Nuotraukos autorius: 123rf.com nuotr.

Varėnos gimnazijoje paauglei diagnozuotas žaibinis meningokokas

Šių metų sausio 17 dieną buvo užfiksuotas naujas meningokoko atvejis. Jis ypatingas tuo, kad susirgo ne mažametis, o 17-metė Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos moksleivė. Gimnazijos direktorė Milda Padegimaitė patvirtino, kad toks atvejis iš tiesų užregistruotas, ir patikino, jog po jo buvo imtasi visų reikiamų priemonių moksleivių saugumui užtikrinti. Vis dėlto panikos neišvengta.

Susirgo antradienį

Paauglė prastai pasijuto antradienį, o tą pačią dieną po pietų apie galimą ligos atvejį buvo informuota ir mokyklos atstovybė. Ji savo ruožtu pranešė mokytojams, o šie iki vakaro įspėjo tėvus ir moksleivius. „Mergaitė susirgo prieš porą dienų, o mes nieko nelaukdami ėmėmės prevencinių priemonių pagal visas rekomendacijas, tai yra vediname patalpas, užtikriname drėgną jų valymą. Pats ligos atvejis patvirtintas tik vakar pavakare.  Šiandien dar pasikonsultavome su specialistais, su mergaite atvirai bendravę asmenys buvo paskatinti kreiptis į medikus, o kiti buvo raginami kurį laiką akylai stebėti savo būklę ir, pasireiškus kokiems nors simptomams, nedelsiant kreiptis į gydytojus“, – aiškino direktorė M.Padegimaitė. Informaciją patvirtino ir Santaros klinikų Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė. „Mergaitė į mūsų ligoninę buvo atvežta trečiadienį, ji buvo gydoma Intensyviosios terapijos skyriuje. Šiandien jos būklė stabilizuota, ji perkelta ir toliau gydoma Infekcinių ligų skyriuje“, – sakė specialistė.

Gimnazijoje kilo panika

Gimnazijos direktorė M.Padegimaitė neslėpė, kad buvo kilusi panika. Pasak jos, trečiadienį mokykloje nepasirodė daugelis vaikų, tačiau ketvirtadienį, atrodo, grįžtama į įprastas vėžes. „Po to, kai įspėjome tėvus apie galimą ligos atvejį, mokykloje nepasirodė daug moksleivių. Tėvų nerimas suprantamas, juk neretai girdime ir apie blogiausią ligos baigtį. Visgi šiandien moksleiviai po truputį grįžta, dauguma pasirodė mokykloje. Džiugu matyti slopstantį nerimą, džiaugiamės, kad moksleivė sveiksta. Tikrai nerimavome dėl jos būklės ir labai palaikome ne tik ją, bet ir visą jos šeimą“, – tvirtino direktorė.

Liga užklumpa staiga

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) puslapyje nurodoma, kad ankstyvieji meningokoko simptomai nėra akivaizdžiai išreikšti. Jie daugiausia panašūs į virusinę infekciją: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vangumas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja ir išryškėja hemoraginis bėrimas. Daugiausia šios ligos atvejų registruojama žiemos, pavasario mėnesiais, ja serga įvairaus amžiaus asmenys, nors dažniausiai infekcija kyla mažamečiams. Ja paprastai užsikrečiama nuo sergančio asmens ar bakterijų nešiotojo per kvėpavimo takus (kosint, čiaudint, kalbant).

Vaikai bus skiepijami nemokamai

Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino, kad nuo šių metų liepos mėnesio planuojama, kad kūdikiai bus pradėti skiepyti, kai tik bus nupirktos ir į Lietuvą pristatytos vakcinos. Tėvams mokėti už skiepus nereikės. Bus skiepijami dviejų mėnesių sulaukę kūdikiai, visą skiepijimo schemą sudarys trys vakcinos dozės. Pirmąją vakcinos dozę gaus dviejų mėnesių kūdikiai, antrąją – keturių mėnesių, o trečiąją – 12–15 mėnesių. A.Verygos teigimu, Lietuva bus viena pirmųjų šalių Europoje, pradėjusi skiepyti vaikus nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Iki šiol šie skiepai buvo įtraukti tik į Airijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos skiepijimų kalendorius.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą