Nuotraukos autorius: 123rf nuotr.

Daugiausia pesticidų likučių rasta labai populiariuose maisto produktuose

Naujausi pesticidų maiste stebėsenos duomenys rodo, kad europiečiai ir toliau valgo maistą, kuriame beveik nėra pesticidų likučių arba jų kiekiai neviršija nustatytų leistinų normų – teigiama Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) pranešime. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pažymi, kad naujausioje EFSA paskelbtoje Europos Sąjungos ataskaitoje apie pesticidų likučius maiste skelbiama, jog daugiau nei 96 proc. maisto mėginių, 2016 metais ištirtų ES šalyse, Islandijoje bei Norvegijoje, pesticidų likučių nebuvo rasta arba jų kiekiai neviršijo leistinų normų. Apie 51 proc. mėginių kiekybiškai nustatomų pesticidų likučių nerasta. Kasmet tūkstančiai maisto produktų yra kontroliuojami ir tiriami valstybėse narėse, siekiant įvertinti, ar laikomasi nustatytų reikalavimų. Kaip ir ankstesniais metais, šiame EFSA pranešime patvirtinta, kad ES maisto produktų atitikties teisės aktų reikalavimams dėl pesticidų likučių lygis yra aukštas. EFSA ataskaitoje pateikiami pagrindiniai ES koordinuojamos kontrolės programos (EUCP) ir nacionalinių kontrolės programų rezultatai. Nacionalinės kontrolės programos grindžiamos rizikos vertinimu daugiausiai dėmesio skiriant pesticidams ar produktams, kilusiems iš šalių, kuriose praeityje buvo nustatytas didesnis pažeidimų skaičius. ES koordinuojamos kontrolės programos tikslas – pateikti statistiškai reprezentatyvų vaizdą apie pesticidų likučių situaciją maisto produktuose, kurie yra plačiausiai vartojami ES. Ataskaitoje taip pat pateikiami pagal 2016 m. kontrolės programų duomenis atlikto poveikio vartotojų sveikatai vertinimo rezultatai. Išsami visų ataskaitas teikiančių šalių rezultatų analizė sudaro rizikos valdytojams moksliškai pagrįstą pagrindą rengiant būsimas stebėsenos programas, ypač priimant sprendimus, į kurių pesticidų ir maisto produktų kontrolę nukreipti rizikos vertinimu pagrįstas nacionalines kontrolės programas.

Pagrindinės 2016 m. ES ataskaitos dėl pesticidų likučių maiste išvados

Ataskaitas teikiančiose šalyse (ES, Islandija ir Norvegija) 2016 m. buvo ištirti 84 657 mėginiai dėl 791 pesticido likučių nustatymo. 96,2% (81 482) mėginių atitiko ES teisės aktų reikalavimus, 50,7% tirtų mėginių kiekybiškai nustatomų pesticidų likučių nerasta. 2015 m. ES teisės aktų reikalavimus atitiko 97,2% mėginių, iš jų – kiekybiškai įvertinamų likučių nebuvo nustatyta 53,3% mėginių. Skirtumas daugiausiai susijęs su chloratų likučių nustatymu – junginių, kurie pirmą kartą buvo įtraukti į 2016 m. kontrolės programas, siekiant paremti šiuo metu atliekamą darbą nustatant didžiausias leistinas jų koncentracijas (DLK). Daugumos tirtų mėginių (67%) kilmė – Europos Sąjungos šalys, Islandija ir Norvegija. 26,4% sudarė iš trečiųjų šalių importuotų produktų mėginiai, 6,6% – nežinomos kilmės produktų mėginiai. Nustatyti leistini pesticidų likučių kiekiai buvo viršyti 2,4% iš ES ir EEB šalių kilusių produktų mėginių bei 7,2% iš ES nepriklausančių šalių. Iš 1 676 ištirtų kūdikiams ir mažiems vaikams skirtų maisto mėginių, 98,1% atitiko ES teisėsaktų reikalavimus. 89,8% mėginių pesticidų likučių nerasta (kiekiai mažesni už metodų nustatymo ribas). 2016 m. buvo paimti 5 495 ekologiško maisto mėginiai, iš kurių 98,7% atitiko keliamus reikalavimus. 83,1% mėginių kiekybiškai nustatomų likučių nerasta. 2016 m. ES koordinuotos kontrolės programos rezultatai Savo metinės ataskaitos dalyje EFSA pristato ES koordinuotos kontrolės programos rezultatus, pagal kurią ataskaitas teikiančios šalys analizuoja mėginius iš to paties maisto produktų „krepšelio“ tų pačių pesticidų atžvilgiu. 2016 m. programos „krepšelyje“ buvo numatyti šie produktai – obuoliai, kopūstai (kopūstų galvos), porai, salotos, persikai, braškės, pomidorai, rugiai, vynas, karvių pienas ir kiaulių riebalai.

Pesticidų DLK mažiausiai buvo viršyta rugiuose (0,7%), kopūstuose (1,1%) ir braškėse (1,8%), daugiausiai – obuoliuose (2,7%) ir pomidoruose (2,6%).

Patogesnei ataskaitos analizei – duomenų vizualizacija

EFSA, kartu su paskelbta 2016 m. ES pesticidų likučių maiste ataskaita, publikavo ir šia ataskaita paremtą grafinį įrankį, kuris leidžia vartotojams lengvai susipažinti su pagrindinėmis ataskaitos išvadomis pagal šalis ar maisto produktų rūšį. Naujasis grafinis įrankis parengtas keturiomis kalbomis ir papildo ataskaitoje pateiktus tyrimų rezultatus bei šiuos duomenis leidžia palyginti su ankstesnių metų duomenimis.

Rizikos vertinimas

Remdamasi ES koordinuotos kontrolės programos rezultatais dėl pesticidų likučių maiste, EFSA atliko trumpalaikio (ūmaus) ir ilgalaikio (lėtinio) poveikio sveikatai vertinimą. Atliekant trumpalaikio poveikio vertinimą iš viso buvo įvertinti 122 pesticidai. 89 iš šių pesticidų poveikis buvo mažesnis nei Ūmi referencinė dozė (ŪRD). Kitų 33 pesticidų poveikis viršijo ŪRD 209 mėginiuose (1,0% ištirtų mėginių). Produktai, kuriuose dažniausiai viršyta ŪRD, buvo obuoliai (76 mėginiai), salotos (46), persikai (39) ir pomidorai (29). Buvo paskaičiuotas visų pesticidų, kuriems taikoma ES koordinuotos kontrolės programa, ilgalaikis poveikis. Pirmą kartą į apskaičiavimus buvo įtraukti visų tipų maisto produktai, kurių poveikio vartotojų sveikatai vertinimui taikomas maisto suvartojimo modelis. Abiem atvejais rizika vartotojų sveikatai įvertinta kaip maža.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) vykdo nacionalinės referentinės laboratorijos funkcijas pesticidų likučių tyrimų srityje. NMVRVI Cheminių tyrimų skyriuje 2017 m. iš viso atlikta 384 656 pesticidų likučių tyrimai maisto produktuose, žaliavose bei pašaruose. Moderniais tyrimo metodais šiuo metu viename mėginyje galima aptikti 300 skirtingų pesticidų likučių. Vykdant Augalinio maisto produktų taršos stebėsenos bei Importuojamų negyvūninio ir gyvūninio maisto produktų kontrolės programas tiriami vietiniai, ES ir trečiųjų šalių kilmės įprastinės gamybos bei ekologiški maisto produktai. 2017 m. NMVRVI atlikti 273 596 pesticidų likučių tyrimai maisto produktuose. Nustatyta 11 atvejų, kai pesticidų likučiai viršijo DLK. Pesticidų likučių kiekis, viršijantis DLK, nustatytas apelsinuose iš Egipto, vynuogėse iš Makedonijos, Basmati ryžiuose iš Indijos, šviežiuose agurkuose iš Albanijos bei Ukrainos, šaldytose mėlynėse iš Baltarusijos, šviežiuose krapuose iš Gruzijos, juodojoje arbatoje iš Šri Lankos bei Latvijos, taip pat lietuviškose grikių kruopose bei rugių grūduose. Duomenys apie nustatomus DLK viršijančius pesticidų likučius skubiai perduodami Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kuri imasi kontrolės veiksmų. Maisto cheminės taršos, tarp jų pesticidų likučių tyrimų duomenis NMVRVI elektronine sistema reguliariai teikia Europos maisto saugos tarnybai.

lrytas.lt informacija 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą