Nuotraukos autorius: J.Stacevičiaus nuotr.

5 požymiai byloja: metas atkreipti dėmesį į tai, ką dedate į burną

Alergija maistui – tai padidėjęs organizmo jautrumas kai kuriems maisto produktams. Daugelis mano, kad ši problema atsiranda dar vaikystėje, tačiau, pasak naujausio tyrimo rezultatų, bent pusei asmenų ji išsivysto suaugus, teigė prevention.com.  Ištyrus 10 metų duomenis, mokslininkai nustatė, kad maždaug 4 proc. viso pasaulio žmonių turi alergiją maistui. Ji yra dažnai maišoma su maisto netoleravimu, kuris pasireiškia paprasčiausiu virškinimo sutrikimu. Priešingai nei alergijos, maisto netoleravimas nėra imuninis atsakas. Įtarus alergiją maisto produktams reikia kreiptis į alergologą, kuris paskirs tinkamus medikamentus ir gydymo planą. Žinoma, tikriausiai reikės visai atsisakyti tų produktų, kurie sukelia alerginę reakciją, nes tai gali kelti pavojų net gyvybei. Tyrimo autorius tvirtino, kad yra labai mažai žinoma apie tai, kaip ir kodėl vystosi alerginės reakcijos maisto produktams. Jos yra imuninės sistemos atsakas, kai organizmas pradeda klaidingai manyti, jog maistas yra įsibrovėlis. Tokius atsakus gali sukelti daugiau nei 160 maisto produktų. Suaugę asmenys dažniausiai būna alergiški vėžiagyviams, vaisiams, daržovėms, pieno produktams ar riešutams. Tyrimas nustatė, kad į pastarąjį produktą labiau reaguoja vyriškosios lyties atstovų organizmas. Alergija maistui yra nenuspėjamas reiškinys. Organizmo atsakas į tai gali paveikti odą, kvėpavimo sistemą, virškinamąjį traktą ar net širdį. Tai priklauso nuo to, kurioje kūno vietoje pasireiškia alergija. Svarbu išsiaiškinti, ar organizmo reakcija į tam tikrą maistą yra alergija ar netoleravimas, o tai padės nustatyti šie požymiai:

1. Odos problemos

Apie alergiją maistui gali įspėti niežtinti, paraudusi bei patinusi oda ar net egzema. Šie požymiai dažniausiai atsiranda ant rankų, kojų ar veido.

2. Susilpnėjęs pulsas

Alergija maistui gali pasireikšti ne tik viršutiniuose audiniuose, kraujo spaudimo pokyčiai, pvz., staigus jo susilpnėjimas arba kritimas – tai dar vienas požymis, bylojantis apie alerginį atsaką į netinkamą maistą.

3. Burnos problemos

Pastaroji problema gali sukelti niežulį burnoje arba sausą kosėjimą. Tai nutinka dėl to, kad vaisių ir daržovių baltymų poveikis yra kiek panašus į žiedadulkių. Anot specialistų, šis nemalonus simptomas paprastai praeina po keletos minučių.

4. Spaudimas krūtinėje

Jei pasidaro sunku nuryti maistą arba atsiranda spaudimas krūtinėje, dėl kurio sunku įkvėpti, tai gali būti, kad jums eozinofilinis ezofagitas. Tai yra lėtinė imuninės kilmės stemplės liga. Paprastai tariant, alergenai gali sukelti imuninį atsaką, kuris siunčia daugybę baltųjų kraujo kūnelių į stemplę, tad dėl to gali kilti uždegimas ir patinti jos audiniai.

5. Tuštinimosi problemos

Jei pavalgius pradeda pykinti, maistas sukelia skrandžio skausmus arba priverčia skubiai bėgti į tualetą, nemanykite, kad tai apsinuodijimas maistu, nes šis požymis gali atsirasti dėl alergijos tam tikriems maisto produktams.

lrytas.lt informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą