės Jolantos Kručkauskaitės.

Posėdyje dalyvavęs savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius pristatė žemės ūkio situaciją Alytaus rajone: „Vasarinių javų augimas šiuo metu sustojęs. Augalai neįsisavina trąšų, mikroelementų ir kitų jų augimui reikalingų medžiagų. Tai reiškia, kad javų derlius gali būti prastas arba jo iš viso gali nebūti. Dėl sausros sumažėjo pašarų gamyba gyvuliams. Šiais metais, jų pagaminta tris kartus mažiau palyginus su praėjusiais metais. Nušienauta žolė dėl lietaus trūkumo neatauga, mažėja gyvulių ganymo plotai“.

S. Supranavičius pažymėjo, kad atitinkamose rajono seniūnijose fiksuojama augalų žūtis didesniame kaip 10 ha plote. „Daugų ir Raitininkų seniūnijoje ūkininkų pasėliai išdžiūvę, derliaus juose nebus. Vėliau pasėti augalai, pvz. pupos, nesudygę ir jau nesudygs“, – teigė S. Supranavičius.

Savivaldybės administracijos Teisės ir vidaus administravimo skyriaus vyriausiojo specialistas, atsakingas už civilinę saugą Gintautas Vėsa pristatė Hidrometeorologijos tarnybos duomenis, kurie reikalingi norint paskelbti ekstremalią situaciją: „Užsitęsęs sausringas laikotarpis birželio 8 d. pasiekė stichinės sausros rodiklius Alytaus rajone. Lietuvoje sausra yra vertinama pagal Selianinovo hidroterminį koeficientą (HTK). HTK – tai kritulių kiekio ir oro temperatūros sumų santykis per 30 dienų laikotarpį, kai vidutinė paros oro temperatūra yra aukštesnė nei 10 °C. Jeigu HTK < 0,5 nenutrūkstamai išsilaiko 15–30 dienų, yra pasiekiamas pavojingo reiškinio rodiklis – sausringas laikotarpis aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu. Jeigu sausringas laikotarpis tęsiasi ilgiau nei 30 dienų, yra konstatuojama stichinė sausra“.

Alytaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija dėl ekstremalios situacijos paskelbimo Alytaus rajono teritorijoje sprendimą priėmė vienbalsiai.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą