Stulbinantys šių metų medicinos atradimai, kurie pakeis daugelio gyvenimus

Kiekvieni metai pasižymi nuostabiais mokslininkų pasiekimais medicinoje ir 2018-ieji metai nėra išimtis. Per šiuos 12 mėnesių medicinos srities profesionalai nenuilstamai dirbo, kad rastų būdų, padėsiančių kovoti su tokiomis grėsmėmis kaip vėžys, širdies ir kraujagyslių ligos ir atrasti gydymo priemonę tiems, kurie kenčia nuo įvairių psichikos ligų.

Štai 10 pagrindinių 2018-ųjų metų medicinos atradimų, kurie amžiams pakeitė medicinos veidą.

1. „Vakcina“ nuo vėžio sunaikino pelių auglius

Sausio mėn. Stanfordo universiteto mokslininkai spaudos pranešime paskelbė, kad jie ieško limfoma sergančių pacientų klinikiniam tyrimui, kurio metu išbandytų potencialią vakciną nuo vėžio. Šios naujienos pasirodė po to, kai tyrėjai sėkmingai panaikino auglius pelėse. Jie nustatė, kad tiesiogiai į naviką suleidžiant „dviejų imuninei sistemai impulsą duodančių medžiagų nedidelį kiekį, galima gyvūnų kūnuose sunaikinti visus vėžio pėdsakus bei išplitusias metastazes“. Tvirtinama, kad į vieną auglio vietą suleidus dvi aktyvias medžiagas, 87 iš 90 pelių buvo išgydytos nuo vėžio. Likusioms trims pelėms vėžys sugrįžo, bet po antrojo gydymo augliai išnyko.

2. Prancūzas tapo pirmuoju žmogumi, kuriam buvo du kartus persodintas veidas

Jeromas Hamonas (43 m.) kenčia nuo 1 tipo neurofibromatozės, genetinio sutrikimo, sukeliančio smarkiai veidą darkančių auglių išsivystymą. Pirmoji veido transplantacija jam buvo atlikta 2010-aisiais m., bet 2016-aisiais m. pasirodė pirmieji atmetimo ženklai. Jis du mėnesius gyveno be veido, negalėjo matyti, kalbėti ir girdėti, o tada balandžio mėn. buvo atlikta antra sėkminga veido persodinimo operacija. 

3. Receptiniai vaistai Vascepa sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Atsižvelgiant į tai, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose kasmet nuo širdies ligų miršta apie 610 tūkst. žmonių, rugsėjo mėn. biofarmacijos kompanija „Biotech Amarin“ paskelbė, kad vaistas Vascepa sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką 25 proc. „Tai pats svarbiausias tyrimas, atliktas širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimo srityje nuo tada, kai buvo atrasti statinai“, – teigė gydytojas kardiologas Matthew Budoffas.

4. Mokslininkai sukūrė injekciją, kuri gali užkirsti kelią migrenai

Migrenos kamuoja maždaug 39 mln. amerikiečių, tačiau gydymo šiai būklei nėra. Vis dėlto gegužės mėn. Amerikos Maisto ir vaistų administracija paskelbė apie „Aimovig“, prevencinio migrenos gydymo, patvirtinimą. Gydymas yra skiriamas vieną kartą per mėnesį suleidžiant injekciją. Tai pirmasis patvirtintas vaistas, kuris blokuoja molekulės, susijusios su migrenos priepuoliais, veiklą. „Aimovig“ veiksmingumas buvo įvertintas trimis klinikiniais tyrimais. Be to, kiekviename tyrime buvo nustatyta, kad po gydymo pacientų migrenos pasireiškimo dažnis sumažėjo.

5. Nauji tyrimų su vyrams skirtomis kontraceptinėmis tabletėmis rezultatai

Kovo mėn. Sietle esančio Vašingtono universiteto tyrėjai paskelbė apie sėkmingą bandymą su vyrų kontraceptinėmis tabletėmis. DMAU tabletės veikia panašiai kaip ir moterų kontraceptinė priemonė kartu derinant vyrų hormonus, pavyzdžiui, testosteroną ir progestiną. Nepaisant to, kad vartojant tabletes pacientams padidėjo svoris, sumažėjo „gerojo“ cholesterolio kiekis kraujyje, sustojo spermos gamybą ir taip pat sumažėjo testosterono gamyba, nustatyta, kad vartoti tabletes vieną kartą per dieną yra saugu. Be to, gruodį, mokslininkai pradėjo naują didžiulį klinikinį tyrimą, kurio metu tiriama vyrams skirta kita kontraceptinė priemonė – gelis. Gelis, tepamas ant nugaros ir pečių vieną kartą per dieną, turi progestino ir testosterono hormonų, kurie yra pasisavinami per odą. Tai didžiulis pasiekimas medicinoje, nors kai kurie išreiškė didžiulį nusivylimą, kad tokios priemonės naudojimas yra kur kas patogesnis, negu kai kurių dabartinių moterų kontraceptinių priemonių. 

6. Ketaminas gali išgydyti depresiją

Narkotinė medžiaga ketaminas gali būti naujai atrastas depresiją gydantis vaistas po 30 metų. Farmacijos kompanija „Johnson & Johnson“ pristatė savo ketamino versiją, kurią galima naudoti kaip nosies purškalą. Jo sudėtyje yra esketamino, cheminės medžiagos, panašios į ketaminą. Klinikiniame tyrime dalyvavo 236 suaugusieji, sergantys depresija. Jie turėjo keturias savaites vartoti įprastus antidepresantus ir nosies purškalą. Tik pusė jų gavo purškiamus vaistus, kita dalis vartojo placebą. Po 28 dienų rezultatai parodė, kad pacientų, naudojusių purškalą, depresijos simptomai pagerėjo.

7. Pažangūs kontaktiniai lęšiai gali sekti diabetu sergančių žmonių gliukozės kiekį kraujyje

Siekdami sumažinti nepatogumą, kurį patiria diabetu sergantys asmenys vis sekdami savo gliukozės kiekį kraujyje, Pietų Korėjos Ulsano nacionalinio mokslo ir technologijų instituto mokslininkų komanda sukūrė kontaktinius lęšius, padedančius sekti gliukozės kiekį kur kas paprasčiau. „Šie lęšiai yra pagaminti iš skaidrių nanomedžiagų, todėl netrukdo matymui. Be to, kadangi sistema naudoja belaidę anteną, nereikia jokių kitų energijos šaltinių, tokių kaip baterijos“, – paaiškino pagrindinis tyrimo autorius, mokslų daktaras Jihunas Parkas. Kontaktiniai lęšiai naudoja ašaras, kad stebėtų gliukozės kiekį kraujyje. Kol kas šis išradimas buvo išbandytas su gyvais triušiais, o ne žmonėmis.

8. Proveržis krūties ir kiaušidžių vėžio gydyme

PARP inhibitoriai reprezentuoja naują vaistų grupę, kuri gali padėti gydyti bei užkirsti kelią krūties ir kiaušidžių vėžio progresavimui. Vaistiniai preparatai slopina ir neleidžia vėžinėse ląstelėse esančiam baltymui atsikurti. Tokiu būdu ląstelė žūsta. Šis vaistas yra patvirtintas ir naudojamas 20 tūkst. viso pasaulio pacientų pažengusio kiaušidžių ir metastaziniam krūties vėžio gydymui.

9. Gilus smegenų stimuliavimas (DBS) pacientams, paralyžiuotiems po insulto

Klivlando klinikos tyrėjai Andre Machado ir Kennethas Bakeris pritaikė gilųjį smegenų stimuliavimą 59-erių m. moteriai, kuri po išeminio insulto patyrė hemiparezę. Po penkių mėnesių, kai jai smegenėlėse buvo implantuotas gilaus smegenų stimuliavimo elektrodas, mokslininkai pastebėjo stulbinantį pagerėjimą jos motorinėse funkcijose. Gegužės mėn. tyrėjų komanda iš Nacionalinių sveikatos institutų buvo apdovanoti 2,2 mln. JAV doleriais, kad galėtų toliau tirti DBS naudą pacientams, sergantiems insultu. „Jei tyrimas pavyks, tai suteiks daug vilčių po insulto paralyžiuotiems pacientams“, – sakė A.Machado.

10. Pirmą kartą pasaulyje kūdikio susilaukė moteris, kuriai buvo persodinta mirusios donorės gimda

Nors 2014-aisiais m. kūdikio susilaukė moteris, kuriai buvo sėkmingai persodinta gyvos donorės gimda, toks atvejis vis dėlto pirmas pasaulyje. „The Lancet“ rašo, kad 32 m. brazilei, kuri gimė neturėdama gimdos, po 10 val. trukusios operacijos buvo sėkmingai persodinta 45 m. mirusios moters gimda. Likus 4 mėn. iki transplantacijos gydytojai „in vitro“ metodu apvaisino ir užšaldė 8 kiaušinėlius. Praėjus 7 mėn. po gimdos persodinimo, jie buvo įsodinti į moters gimdą. Nėštumas buvo sėkmingas ir 36-ąją nėštumo savaitę po cezario pjūvio operacijos gimė 2,5 kg sveriantis kūdikis. Tokia transplantacijos sėkmė suteikia daugybę vilčių moterims, negalinčioms susilaukti vaikų.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą