Pirmą kartą istorijoje alytiškiai patys tiesiogiai nusprendė, kam skirti finansavimą

„Miesto sodo koncertinė erdvė" didžiųjų projektų kategorijoje, „Dainų slėnis - gyvas" ir „Čiuožykla prie Didžiosios Dailidės"- mažųjų projektų, alytiškių sprendimu šie projektai bus finansuojami pagal pirmą kartą Alytuje ir Lietuvoje įgyvendinamą piliečių dalyvaujamąjį biudžetą.

Balsavimo rezultatus šiandien patvirtino susirinkusi komisija. Kaip po posėdžio sakė komisijai pirmininkavusi administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilija Ramanauskienė, miestelėnų aktyvumas, kaip pirmam kartui, buvo tikrai didelis – pasiūlyta per dvidešimt projektų, viso balsavo 1300 alytiškių.

„Miesto sode atkurti kažkada buvusią sceną, pavėsinę, svajota jau seniai, gyventojų balsavimas patvirtino, kad tokia erdvė labai reikalinga. Kaip ir Dainų slėnis, kuriame numatyta įrengti laisvalaikio infrastruktūrą," – sakė V. Ramanauskienė, - „beje, trys komisijos nariai balsus perskaičiavo net kelis kartus, nes riboženkliai „Alytus Myliu" nuo nugalėjusio projekto atsiliko vos vienu balsu, tad šis projektas tikrai turėtų būti teikiamas kitiems metams ir užsitikrinti finansavimą."   

Alytiškių balsavimui buvo pateikta 15 projektų, kurie atitiko reikalavimus (infrastruktūriniai projektai, ne privačioje teritorijoje, nereikalaujantys vėliau papildomų investicijų). 10 projektų varžėsi mažos, 5 didelės apimties projektų kategorijose. Iš viso balsavo 1300 alytiškių, tačiau teisingai užpildytų biuletenių buvo – 993.

Už „Miesto sodo koncertinę erdvę" balsavo 330 alytiškių. Čia bus įrengta vasaros estrada ir universali žiūrovų erdvė, ji bus pritaikyta visuomeniniams, kultūriniams, edukaciniams ir bendruomeniniams renginiams. Kitos kategorijos laimėtojas projektas „Dainų slėnis – gyvas" surinko 405 gyventojų balsus. Planuojama atgaivinti teritoriją, įrengiant suoliukus ir laisvalaikio infrastruktūros elementus. Šio projekto preliminari sąmata yra mažesnė, nei skirta šiems metams 50 tūkstančių eurų suma, tad planuojama įgyvendinti ir antrąjį eilėje projektą – pagal kurį Dailidės ežerėlyje siūloma statyti čiuožyklą. Jei atlikus viešuosius pirkimus paaiškės, kad nepakanka abiems projektams finansuoti, taryba spręs ar skirti papildomą finansavimą.

Alytus – pirmasis Lietuvos miestas, kuriame įgyvendintas piliečių dalyvaujamasis biudžetas ir gyventojai patys galėjo nuspręsti, ko reikia miestui. Kiekvienas alytiškis nuo 16 metų, deklaravęs savo gyvenamąją vietą mieste, galėjo siūlyti projektus ir balsuoti dėl jų.

Laimėjusios iniciatyvos bus finansuojamos iš savivaldybės biudžeto lėšų.

Viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą