Nuotraukos autorius: 123rf.com ir wikimedia.org nuotr.

6 neįprasti požymiai, bylojantys apie širdies ligą

Dažnai nekreipiame dėmesio į tai, kas vyksta organizmo viduje, o į plika akimi matomus simptomus tiesiog numojame ranka. Širdis yra svarbiausias organas, kuriam sunegalavus kyla pavojus gyvybei.  Nuo kraujotakos sistemos ligų visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, miršta daugiausia žmonių, rašė dailymail.co.uk. 1 žmogus iš 4 miršta nuo širdies ligų, bet laiku pastebėti simptomai gali padėti išgelbėti daug gyvybių. Klinikinės anatomijos mokymo centro Jungtinėje Karalystėje vadovas Adamas Tayloras išskyrė 6 neįprastus požymius, įspėjančius apie artėjantį širdies smūgį.

1. Susiraukšlėję ausų speneliai

Įstrižinės ausų spenelių raukšlelės gali rodyti, kad yra padidėjusi aterosklerozės rizika. Tai yra kraujotakos sutrikimas, kai arterijų sienelėse susidaro opėjančios ir randėjančios plokštelės.  Daugiau nei 40 tyrimų parodė ryšį tarp šios ligos ir ausies spenelyje susidariusių raukšlių. Be to, neseniai buvo pastebėta, kad jos taip pat gali būti susijusios su smegenų kraujagyslių susiaurėjimu.

2. Gelsvi mazgeliai odoje

Kitas širdies problemų simptomas, pasak specialisto, yra gelsvi ir riebalingi guzeliai, dar vadinami ksantomomis, kurie gali atsirasti ant alkūnių, kelių, sėdmenų ar akių vokų. Ksantomos dažniausiai susidaro pas asmenis, sergančius genetine liga – hipercholesterolemija, kuri yra vienas iš svarbiausių aterosklerozės veiksnių. Žmonės su šia liga turi pernelyg aukštą „blogojo“ cholesterolio kiekį, kuris susitelkia odoje.

3. Lūžinėjantys nagai

Šis požymis taip pat praneša, jog kažkas gali būti negerai su širdies sveikata. Nagai pradeda keisti formą, jie tampa plonesni, o atsiskyrę sluoksniai ima lūžinėti. Taip nutinka dėl to, kad kraujas, kuris būtų tinkamai aprūpintas deguonimi, nepasiekia pirštų galų, o ląstelės pradeda skatinti greitesnį nagų augimą.

4. Aureolė aplink rainelę

Susikaupę riebalai gali būti matomi ir akyse, kaip pilkas žiedas susidaręs aplink akies rainelę. Maždaug 45 proc. 40-mečių ir 70 proc. asmenų, kuriems virš 60 metų, turi tokią aureolę. Tai irgi gali būti kraujotakos sistemos ligų požymis.

5. Pažeistos dantenos ir klibantys dantys

Burnos sveikata gali labai daug pasakyti apie širdies ir kraujagyslių būseną. Burnoje yra nemažai gerųjų ir blogųjų bakterijų. Pastarosios gali pakliūti į kraują ir sukelti uždegimą kraujagyslėse. 6. Pamėlusios lūpos Anot specialisto, asmenims, sergantiems širdies ligomis, gali pamėlti lūpos, nes kraujotakos sistema negeba aprūpinti audinius krauju, kuris būtų prisotintas deguonimi.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą