Stresui - ne, nors ir su balionais rankose

 

Visai netyčia interneto platybėse akiratin pakliuvęs šmaikštus teiginys, kad stresas – visa tai, kas užpildo laiką tarp kavos pertraukėlių, verčia susimąstyti, ar žodis „stresas“ nėra vienas „mėgstamiausių“. Stresas ne temperatūra, kuomet galima nesunkiai įvertinti: ji yra, ar jos nėra, todėl pamatuoti, ar žmogus iš tikrųjų yra atsidūręs stresinėje situacijoje sunku. Taip pat reikia pripažinti, kad stresu mes linkęs vadinti bet kokį mus šiek tiek neigiamai veikiantį dirgiklį: neveikia liftas, nors lipti tereikia į trečią aukštą, nenusišypsojo pardavėja, nors patys į parduotuvę įėjome rūstūs kaip naktis. Ir labai dažnai net neįsivaizduojame, kad stresas nėra tik neigiamas reiškinys, o turi ir labai nemažai teigiamų savybių.
Koncentruoja ir suteikia žvalumo?
Kad būtų lengviau suprasti, kaip žmogaus organizmą veikia stresas, lengviausia įsivaizduoti klasikinę situaciją. Tamsus skersgatvis. Naktis. Už nugaros pasigirsta žingsniai, kurie mūsų organizmo yra įvertinami kaip stresorius dėl kurio ir įsijungia apsauginės organizmo reakcijos, priverčiančios mus veikti – pasiruošti bėgti. Širdis pradeda labiau plakti. Vyksta kraujo „perskirstymas“ – jo priteka daugiau į tuos organus, kurie reikalingi šioje situacijoje: į smegenis ir raumenis (pasiruošimas bėgti) ir mažiau į tuos, kurie šiuo metu ne taip reikalingi: oda, virškinimasis traktas (valgyti tikrai nesinori), inkstai (stabdomas šlapimo išsiskyrimas). Paaštrėja pojūčiai. Išsiskyrus tam tikriems hormonams, organizme vyksta prisitaikomoji reakcija, kurios pagalba žmogus pasiruošia gintis, bėgti.
Jeigu reiktų atspėti arba įvardinti, kokia stresinė situacija ryte gali suteikti žvalumo visai dienai, tikriausiai dauguma spėtų teisingai. Apsiprausimas šaltu dušu. Stresinė situacija, tačiau organizmą nuteikianti pozityviai. Yra nemažai mokslinių tyrimų, kurie atskleidė, kad tokiose stresinėse situacijose persitvarko ir imuninė sistema, todėl tokį šalto dušo stresą patiriantys asmenys yra atsparesni ligoms, mažiau serga.
Nedidelis stresas neretai motyvuoja žmogų pasikeisti, tobulėti. Todėl kartais žmonių netikėtas pasikeitimas (šukuosena, apranga, dailesnės kūno linijos) ir būna nulemtas prieš tai buvusios stresinės situacijos.
Žaloja ilgalaikis stresas
Teigiamai organizmą gali veikti tik trumpalaikis stresas, tačiau ilgai užsitęsusi stresinė situacija gali būti ir dažnai yra ligų priežastimi. Neigiamas pasekmes dažniausiai sukelia ilgalaikis socialinis stresas: nedarbas, artimųjų ligos ar jų žalingi įpročiai, finansinės problemos, verslo žlugimas, artimųjų netektis. Toks ilgalaikis psichikos įtempimas gali įgauti hipertoninės ligos, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos išraišką. Su tokiu stresu reikia kovoti. Reikia bandyti išmokti tą būseną valdyti.
Turėti kuo užsiimti
Kaip ir žodis „stresas“, taip ir patarimai, kaip su juo susitvarkyti yra vieni populiariausių. Kai kurių priemonių ir metodų efektyvumą pamatuoti sunku ar net gi neįmanoma, tačiau šiuo atveju taisyklė „blogiausia yra nieko nedaryti“ - tiksliausia. Streso įveikos užsiėmimai, meditacijos, savipagalbos grupės, medikamentinis gydymas, psichologo konsultacijos, dailės, muzikos ar kvapų terapija, užimtumo grupės.... Rinktis galima pagal galimybes, poreikį ir pomėgius.
Apibendrinant galima būtų įvardinti kertinius streso valdymo aspektus:
• Fizinio ir protinio darbo derinimas, kaitaliojimas. Ypač dirbantiems protinį darbą ir patiriantiems ilgalaikį stresą būtų pravartu paįvairinti dieną didesnio krūvio fiziniu darbu.
• Darbo ir poilsio rėžimas. Poilsis, miegas – nepamainomi įrankiai streso valdymui.
• Fizinio aktyvumo, sporto, mankštos nauda gerinant nuotaiką ir mažinant ilgalaikio streso pasekmes mokslu įrodyta gana seniai. rekomenduojama pasirinkti galimybes ir pomėgius atitinkančia fizinio aktyvumo formą, nebūtina parkaituoti sporto ar treniruoklių salėje, puikiai tinka pasivaikščiojimas gamtoje ar pasivažinėjimas dviračiu.
• Maloni nauja arba seniai bandyta veikla, įtraukūs kūrybiniai užsiėmimai.
Išmokti lankstyti figūrinius balionus? Kodėl ne?
Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras streso įveikos užsiėmimus organizuoja jau ne vienerius metus ir kiekvienais metais mokymų, užsiėmimų „banką“ papildo vis naujomis priemonėmis. Be atsipalaidavimo (relaksacijos) užsiėmimų, pratybų su antistresiniais kamuoliukais ar kinetinius smėliu, didelį dėmesį skiria užsiėmimas „patirk, išmok ir naudok“, kurių metu rajono bendruomenę kviečia išmokti naujų, dažnai kūrybinių arba protavimo pagrindu paremtų užsiėmimų ir taip įsitraukti į naujas veiklas, potyrius, kurie galėtų pagerinti blogą nuotaiką.
Figūrinių balionų lankstymo dirbtuvės - bene daugiausiai dėmesio ir gerų emocijų lydimi biuro organizuojami užsiėmimai, kuriuose itin aktyviai dalyvauja įvairaus amžiaus gyventojai. Tiek šiuose užsiėmimuose, tiek ir pratybose su antistresiniais kamuoliukais, kuriuos beje pasigamina patys dalyviai, labai dažnai aidi juokas, švelni saviironija ir nuostaba, kad kartais paprasti ir nesudėtingi dalykai suteikia labai daug gerų pojūčių.
Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro specialistai yra pasiruošę visą vasarą keliauti su šiais užsiėmimais, tereikia susisiekti ir informuoti, kurioje rajono vietoje yra grupelė pritariančių, kad kovoje su bloga nuotaika ir stresu blogiausia yra nieko nedaryti.


Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro informacija 



 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą