Nauja patekimo į VSAZ tvarka bus palanki ir fiziniams, ir juridiniams asmenims

 

Nuo Naujųjų metų iš dalies keičiasi patekimo į Valstybės sienos apsaugos zoną (VSAZ) tvarka – atsiranda kelios naujovės, kurios palengvins patekimą į VSAZ tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims. Atsisakoma planų mažinti į VSAZ galėsiančių atvykti asmenų ratą bei įvesti valstybės rinkliavą norintiesiems būti pasienio vandenyse, kuriais eina išorės siena.
VSAZ – tai nuo valstybės sienos į Lietuvos teritorijos gilumą einanti paženklinta pasienio ruožo teritorijos dalis, kurioje valstybės sienos apsaugai ir jos tvarkymui užtikrinti įgyvendinamos techninės, organizacinės ir teisinės valstybės sienos apsaugos priemonės. Paprastai ši zona į Lietuvos teritorijos gilumą nuo sienos tęsiasi nuo maždaug 50 metrų iki kelių kilometrų. Į specialiais ženklais pažymėtą VSAZ patekti galima tik Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) įrašius asmenis į Asmenų, turinčių teisę būti valstybės sienos apsaugos zonoje, pasienio juostoje, pasienio vandenyse, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena, sąrašą.
Pagal nuo sausio 1 d. įsigaliosiančią tvarką nebelieka iki šiol buvusios leidimų patekti į VSAZ sistemos. Nuo Naujųjų metų VSAT sudarys minėtą sąrašą. Jis bus sudaromas ar pildomas VSAT informacinėje sistemoje VSATIS.
Į sąrašą gali būti įrašyti visi motyvuotą prašymą pateikę fiziniai ir juridiniai asmenys, juridinių asmenų filialai, atstovybės bei juridinio asmens statuso neturintys asmenys, neturintys teistumo už tyčines nusikalstamas veikas arba tais kalendoriniais metais paskirtos administracinės nuobaudos ar administracinio poveikio priemonės už kontrabandą arba akcizais apmokestinamų prekių įsigijimą, laikymą, gabenimą, naudojimą ar realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką bei kitais Valstybės sienos ir jos apsaugos įstatyme numatytais pagrindais.
Asmuo, pateikęs prašymą VSAT padaliniuose ar elektroniniu būdu ir įrašytas į sąrašą, daugiau neturės niekuo rūpintis. Jeigu jam būnant VSAZ ar pasienio vandenyse pasieniečiai nuspręs tokį asmenį patikrinti, jis turės tik pateikti asmens tapatybės dokumentą. Ar asmuo teisėtai yra VSAZ ir/ar pasienio vandenyse, pasieniečiai patikrins savo turimomis techninėmis priemonėmis.
Fiziniai asmenys, ketinantys būti valstybės sienos apsaugos zonoje ir/ar pasienio vandenyse, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena, jų motyvuotu prašymu į sąrašą bus įtraukiami laikotarpiui iki 1 metų.
Fiziniams asmenims palanki naujovė nuo sausio 1 d. bus ta, kad teikdami prašymą patekti į VSAZ jie kartu galės pažymėti, kad planuoja patekti ir į pasienio vandenis, kuriais eina išorės siena (t. y. ketina įplaukti į pasienio vandenis, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena, plaukiojimo priemonėmis arba kitu būdu ketina patekti ant užšalusių pasienio vandenų, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena). Asmeniui pakaks vieno prašymo, kad jis, pavyzdžiui, galėtų atvykti į VSAZ ir išplaukti žvejoti pasienio vandenyse. Iki šiol reikėjo pateikti atskirus prašymus ir gauti du atskirus leidimus.
Atsižvelgusi į pasienio vietovėse esančių bendruomenių bei kitų suinteresuotų asmenų nuomonę VSAT atsisakė ankstesnių planų sumažinti ratą asmenų, galinčių patekti į VSAZ. Dėl to nuo sausio 1 d. VSAZ kaip ir iki šiol galės lankytis visi teisėtus tikslus turintys asmenys, nustatyta tvarka įrašyti į sąrašą. VSAT atsisakė ir planų įvesti rinkliavą žmonėms, kurie bus įrašyti į sąrašą gaus teisę išplaukti į pasienio vandenis, kuriais eina išorės siena. Dėl to, pavyzdžiui, žvejai ar vandens turistai, įrašyti į sąrašą, išplaukti į pasienio vandenis galės nemokamai kaip ir iki šiol.
Nuo sausio 1 d. įsigaliosiančioje tvarkoje yra palankių naujovių ir juridiniams asmenims. Jeigu juridinis asmuo bus įrašomas į sąrašą, jo darbuotojai atskirai į sąrašą neturės būti įrašomi. Tai reiškia, kad įmonės vadovas turės pateikti tik vieną prašymą dėl įrašymo į sąrašą patekti į VSAZ ir/ar pasienio vandenis ir neturės atskirai pateikti darbuotojų sąrašo (su jų vardais, pavardėmis, asmens kodais ar gimimo datomis). Juridinio asmens įrašymas po vienintelio prašymo į sąrašą reikš, kad jo darbuotojai automatiškai įgis teisę patekti į VSAZ ir/ar pasienio vandenis ir vykdyti juridinio asmens veiklą prašyme nurodytoje teritorijoje.
VSAT neretai sulaukia klausimų dėl žvejojimo nuo kranto ar maudymosi pasienio telkiniuose – ar reikia teikti prašymą būti vandenyse, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena. Pavyzdžiui, poilsiautojų pamėgtame Vištyčio ežere, kuriuo nužymėta siena su Rusija. Tokiais atvejais maudynių mėgėjams nereikia jokių prašymų būti įrašytiems į sąrašą. Tačiau jei asmuo norėtų išplaukti žvejoti plaukiojimo priemonėmis ar tuo pačiu tikslu kitu būdu norėtų patekti ant užšalusių pasienio vandenų, tuomet prireiks pasirūpinti patekimu į sąrašą. Beje, Vištyčio pakrantė nepatenka į VSAZ, todėl ir buvimas čia sienos apsaugos požiūriu nėra niekaip reglamentuojamas. Patekimo į Kuršių marių vandenis, esančius pasienio ruože, teisinis reglamentavimas nesikeičia.
Kita situacija – šalia vandens telkinio yra nužymėta VSAZ, o vandenimis eina išorės siena. Suprantama, kad norintysis patekti prie vandens turės teikti prašymą būti įrašytam į sąrašą ir įgyti teisę patekti į VSAZ. Jei jis norės tik išsimaudyti ar pažvejoti nuo kranto, teisės patekti į pasienio vandenis jam nereikės. Jeigu jis norės išplaukti žvejoti ar pramogauti pasienio vandenyse, tuomet jis, kaip ir minėtu Vištyčio atveju, turės būti įrašytas į sąrašą.
Iš anksto pasirūpinti patekimu į sąrašą turėtų ir tie asmenys, kurie planuos kitokias vandens pramogas (pvz., plaukti laivu Nemunu nuo Jurbarko iki Nidos arba plaukioti kitomis nuomojamomis plaukiojimo priemonėmis pasienio vandenyse, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena).
Nors nuo sausio 1 d. ir atsiranda minėtos naujovės, prašymų pateikimo tvarka išliks tokia kaip ir dabar. Asmenys juos galės pateikti atvykę į VSAT centrinę įstaigą Vilniuje, VSAT pasienio rinktines ar pasienio užkardas bei elektroninėmis priemonėmis per elektroninio pristatymo sistemą.
Nors formaliai prašymo įrašyti į sąrašą terminas yra iki 10 dienų, tačiau pasieniečiai prašymus dažniausiai išnagrinėja ir asmenis įtraukia į sąrašą per trumpesnį terminą.
Į VSAZ nepatenka turizmui svarbios ar tankiau apgyvendintos vietovės pasienyje su Rusija prie Rusnės salos, Rambyno kalno, Panemunės, Smalininkų ir Kybartų miestelių, taip vietovės Šakių rajone, kur valstybės siena eina Šešupe. VSAT nėra nužymėta ir kai kuriose vietovėse Ignalinos, Švenčionių bei Šalčininkų rajonuose, kur eina valstybės siena su Baltarusija.
Už buvimą VSAZ ir / ar pasienio vandenyse asmenims, neįrašytiems į sąrašą, numatyta administracinė atsakomybė. Dėl šios priežasties šiemet pasieniečiai jau nubaudė daugiau kaip 300 asmenų. Pirmą kartą už tokį pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 40 iki 90 eurų. Jei asmuo jau baustas už šį pažeidimą, tada jam gali būti skirta bauda nuo 90 iki 170 eurų.
VSAZ ribos raudona palei sieną su Rusija ir Baltarusija einančia linija yra pažymėtos žemėlapyje, kurį galima rasti šiuo adresu: http://www.geoportal.lt/map/vsat


VSAT informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą