Alytus – per metus: patvirtinta 2019 m. mero ir tarybos veiklos ataskaita

Šiandien Alytaus miesto savivaldybės taryba patvirtino Alytaus miesto savivaldybės mero ir tarybos 2019 m. veiklos ataskaitą.
„Vieneri metai. Du merai. Dvi tarybos. Praėję metai kaip estafetės bėgimas, kai turi perimti lazdelę – jau suplanuotą biudžetą, sprendimus ir skolas. Būsiu atviras – metai buvo sudėtingi. Nuo komandos paieškos, vizijos ir tikslų kūrimo iki iššūkių, kurie nuo tavęs nepriklauso. Tačiau tai užgrūdina. Per aštuonis mėnesius spėjome atgaivinti Jaunimo parką, įtikinome didžiausius šalies universitetus įsikurti Alytuje. Džiaugiuosi, kad pagaliau į gimtąjį miestą sugrįžta jaunos šeimos. Visada sakiau, kad Alytus gali geriau. Darysiu viską, kad mūsų miestas augtų ir klestėtų“, – taip praėjusius metus vertina Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.
Sukurtos naujos darbo vietos, atsivėrusios bakalauro ir magistro studijų galimybės, modernizuotas susisiekimas, švietimo įstaigų aplinka, parengtas bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016 –2020 m. bendrojo plano ir jo priedų koregavimo projektas, atnaujinamos ir modernizuojamos kultūros įstaigos, atnaujinta miesto infrastruktūra – darbai, kuriuos per praėjusių metų aštuonis mėnesius pavyko nuveikti Alytaus miesto savivaldybei.

Strateginis plėtros planas iki 2030 ir naujos investicijos

Praėjusiais metais Alytaus miesto savivaldybė pradėjo rengti Alytaus miesto strateginį plėtros iki 2030 m. planą. Jame ypatingas dėmesys bus skiriamas dabartiniams ir būsimiems Alytaus miesto poreikiams, sukurtos prielaidos kryptingai Alytaus ekonominei plėtrai skatinti ir Alytaus patrauklumui didinti. Pagal plane numatytas plėtros kryptis yra sudarytos 5 darbo grupės, kurių sudėtyje – tarybos nariai, verslo atstovai, paslaugų teikimo įmonių ir nevyriausybinių asociacijų atstovai dirba prie šio miestui svarbaus dokumento parengimo. Alytaus miesto strateginį plėtros iki 2030 m. planą planuojama parengti iki 2020 m. gruodžio 31 d.
2019 m. Alytaus miesto savivaldybė pasirašė 2 sutartis su investuotojais, kurie savo verslą nusprendė įkurti Alytaus pramonės parke. Alytaus miesto savivaldybės meras N. Cesiulis minėtus dokumentus pasirašė su UAB „Muldaigis“, kuri Alytuje ketina sukurti 18 naujų darbo vietų, ir UAB „Dvaro žuvys“, kurios planuose – 20 naujų darbo vietų. Dar 2 investicijų sutartys pasirašytos su UAB „Gilmera“ ir UAB „Durga“. Šios dvi įmonės Dzūkijos sostinėje ketina įkurti 14 naujų darbo vietų. Alytaus pramonės parke iš viso jau sukurta 340 darbo vietų, o investicijos siekia 36,8 mln. Eur. Alytaus miesto savivaldybė, siekdama pagerinti investicinę aplinką, ėmėsi Alytaus laisvosios zonos steigimo galimybių studijos kūrimo, jos pagrindinis tikslas – 600 mln. Eur investicijų ir per 2 500 naujų darbo vietų.

Švietimas: Alytus tampa universitetiniu miestu

Praėjusiais metais Alytaus miesto savivaldybė pasirašė sutartį su Vytauto Didžiojo universitetu. Tad jau nuo šio rudens visi norintys studijuoti kviečiami rinktis vieną iš keturių magistro – Verslo logistikos, Žemės ūkio ekonomikos, Kaimo plėtros administravimo, Žemės ūkio verslo vadybos – studijų programų.
Šių metų pradžioje bendradarbiavimo sutartys pasirašytos su dar dviem universitetais – Vilniaus Gedimino technikos ir Mykolo Romerio universitetu. Su šių universitetų siūlomomis studijų programomis galite susipažinti https://bit.ly/35mHBVy

2019 m. pradėta švietimo tinklo pertvarka. Parengtas bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 metų bendrojo plano ir jo priedų koregavimo projektas, vyko diskusijos su švietimo bendruomene ir mokinių tėvais.
Pernai daug dėmesio skirta švietimo įstaigų modernizavimui. Nuo šiol saugiau gali jaustis 16 švietimo įstaigų mokiniai – visų ikimokyklinio ugdymo, mokyklų-darželių ir Dzūkijos mokyklos teritorijos aptvertos tvora. Aštuoniose švietimo įstaigose įrengtos žaidimų erdvės, remontuoti švietimo įstaigų fasadai, stogai, rekonstruota Dainavos progimnazijos stadiono teritorija ir kt.

Sveikata: Slaugos skyriaus plėtra ir planai steigti Geriatrijos skyrių

Praėjusiais metais išplėstas ir atnaujintas Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro Slaugos skyrius – buvusiose administracinėse patalpose įkurtos 4 naujos palatos.
Remonto metu čia sutvarkyta elektros instaliacija, vėdinimo, vandentiekio ir kanalizacijos sistemos, pakeista grindų danga, sumontuotos naujos durys, o sienos perdažytos naujomis spalvomis.
Iki šiol Slaugos skyriuje buvo slaugomi 55 ligoniai, tačiau išaugus šių paslaugų poreikiui, buvo nuspręsta šių vietų skaičių padidinti iki 66.
VšĮ Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje nuspręsta įsteigti Geriatrijos stacionarų skyrių.

Miesto infrastruktūra: asfaltuotos aikštelės ir naujos pramogos Jaunimo parke

2019 m. Alytuje įrengtos 3 elektromobilių įkrovimo stotelės, o viešuoju transporto paslaugomis besinaudojantys alytiškiai jau daugiau kaip metus laiko naudojasi elektroniniu bilietų.
Pernai įgyvendinta daugiau nei 40 su miesto infrastruktūros gerinimu susijusių projektų – išasfaltuotos 4 automobilių stovėjimo aikštelės, nutiesti 4 įvažiavimo keliai ir tiek pat šaligatvių, atnaujintos 9 asfaltuotų gatvių atkarpos.
Jaunimo parke pradėtos formuoti keturios jaunimui, šeimoms, senjorams ir renginiams skirtos zonos. Jaunimui skirtoje zonoje praėjusiais metais įrengta dviračių kalnelių trasa, o šeimos erdvėje – grilio zona.

Kultūra: modernizuotos kultūros įstaigos ir renginių gausa

Praėjusiais metais Alytuje išaugo kultūros renginių skaičius. 2018 m. Dzūkijos sostinėje vyko 825, o 2019 m. 867 renginiai. Didžiausio alytiškių ir miesto svečių dėmesio sulaukė Alytaus miesto šventė, joje apsilankė 20 tūkst. žmonių.
Pernai modernizuotos kai kurios kultūros įstaigos. Pradėtas šiltinti Alytaus kultūros centro pastatas, sutvarkyta šio centro prieigose esanti automobilių stovėjimo aikštelė, šiai įstaigai nupirkta nauja garso ir šviesos įranga.
Buvo tęsiami Alytaus sinagogos rekonstrukcijos darbai. Čia 2019 m. atlikti dekoratyvinių mūro atodangų struktūros (plytų) valymo darbai, sumontuota santechnika, sanitariniai mazgai ir rekuperacijos sistemos, elektros instaliacija, įrengtos pirmojo aukšto dalies sienų pertvaros, Vyrų maldų salėje sumontuotos grindys, Didžiojoje maldų salėje restauruota bima (kelių laiptelių pakyla, ant kurios atliekamos religinės apeigos), įrengta palėpė, atkurta sieninė tapyba.
Remontuotas ir A. Matučio memorialinis muziejus – pakeisti langai ir sutvarkyta vėdinimo sistema.

AMSA inf. 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą