Karantino metu mankštinkite ne tik kūną, bet ir akis!


Jau ketvirta savaitė gyvendami karantino režimu ir ribodami savo išėjimą į lauką, tiek suaugę, tiek vaikai, neišvengiamai priversti daugiau laiko praleisti prie išmaniųjų įrenginių: kompiuterių, telefonų, planšečių. Nuotolinis darbas, mokslai – viskas šiuo metu „pririša“ prie kompiuterio ar TV ekrano. Ir netgi, sportuodami dažniausiai įsijungiame treniruotę online, tad mūsų akys dirba visu pajėgumu. Nenuostabu, kad dienos pabaigoje pradedame jausti diskomfortą. Kaip sau padėti?
Pratimai akims – geriausia išeitis
Akį judina daugybė raumenų, kuriuos, kaip ir kitus kūno raumenis, reikia treniruoti. Savo akims mes galime padėti specialių pratimų dėka. Šie paprasti pratimai ne tik pašalina susikaupusį nuovargį, bet, taip pat, padeda išsaugoti akių sveikatą ateityje. Akių mankštos pratimai nuslopina akių įtampą, stiprina akių raumenis. Nuolatinis akių pervargimas turi didelę reikšmę regėjimo sutrikimams atsirasti.
Pratimai akims yra labai paprasti ir nereikalauja daug laiko. Juos galima daryti tiek namuose, tiek darbe. Akių pratimus rekomenduojama atlikti trumpai (kiekvieną pratimą po 4-6 kartus), bet dažnai (3-4 kartus per dieną). Pratimai atliekami stovint arba sėdint, galvą laikant tiesiai, neskubant, be įtampos.


BENDRIEJI PRATIMAI


1. PRATIMAS
Stipriai užmerkite akis ir palaukite kelias sekundes, tada atmerkite ir atpalaiduokite jūsų akių raumenis. Žvelkite į tolį 5 sekundes, vėliau 5 sekundes žiūrėkite į artimą objektą esantį 30 cm atstumu pvz.: pirštą. Pratimą kartokite mažiausiai 5 kartus. Sufokusuokite regėjimą ties toli esančiu objektu pvz.: žiūrėkite pro langą ir sutelkite savo dėmesį į namą , kuris yra toli.


2. PRATIMAS
Laikykite galvą tiesiai. Pamirksėkite 10-15 kartų. Akių raumenys tuo pačiu metu neturėtų būti įtempti.


3. PRATIMAS
Pažaiskite žvilgsniu „šaškėmis“: žiūrėkit į viršų dešiniau, tada į apačią kairiau, tiesiai į tolį ir atvirkščiai. Šis pratimas truks apie 12 sekundžių.


4. PRATIMAS
Palmingas. Patrinkite delnus vieną į kitą, kad pajustumėte šilumą. Pridėkite juos prie akių taip, kad delnų centrai dengtų akis, o abiejų rankų pirštai susikryžiuotų ant kaktos. Akies obuolys atsidurs maždaug delno vidurio įdubime. Alkūnėmis pasiremkite į kelius arba stalą. Labai svarbu, kad pro delnus neprasiskverbtų šviesa. Įsivaizduokite juodą, akliną tamsą ir tokioje būsenoje stenkitės išlikti kuo ilgiau (bent kelias minutes). Prieš pabaigą tris kartus stipriai užsimerkite, nuėmę delnus dar šiek tiek pabūkite užsimerkę. Švelniai pirštais perbraukite per vokus ir atsimerkite.


PRATIMAI DIRBANTIEMS KOMPIUTERIU


1. PRATIMAS
Stipriai užsimerkite, tada atidaryti akis plačiai. Tai kartokite mažiausiai 5 kartus.

2. PRATIMAS

Užsimerkite ir pamasažuokite vokus sukamaisiais pirštų judesiais. Taip darykite apie minutę.

3. PRATIMAS
Laikykite galvą tiesiai . Darykite sukamuosius judesius akių žvilgsniu pagal laikrodžio rodyklę, tada pakartokite judėjimą priešinga kryptimi.


4. PRATIMAS
Kas 20 minučių darykite bent 20 sekundžių pertrauką. Sutelkite savo dėmesį į objektą, kuris yra ne mažiau kaip 6 m atstumu nuo jūsų monitoriaus. Tada staigiai perkelkite žvilgsnį, į kitus daiktus, kurie išdėstyti skirtingais atstumais.


PATARIMAI:
 Jei dirbate daug kompiuteriu, būtinai darykite pertraukas, kad jūsų akys galėtų pailsėti.
 Siekiant sumažinti neigiamą poveikį regėjimui, nedirbkite priešais langą, kuris nėra uždengtas užuolaidomis ar žaliuzėmis – ekrano ryškumas ir apšviestas plotas už jo gali sukelti akių skausmą ir diskomforto jausmą.
 Vaikams labai svarbu laikytis regos higienos, sveikai maitintis, kuo daugiau laiko praleisti natūralioje dienos šviesoje ir gryname ore, pakankamai judėti.
Rūpinkitės savo regėjimu šiandien, jei norite jį išsaugoti ateityje!


Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą