Kada vyks kita Vidzgirio vasaros stovykla?


Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos bendruomenė pakvietė Vidzgirio mikrorajono ir aplinkinius vaikus „Į vasarą kūrybiškai“ – nemokamą stovyklą.
Manoma, kad mokinių vasaros atostogos skirtos tik poilsiui, tačiau vaiko prigimtinis poreikis ugdymuisi „nepripažįsta“ pertraukų – vaiko pažintiniai poreikiai ir komunikaciniai interesai ir atostogų metu lieka aktyvūs. Šią, rodos, teorinę siekiamybę netgi pavyko įgyvendinti.
Vidzgirio mikrorajone esančių mokyklų ugdytiniams (pradinukams) buvos sudarytos sąlygos jiems tęsti ugdymąsi vasarą, tiesa, jau be tradicinių mokymosi metodų, be vadovėlių, sąsiuvinių, o neformaliose, smagiose atostogų ritmo veiklose. Jos buvo vykdomos ne tik mokyklos patalpose, vaikus traukė ir dėl pakitusios aplinkos, o užsiėmimai tikrai nepriminė mokyklinės rutinos.
Stovykloje dalyvavę vaikai turėjo galimybes daugiau dėmesio skirti kūrybai – per vadinamąją socialinę partnerystę, edukacines programas, vaikų kompetencijų ir savistabos, pasitikėjimo savimi ugdymą, o paprasčiau kalbant – per siekį tobulėti.
Gausybės ekskursijų ir veiklų metu mokiniai gilino istorijos, krašto pažinimo žinias, susipažino su Alytaus, Druskininkų istorija, tobulino informacinių kompiuterinių technologijų įgūdžius, drauge su Alytaus jaunimo centro asmenybės ugdymo studijos „Mamos ir mažylio studija" mokytoja, dailininkė, skulptore Sandra Kazlauskaite dalyvavo dailės plenere.
Alytaus Vidzgirio pagrindinė mokykla priklauso sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui, todėl kiekvieną dieną pradėjome mankštomis, daug dėmesio skyrėme sveikos gyvensenos, sveikos mitybos įgūdžių formavimui, fiziniam aktyvumui, tuo tikslu bendradarbiavome su Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuru, jo specialistėmis, kurios vedė edukacinius užsiėmimus, protmūšį, mankštas, VšĮ „Alytaus sveikos gyvensenos klubu“, kurio direktorius Romualdas Šapaitis su vaikais kalbėjo apie fizinį aktyvumą, sveiką gyvenseną, teisingų mitybos įgūdžių formavimą, skirtumus tarp sporto bei fizinio aktyvumo ir parodė kompleksą pratimų, kurie padeda formuoti taisyklingą laikyseną.
Stovyklautojai susipažino ir Vidzgirio mokyklos kaimynu Alytaus bendruomenės centru, jo edukacinėmis ir laisvalaikio erdvėmis, išnaudojome jų aikštymo, treniruoklių galimybes bei kitomis edukacines paslaugas teikiančiomis įstaigomis, kurių padedami organizavome veiklas už mokyklos ribų. Mokykla tęsdama visos dienos mokyklos (VDM) veiklas, padėjo šeimoms derinti darbo ir šeimos įsipareigojimus, todėl stovyklai vykus nuo 8 iki 14 valandos, mes pasirūpinome dalies vaikučių užimtumu iki 17 valandos.
Bendravimo su pareigūnais patirtis yra maloni: iškart užsimezgė vaikų draugystė su su Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato bendruomenės pareigūne Laura Svolkinaite, kuri su vaikais kalbėjo apie saugumą, įvairią riziką, o Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narai gelbėtojai mažuosius prie Dailidės ežerėlio mokė saugaus elgesio vandenyje ir prie jo.
Panašu, kad visos stovykloje vykdytos veiklos prisidėjo prie prie socialinęs atskirties mažinimo, o siekis didinti socialinių edukacinių veiklų prieinamumą, sudaryti socialiai prasmingos ir atsakingos saviraiškos galimybes – buvo įgyvendintas. Pavyko skatinti mokinius bendrauti ir bendradarbiauti, tapti fiziškai aktyvesniais, sportiškesniais, sveikesniais ir neužmiršti higienos įgūdžių, gebėjimų rūpintis savimi ir savo sveikata.
Vidzgiriečių vykdytą vasaros stovyklą pagal švietimo kokybės gerinimo sritį finansavo Alytaus miesto savivaldybė, prisidėjusi ne tik prie išvykų, pagrindinių veiklų, joms reikalingų priemonių, tačiau ir prie nemokamo vaikų maitinimo.
„Labai ačiū už turiningą, įvairiapusišką ir labai smagią stovyklą! Vaikai laimingi!“, „ Ačiū už tokias nuostabias dvi savaites, sūnus taip pat patenkintas, pilnas įspūdžių“ , „Ačiū už dvi puikias savaites :) Dukra labai patenkinta vykusiomis veiklomis, išvykomis ir pamokėlėmis“, „ Kada kita stovykla?“, „Labai gaila, šiemet nespėjom“, - tokie vaikų ir jų artimųjų klausimai, įvertinimai po pirmosios „Į vasarą kūrybiškai“ – bene geriausias įrodymas, kad Vidzgirio mokyklos vasaros stovykla buvo sėkminga, ir norinčių lankyti ją bus ir ateityje.
Kada vyks kita Vidzgirio vasaros stovykla? Tikėkimės, kad jau kitą vasarą!

Vidzgirio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Neringa Babijonienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą