Parengta vaikų ir paauglių fizinio aktyvumo piramidė

P

Gausių mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad visame pasaulyje dauguma suaugusiųjų ir vaikų yra nepakankamai fiziškai aktyvūs ir fizinio aktyvumo lygis toliau laipsniškai mažėja visose amžiaus grupėse.
Pastaraisiais dešimtmečiais vaikų bei paauglių pramogų ir laisvalaikio pobūdis pasikeitė – tapo daug pasyvesnis. Vaikai, kurie daug laiko praleidžia prie televizoriaus, skaitydami, besimokydami, žaisdami kompiuterinius žaidimus ar „maigydami“ savo mobilųjį telefoną, rizikuoja nutukti, turėti padidėjusį arterinį kraujo spaudimą, dažniau patirti kaklo ir juosmens skausmus ar kitus funkcinius negalavimus.
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus specialistai, vadovaudamiesi kitų valstybių pasiekimais bei patirtimi ir konsultuodamiesi su kitų institucijų specialistais, parengė fizinio aktyvumo piramidę, skirtą vaikams ir paaugliams (6–17 metų). Čia labai trumpai ir vaizdžiai pateiktos bendrosios fizinio aktyvumo rekomendacijos praktinių pavyzdžių pavidalu, kaip mankštintis, kad būtų pasiektas rekomenduojamas fizinio aktyvumo lygis.
Teigiama fizinio aktyvumo patirtis vaikystėje padeda sukurti tvirtus sveiko ir produktyvaus gyvenimo ateityje pagrindus. Reguliari fizinė veikla skatina kaulų ir raumenų augimą, padeda sukurti tinkamą laikyseną, lavina judesių koordinaciją ir pusiausvyrą, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, teigiamai veikia kvėpavimo sistemą, virškinimo sistemos darbą. Be to, didina pasitikėjimą savimi bei gerina savigarbą. Fizinio aktyvumo piramidę vaikams ir paaugliams rasite Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainės „Metodinė medžiaga – Atmintinės, lankstukai, plakatai − Fizinis aktyvumas“ skiltyje.

 Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą