Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis šalyje nežymiai sumažėjo

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje nežymiai sumažėjo.  50-ąją šių metų savaitę (2017 m. gruodžio 11-17 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 80,3 atv./10 tūkst. gyventojų. 2016 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 71,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 50-ąją savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje. 50-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje į ligoninę dėl gripo paguldytas vienas suaugęs asmuo.

Pasaulio sveikatos organizacija skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens-žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu.

 

Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?

  • 65 m. ir vyresniems asmenims;
  • nėščiosioms;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; 
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams. 

 

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą