Laboratorijose gauti ėminiai bus tiriami pagal prioritetą

Į laboratorijas atvežti ėminiai koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti nuo šiol bus tiriami pagal nustatytą eiliškumą. Pirmiausia – ligoninėje gydomų pacientų, kuriems pasireiškė ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai, taip pat ligoninėje negulinčių, tačiau karščiuojančiųjų ir kitus simptomus jaučiančiųjų. Tai įvertinti ir eiliškumą nustatyti turės ėminius gydymo įstaigose, karščiavimo klinikose paimantys specialistai, į laboratorijas jie pateks jau su pagal požymius suteiktais prioriteto numeriais.

Pasak valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, sprendimas tyrimus sudėlioti prioriteto tvarka, augant ėminių srautams, būtinas. Tai leis užtikrinti, kad pirmiausia būtų ištirti tų pacientų, kurių keliama rizika yra aukščiausia, ėminiai.

„Pirmiausia tirsime tuos ėminius, kurie yra paimti ligoninėje gydomiems, taip pat karščiuojantiems pacientams, tai yra tiems, kurie turi simptomų. Tuo metu, pacientai, kurie, pavyzdžiui, grįžo iš užsienio, tyrimų rezultatų tikrai galės palaukti ir ilgesnį laiką. Jiems bet kokiu atveju galioja privaloma izoliacija, tad keliama jų rizika yra žymiai mažesnė nei tų pacientų, kurie gydomi ligoninėje ar gyvena globos namuose“, – sako A. Veryga.

Ministro teigimu, tai tikrai nereiškia, kad ėminių tyrimas bus kažkaip stabdomas. Juos, kaip ir iki šiol, bus siekiama ištirti kaip įmanoma greičiau. Skirtumas tik tas, kad pirmiausia bus tiriami tie, kuriuos būtina ištirti greičiau dėl rizikos, o ne tiesiog iš eilės. Tai ypač aktualu augant ėminių srautams.

Pagal požymius nustatyta dešimt eiliškumo prioritetų. Mėginių ėmėjai gydymo įstaigose, karščiavimo klinikose paimtus mėginius įpareigoti pažymėti prioritetinės eilės numeriu ir su jau pažymėtu prioritetinės eilės numeriu juos siųsti į koronaviruso infekcijos tyrimus atliekančias laboratorijas atskirose pakuotėse (dėžėse).

Šios naujovės numatytos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad siekiant pagreitinti ėminių, paimtų mobiliuosiuose punktuose, ištyrimą, jau priimtas sprendimas į laboratorijas perskirstyti ėminius, atsižvelgus į šių pajėgumus. Tai reiškia, kad jie bus nukreipiami į mažiausiai tuo metu apkrautas. Už tokį srautų reguliavimą bus atsakingos keturios pagrindinės laboratorijos, kurios, gavusios ėminius, dalį jų tirs pačios, o kitą dalį savarankiškai išskirstys į mažesnes to regiono laboratorijas, turinčias galimybes tyrimus atlikti greičiau.

Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą