Dienos metu mėgstate nusnausti? Turime jums gerų žinių

Miego trūkumas ne tik trukdo atlikti kasdienes užduotis, bet gali ir itin rimtai paveikti fiziologines funkcijas. Gali sutrikti hormonų veikla, metabolizmas bei imunitetas, rašė businessinsider.com.Tokios kompanijos, kaip Google, Nike ir Ben & Jerry's, darbuotojams įrengia specialius miego kambarius, kur jie darbo metu gali nusnausti. Pasak verslininkų, tokiu būdu didėja darbo produktyvumas.

Privalumai ir trūkumai

Įrodyta, jog dienos pogulis efektyviai sumažina kai kuriuos miego trūkumo padarinius. Tokiu būdu mažėja mieguistumas, pagerėja kognityvinės funkcijos, reakcija, budrumas. Taip pat pagerėja atmintis bei bendra savijauta. Tokie efektai tęsiasi net kelias valandas po pogulio ir tai veikia geriau nei kofeinas. Tačiau yra ir trūkumų. Tik atsibudęs žmogus bus itin neproduktyvus. Tai vadinama miego inercija. Po pogulio žmogus jausis pasimetęs, aptingęs ir mieguistas. Miego inercija dingsta po 15—60 minučių, tačiau ji gali turėti itin neigiamų pasekmių tiems, kurie dirba didelio dėmesingumo reikalaujančius darbus — vairuotojams, aviatoriams ar medikams.

Svarbiausia — tinkamas laikas

Teigiama, jog pogulio privalumai ar trūkumai priklauso nuo užmigimo laiko ir trukmės. Ilgesni poguliai (2 ar daugiau valandų) efektyviau padidina darbo našumą ir sumažina mieguistumą, nei trumpesni (30 minučių ar mažiau). Visgi ilgiau pamiegojęs žmogus bus labiau linkęs į miego inerciją. O trumpesni poguliai nepakenkia nakties miegui. Taip pat labai svarbu, kuriuo dienos metu einama miegoti. Rytinėmis valandomis, kai miegoti ir taip norisi, poguliai nerekomenduojami. Jie gali sukelti itin stiprią miego inerciją. Geriau jėgas atgauna tie, kurie mėgsta pamiegoti po pietų.

Nepaisant kai kurių neigiamų dienos miego padarinių, vis tiek rekomenduojama, jei yra galimybė, karts nuo karto nusnausti. Tik nereiktų per daug pasiduoti pagundai — neužmikite ilgiau nei 30 minučių. Tai puikus būdas atstatyti jėgas ir padidinti produktyvumą.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą