Jeigu keliatės anksti, mokslininkai jums turi gerų žinių

Mokslininkai turi gerų žinių vyturiams! Tyrimai rodo, kad moterys, kurios mėgsta keltis anksti, patiria 40 proc. mažesnę krūties vėžio vystymosi riziką.

Jungtinėje Karalystėje esančio Bristolio universiteto mokslininkai nustatė, kad vidinis organizmo laikrodis arba cirkadinis ritmas atlieka svarbų vaidmenį ir gali padėti nustatyti, kokia yra tikimybė, kad susirgsite šio tipo vėžiu.

Kiekvienas iš mūsų turi savo unikalų cirkadinį ritmą. Tai apima 24 valandų ciklą ir laikui bėgant jis gali keistis. Pradinės mokyklos vaikai dažniausiai būna vyturiai, o paaugliai tampa pelėdomis. Iki to laiko, kol sulaukiame pilnametystės, susiformuoja maždaug pastovus cirkadinis ritmas.

Pastaruoju metu tyrimai atskleidė, kad mūsų cirkadinis ritmas gali paveikti viską, net nuo mūsų protinės veiklos iki gebėjimo žaisti futbolą. Teigiama, kad vyturiai už pelėdas yra pranašesni dėl geresnės sveikatos ir nuotaikos, tačiau pelėdos gali pasigirti protingumu, kūrybiškumu ir produktyvumu.

Vis dėlto naujausias bandymas parodė, kad anksti besikeliantys žmonės turi mažesnę krūties vėžio riziką. Tyrimo komanda naudojo Mendelio atsitiktinės atrankos būdo metodą, kuriam reikia genetinių variantų, susijusių su potencialios rizikos veiksniais (šiuo atveju – cirkadiniu ritmu), kad nustatytų, ar yra priežastinis ryšys tarp rizikos veiksnio ir tam tikros ligos – krūties vėžio.

Šis metodas yra labiau patikimas nei kiti stebėjimo būdai, rašo iflscience.com. Iš viso buvo analizuojamas 341 variantas, susijęs su cirkadiniu ritmu. Krūties vėžio asociacijos konsorciumo tyrimo metu buvo paimti DNR mėginiai iš daugiau nei 220 tūkst. moterų ir daugiau nei 180 tūkst. kitų moterų, dalyvaujančių Jungtinės Karalystės Biobanko projekte. Pavyzdžiai padėjo nustatyti, kad tos, kurios keliasi anksti, patiria 40 proc. mažesnį pavojų susirgti krūties vėžiu, o kiekviena po 8 valandų miego ilgiau pamiegota valanda padidina riziką net 20 proc.

Per aštuonerių metų laikotarpį maždaug 2 iš 100 moterų, kurios mėgsta ilgiau pamiegoti susirgo šio tipo vėžiu, o iš 100 moterų, besikeliančių anksti, susirgo 1. Tai gana įtikinami įrodymai, tačiau kol kas nėra aišku, ar tai susiję su genetika, ar gyvenimo ritmu. „Mes norėtume toliau dirbti, kad ištirtume mechanizmus, kuriais grindžiami šie rezultatai“, – atsakė tyrėja Rebecca 


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą