ŽYMIAI PADAUGĖJO SERGANČIŲJŲ GRIPU ALYTAUS APSKRITYJE

 

Alytaus apskrityje ir toliau daugėja sergančiųjų ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau - ŪVKTI) ir gripu. 2018 metų penktąją savaitę (sausio 29 – vasario 4 dienomis), palyginus su prieš tai buvusia, sergamumas šiomis ligomis padidėjo visose apskrities administracinėse teritorijose. Bendras apskrities sergamumo rodiklis padidėjo nuo 168,7 iki 207,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų per savaitę.

Padidėjo sergamumas gripu Alytaus mieste
2018 metų 5-ąją savaitę sergamumas ŪVKTI ir gripu mieste išaugo 23,4 proc., 10 tūkst. gyventojų teko 220,06 atvejo. Gripas diagnozuotas 260 asmenų (4 savaitę - 106 asmenims), klinikiniai gripo atvejai sudarė 22,7 proc. visų registruotų ŪVKTI ir gripo atvejų. Didesniąją sergančiųjų dalį sudarė vaikai, 0 – 17 metų amžiaus grupėje registruoti 69 proc. visų susirgimų.


Daug sergančiųjų Alytaus rajone
Praėjusią savaitę 1,5 karto išaugo sergamumas Alytaus rajone, sergamumo rodiklis siekė 279,13 atvejo 10 tūkst. gyventojų ir buvo didžiausias apskrityje. Gripu susirgo 147 asmenys ((4 savaitę- 47 asmenys), klinikiniai gripo atvejai sudarė 20 proc visų registruotų ŪVKTI ir gripo atvejų. Kaip ir mieste, žymiai dažniau sirgo vaikai, 72 proc. visų susirgimų registruota 0 – 17 metų amžiaus grupėje.

Padidėjo sergamumas ir kitose apskrities teritorijose
2018 metų sausio 29 – vasario 4 dienomis aukštas sergamumas registruotas Druskininkų savivaldybės teritorijoje, sergamumo rodiklis – 142,3 atvejo, gripas sudarė 20,3 proc. visų registruotų ŪVKTI ir gripo atvejų. Varėnos rajone 10 tūkst. gyventojų teko 143,3 atvejo, tačiau gripo atvejų registruota nedaug, tik 24 gripo atvejai (7,6 proc.).

Pasiūlėme skelbti gripo epidemiją trijose apskrities teritorijose
Įvertinę sergamumo ŪVKTI ir gripu epidemiologinę situaciją, sergamumo dinamiką pasiūlėme skelbti gripo epidemiją Alytaus miesto, Alytaus rajono bei Druskininkų savivaldybių teritorijose.
Lazdijų rajono savivaldybėje nuo 2018 metų sausio 31 d. paskelbta gripo epidemija.

Epidemijos metu rekomenduojama:
Nutraukti užsiėmimus mokyklose, jei dėl gripo ir ŪVKTI nelanko daugiau nei 20 proc. mokinių;
Riboti masinius renginius, neplanuoti naujų;
Gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas;
Dažnai, kokybiškai plauti rankas;
Saugotis peršalimo, vengti bendrauti su sergančiais;
Vengti masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu.

Susirgus rekomenduojama:
Nesigydyti patiems, kreiptis į medikus dėl gydymo paskyrimo,
Sergančių vaikų neleisti į vaikų kolektyvus;
Slaugant ligonį, nosį ir burną dengti vienkartine kauke ir ligoniui, ir sveikajam;
Kuo dažniau plauti rankas, ypač aptarnavus ligonį, prieš valgį;
Kosint ar čiaudint užsidengti burną ir nosį vienkartine nosinaite arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje).

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro
prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Alytaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyrius

Komentarai

  • lkmpolk vbnm,
    prieš 56 minučių
    Perskaitykite mano parodymus


    Mano vardas Lisa Hübotter
    . Aš gyvenu Lietuvoje, šiandien esu laiminga moteris ir pasakiau sau, kad bet kuris skolintojas, išgelbėjęs mano šeimą iš mūsų vargingos padėties, nukreipsiu pas jį bet kurį asmenį, kuris ieškos paskolos, jis suteikė man ir mano šeimai laimės. Man reikėjo 60 000 eurų paskolos, kad pradėčiau savo gyvenimą iš naujo, nes esu vieniša motina su 3 vaikais. Aš sutikau šį sąžiningą ir Dievo bijantį vyro paskolos skolintoją, kuris man padėjo gauti 60 000 eurų paskolą, jis bijo DIEVO žmogau, jei jums reikia paskolos ir jūs grąžinsite paskolą, susisiekite su juo ir pasakykite, kad jus pas jį nukreipia ponia Katica. susisiekite su SKY Experience paskolos vadybininku Mr.A.S.Austin,
    paštu: (contact@skyexperienceloan.com) arba kreipkitės į jų svetainę https://skyexperienceloan.com

Parašykite komentarą