Nealkoholiniai gėrimai – tik nekaltas gėrimas?

 

Nealkoholinių gėrimų populiarumas Lietuvoje auga neįtikėtinais tempais. Statistiniais duomenimis per paskutiniuosius ketverius metus šio gėrimo pirkimas ir vartojimas ženkliai padidėjo. Tai gėrimas, kuris populiarus ne tik suaugusiųjų, tačiau ir vaikų bei jaunimo tarpe.

Kas priskiriama nealkoholiniams gėrimams?

Nealkoholinis gėrimas – tai nėra tik nekaltas „gaivusis“ gėrimas. „Nealkoholinis gėrimas“ – bet koks gėrimas, kuriame alkoholio yra ne daugiau kaip 0,5 tūrio procento. Tačiau nealkoholiniu gėrimu laikomas ir negazuotas ar gazuotas gėrimas, gaminamas iš geriamojo, šaltinio ar natūralaus mineralinio vandens, pridedant ar nepridedant įvairių maisto medžiagų ir/ar maisto priedų, kurio alkoholio koncentracija neviršija 0,5 tūrio proc. Taip pat, nealkoholiniams gėrimams priskiriamos įvairios stalo vandens formos (negazuotos ir gazuotos, aromatizuotos). Pavyzdžiui, daugumos mėgstamas gėrimas – „Gira“ oficialiai priskiriamas nealkoholiniams gėrimams, nors turi 0,7–2,2% etanolio.

Pasirinkimas didelis, nauda - maža

Parduotuvių lentynose apstu daug įvairių gėrimų, o gausi jų pasiūlos ir pasirinkimo laisvė, viliojanti reklama, plati pardavimų rinka ir t.t. – tik patvirtina galimybę rinktis parduotuvių lentynose ne tik patinkantį produktą, bet skatina ir gausų jo vartojimą.
Lyg reikėtų džiaugtis, kai vietoj svaigiųjų gėrimų vis dažniau yra pasirenkami nealkoholiniai gėrimai. Tačiau Lietuvos dietologų nuomone, šie gėrimai nėra tokie „nekalti“ bei sveiki organizmui, tad vartoti juos reikėtų saikingai. Alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų poveikis sveikatai yra panašus. Nealkoholinių gėrimų sudėtyje dažniausiai naudojamas pridėtinis cukrus, kur viename butelyje gali būti nuo penkių iki septynių šaukštelių cukraus, o alaus, kokteilių, tarp jų ir nealkoholinių gėrimų, sudėtis dar ilgesnė ir dar labiau nepalankesnė sveikatai: vaisių sulčių koncentratai, cukrus, konservantai, dažikliai, alergenai ir t.t. Paprasto alaus – kaloringumas 100 ml apie 30 kcal, nealkoholinio taip pat. Paprasto alaus kaloringumas didesnis dėl pačio alkoholio, o nealkoholinio dėl angliavandenių – tai yra gliukozės - fruktozės sirupo. Nealkoholinio alaus 100 ml yra 5,5 g angliavandenių, iš jų cukrų – 2,2 g, paprastame cukrų yra beveik per pus mažiau. Jei per dieną neviršijame reikalingų cukraus normų, tai nekenks, bet jei žmogaus racione ir taip yra daug angliavandenių, tai - ne į naudą. Alkoholio perteklius skatina riebalų oksidaciją, pilvinių riebalų susidarymą ir tuo pačiu žadina apetitą, todėl suvartojama daugiau kalorijų, didėja antsvorio rizika.
Gydytojai dietologai atkreipia dėmesį, kad nealkoholinis alus ar sidras išpopuliarėjo visai neseniai, tad kol kas sunku argumentuotai kalbėti apie ilgalaikį šių gėrimų poveikį ir galimas rizikas.
Ne paslaptis, kad paaugliai mėgsta energinius gėrimus. Energiniuose gėrimuose esančios stimuliuojančios medžiagos gali padidinti vaikų bei paauglių ne tik aktyvumą, bet ir sukelti agresiją ir smurto protrūkius. Energiniai gėrimai yra pavojingi dėl didelės kofeino koncentracijos. Paprastai kofeinas suteikia žvalumo, padeda lengviau sutelkti dėmesį, gerina trumpalaikę atmintį, didina fizinį aktyvumą, nes stimuliuoja centrinę ir periferinę nervų sistemą.


Nealkoholiniai gėrimai gali skatinti alkoholio vartojimą arba prie jo sugrįžti

Matydamas nealkoholinį alų priklausomas žmogus vis viena į jį reaguoja. Tai primena apie priklausomybę, nuo kurios stengiamasi nutolti. Regėjimas – irgi juslė ir gana jautri. Priklausomybių mokslas sako, kad tai gali paskatinti atkryčius žmonėms, kurie sveiksta nuo alkoholizmo.
Vaikus nealkoholiniai gėrimai, savo skoniu ar išvaizda primenantys alkoholinius, nepastebimai pratina prie alkoholio. Todėl, ne tik valstybė įstatymais turi saugoti vaikus, bet ir mes, tėvai, turime aiškiai nubrėžti ribas, kad alus, be alkoholio, ar su juo, nėra skirtas vaikams.


Sveikiausias gėrimas – vanduo

Labai dažnai suaugę ir ne tik, nealkoholinius gėrimus renkasi troškuliui numalšinti. Tikriausiai visiems žinoma, kad sveikiausias gėrimas tiek vaikui, tiek suaugusiajam yra vanduo. Vanduo sudaro apie 65 proc. suaugusio žmogaus ir iki 80 proc. vaiko kūno masės. Senstant vandens organizme mažėja. Organizme esančiame vandenyje vyksta medžiagų apykaita, įvairios cheminės reakcijos, nes vanduo yra daugelio medžiagų tirpiklis. Vanduo palaiko normalią kūno temperatūrą. Su vandeniu iš virškinimo trakto įsiurbiamos maisto medžiagos, pašalinami medžiagų apykaitos produktai. Vandens stokai žmogaus organizmas labai jautrus, dėl to gali sutrikti biologiškai aktyvių medžiagų koncentracija, nervinių bei kitų ląstelių veikla. Atsigaivinti tinka arbata ir pats paprasčiausias vanduo iš čiaupo, jeigu jis saugus.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą