Patvirtinta Paramos skyrimo prioritetines specializacijas studijuojantiems studentams tvarka

Atsižvelgiant į pedagogų poreikį bei siekiant paskatinti būsimuosius pedagogus baigus studijas rinktis darbą mokyklose, 2022 m. gegužės 11 d. buvo priimtas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas Nr. 498 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2017 m. kovo 1 d. nutarimo Nr. 149 „Dėl Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymo įgyvendinimo“ pakeitimo“, kuriuo buvo patvirtinta Paramos skyrimo prioritetines specializacijas studijuojantiems studentams tvarka ir nustatyta, jog studentams, sudariusiems išankstinę sutartį dėl įsidarbinimo su savivaldybe ar mokykla, skiriama tikslinė išmoka (https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/85915a40d28d11ec8d9390588bf2de65).

Studentai, kurie gali pasirašyti išankstinę sutartį dėl įsidarbinimo, gali kreiptis į savivaldybes ar valstybines ar savivaldybės mokyklas (toliau – mokyklos) dėl išankstinių sutarčių dėl įsidarbinimo sudarymo. 

Tikslinė išmoka gali būti skiriama tiek valstybės finansuojamose, tiek valstybės nefinansuojamose studijų vietose studijuojantiems prioritetinių specializacijų studentams, sudariusiems išankstinę sutartį dėl įsidarbinimo ir joje įsipareigojusiems baigus studijas dirbti pagal įgytą aukštojo mokslo kvalifikaciją ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį ne mažiau kaip 0,7 etato:

  • paskutinio kurso pirmosios pakopos pedagogikos studijų programų studentams,
  • paskutinio kurso pirmosios pakopos ne pedagogikos krypties studijų programų studentams, greta studijuojantiems pedagogikos studijų modulį,
  • pedagoginių profesinių studijų studentams. 

2022–2025 m. prioritetinės specializacijos yra numatytos 2022 m. gegužės 24 d. švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu Nr. V-829 (https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/1a932700db2f11ec8d9390588bf2de65) ir yra šios:

  • pirmosios pakopos pedagogikos krypties studijų programų studentų:
  1. pradinio ugdymo pedagogai;
  2. specialieji pedagogai;
  3. mokomojo dalyko pedagogai pagal šių dalykų specializacijas:
  •  matematikos;
  • lietuvių kalbos ir literatūros;
  • fizikos;
  • chemijos;
  • biologijos;
  • technologijų;
  • istorijos;
  • geografijos;
  •  pirmosios pakopos ne pedagogikos krypties studijų programų studentų, greta studijuojančių pedagogikos studijų modulį, ir pedagoginių profesinių studijų programų studentų:
  1.  matematikos;
  2. lietuvių kalbos ir literatūros;
  3. fizikos;
  4. chemijos;
  5. biologijos;
  6. technologijų;
  7. istorijos;
  8. geografijos.

Siekdamas palengvinti išankstinių sutarčių dėl įsidarbinimo su studentais parengimo procesą, Valstybinis studijų fondas (toliau – VSF) yra parengęs pavyzdinę išankstinės sutarties dėl įsidarbinimo formą ir ją kartu su kita aktualia šiems studentams informacija skelbia savo tinklalapyje:
https://vsf.lrv.lt/lt/studentams/parama-pedagogikos-studijoms-nuo-2022-m/tiksline-ismoka-pedagogams-506-eur-men. 

Norėtume atkreipti dėmesį, kad išankstinėje sutartyje dėl įsidarbinimo privalo būti nurodytos abi šios sąlygos: 

  1. savivaldybės ir (ar) mokyklos įsipareigojimas po asmens studijų baigimo užtikrinti asmeniui darbo vietą pagal įgytą prioritetinę specializaciją, kuriai reikalinga pedagogo kvalifikacija, ne mažiau kaip 0,7 etato ir ne trumpiau kaip 3 metams; 
  2. studento įsipareigojimas po studijų baigimo įsidarbinti mokykloje pagal įgytą prioritetinę specializaciją eiti pareigas, kurioms reikalinga pedagogo kvalifikacija, ir ne mažiau kaip 0,7 etato dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį.

Atitinkamai yra pakoreguotas ir Mokytojų priėmimo ir atleidimo iš darbo tvarkos aprašas, reglamentuojant studentų, kurie gali pasirašyti išankstinę sutartį dėl įsidarbinimo, priėmimo tvarką – šiuos pakeitimus rasite 2022 m. liepos 26 d. švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakyme Nr. V-1194 „Dėl švietimo ir mokslo ministro 2011 m. rugsėjo 15 d. įsakymo Nr. V-1680 „Dėl Mokytojų priėmimo ir atleidimo iš darbo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“ (https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/043d12a00ca211edb4cae1b158f98ea5).

Valstybinis studijų fondas studentų prašymus skirti tikslinę išmoką 2022 m. priiminės du kartus: nuo 2022 m. rugsėjo 1 d. iki 2022 m. rugsėjo 30 d. (įskaitytinai) ir nuo 2022 m. spalio 5 d. iki 2022 m. spalio 25 d. (įskaitytinai). Studentai pateikdami prašymus skirti tikslinę išmoką kartu turi pateikti ir išankstinę sutartį dėl įsidarbinimo.

Laisvų darbo vietų pedagogams duomenų bazėje paieškos sistemoje sukurtas atskiras požymis ,,Tinkamas paskutinių kursų studentams“, kad studentai, kurie gali pasirašyti išankstinę sutartį dėl įsidarbinimo, galėtų surasti darbo vietas. 

Parengta pagal LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos informaciją

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą