Vienykimės vardan vaikų sveikatos

 

Mūsų šalis 2018 metais švenčia valstybės atkūrimo šimtmetį, o Lietuvos sveikatą stiprinančioms mokykloms dviguba šventė – jos mini savo veiklos 25-metį. Minėdamas šias garbingas datas Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos skyrius surengė keletą renginių. Vienas iš jų – 2018 m. vasario 20 d. Alytaus rajono Butrimonių gimnazijoje vykęs seminaras-diskusija „Vienijamės vardan vaikų sveikatos“.
Alytaus rajono savivaldybė šiam renginiui pasirinkta ne atsitiktinai. Ji tapo pirmąja šalies savivaldybe, kurios visos bendrojo ugdymo mokyklos prisijungė prie Lietuvos sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo. Tad šioms mokykloms yra pasiūlyta žengti dar vieną žingsnį į priekį ir įkurti Alytaus rajono savivaldybės sveikatą stiprinančių mokyklų tinklą – teritoriniu principu (regiono, savivaldybės) susivienijusių sveikatą stiprinančių mokyklų sambūrį.
Seminaro dalyvius buvo siekiama supažindinti su Lietuvos ir Alytaus rajono savivaldybės sveikatą stiprinančių mokyklų veikla ir perspektyvomis, vaikų sveikatos aktualijomis bei apžvelgti Lietuvos sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo nuostatus ir Regioninio (savivaldybės) sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo nuostatus.
Renginį pradėjo Alytaus rajono Butrimonių gimnazijos direktorius Valdas Valvonis, prisimindamas prieš kelias dienas minėtą Lietuvos atkūrimo šimtmetį, citavo prezidento Valdo Adamkaus žodžius, papasakojo apie mokyklą, kartu su juo seminaro dalyvius pasveikino mokyklos jaunimo choro ansamblis.
Seminarą-diskusiją pradėjo Nijolė Paulauskienė, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos skyriaus specialistė. Pranešėja pristatė sveikatą stiprinančių mokyklų Lietuvoje kūrimosi pradžią, vertybes, perimtas iš Europos sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo, veiklos etapus. Taip pat buvo apžvelgti svarbiausi per 25-erius metus nuveikti darbai ir tobulintinos sritys: veiklų viešinimas, dalijimasis gerąja patirtimi. Taip pat pranešėja aptarė Lietuvos sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo 25-mečiui skirtas veiklas ir pakvietė prie jų prisidėti.
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos skyriaus specialistė Dalia Sabaliauskienė pasakojo apie sveikatą stiprinančių mokyklų veiklos koordinavimą nacionaliniu ir savivaldybių lygmenimis, 2016 m. parengtus Nacionalinio sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo (toliau – NSSMT) nuostatus ir Regioninio (savivaldybės) tinklo pavyzdinius (toliau – RSSMT) nuostatus, šių tinklų veiklos tikslus ir uždavinius. Palygino šių tinklų narių teises ir pareigas, aptarė NSSMT organizacinę struktūrą. Ji pabrėžė, kad šio susitikimo tikslas – pradėti kurti naują struktūros komponentą – NSSMT patariamąją tarybą. Toliau pranešėja papasakojo apie RSSMT įkūrimo procedūrą, kaip tampama jo nariais, RSSMT renkamos tarybos sudėtį, veiklos tikslą ir uždavinius, siūlomą veiklą ir pakvietė tapti pirmaisiais šalyje, įkūrusiais RSSMT.
Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė pristatė daugiametę biuro patirtį bendradarbiaujant su ugdymo įstaigomis, akcentavo, kad sveikatos stiprinimo veikla Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje paremta bendrumo ir bendradarbiavimo principu, įtraukiant į veiklas ne tik visą mokyklos bendruomenę (vaikus, mokytojus, tėvus), bet ir miestų, kaimų bendruomenes, kultūros įstaigas, seniūnijas, sveikatos priežiūros įstaigas. Kaip pavyzdį ji paminėjo tradicinius Butrimonių gimnazijos organizuojamus fizinio aktyvumo renginius, į kuriuos renkasi ne tik mokyklos bendruomenė. Biuro vadovė pasidžiaugė naujaisiais savivaldybės ugdymo įstaigas lankančių vaikų sveikatos rodikliais, kurie pirmą kartą po ne vienerių metų pertraukos turi tendenciją gerėti.
Alytaus rajono Butrimonių gimnazijos specialioji pedagogė Irena Sinkevičienė pasakojo, kad siekiant įgyvendinti mokyklos sveikatos stiprinimo programos tikslus, gimnazijoje vyko nemažai renginių, švenčių, varžybų, akcijų bei įgyvendinta socialinių, kultūros, meno ir sporto projektų, daug nuveikta kuriant saugią ir sveiką aplinką. Štai įgyvendinant Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamą projektą įrengta krepšinio aikštelė, atlikta stadiono ir bėgimo takelių rekonstrukcija. Pagal programą „Leader“ sporto reikmėms pritaikytas gimnazijos rūsys, kuriame nuolat vyksta įvairios treniruotės.
Butrimonių gimnazija nuolat dalyvauja geriausiai tvarkomų mokyklų edukacinių erdvių apžiūroje-konkurse, kuriame net tris kartus tapo laureate – tai viena gražiausiai tvarkomų mokyklų Lietuvoje. Įrengtas ir nuolat prižiūrimas gimnazijos „Atgimimo“ parkas, įrengti sveikatingumo takai, mokiniai įtraukiami į savanorišką sportinę ir darbinę veiklą.
2017 m. gegužės 31 d. įvyko šios gimnazijos direktoriaus Valdo Valvonio inicijuota trečioji respublikinė sporto ir meno šventė „Adamkiada“. Gimnazijoje vyko rajoninio tęstinio projekto renginys ,,SUPasi vasara“, skirtas specialiųjų ugdymosi poreikių mokinių komunikacinių, kūrybinių, sportinių, socialinių kompetencijų ugdymui organizuojant įvairias veiklas.
Gimnazijoje daug dėmesio skiriama šeimų bendrystės (artimo ryšio) stiprinimui ir puoselėjimui. Ieškoma būdų, kaip kartu su tėvais ugdyti sveiką, aktyvų, fiziškai pajėgų vaiką, gebantį rinktis sveiką gyvenimo būdą.
Puikūs, darbui pasiaukoję mokytojai yra įsitikinę savo darbo prasmingumu, rūpinasi vaikų ugdymu, jų sveikata, siekia padėti ugdytis ir skleistis visavertei asmenybei. Gimnazijos tikslas – visos bendruomenės sveikata ir gerovė, ugdymo kokybės gerinimas, partnerystės su tėvais tvirtinimas.
Po pranešimų seminaro-diskusijos dalyviai buvo pakviesti apžiūrėti mokyklą, aplankė Almos Adamkienės fondo atminimo kambarį, mokyklos sportininkų pasiekimų stendą, mokinių aktyviam laisvalaikiui įrengtą mokyklos rūsį, mankštinosi kartu su šokio ansamblio šokėjomis. Dalyviai grožėjosi puikiai įrengta, gražia ir jaukia mokykla, kurioje gera ir vaikams, ir visai bendruomenei.
Seminaro pabaigoje įvyko diskusija, kurioje buvo išsakytas palaikymas savivaldybės sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo įkūrimo iniciatyvai, paliekant laiko viską ramiai išdiskutuoti, rasti lyderį, išgryninti veiklos siekius.

 

Informaciją parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos skyriaus specialistė Dalia Sabaliauskienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą