Nuotraukos autorius: 123rf nuotr.

Naujas įstatymas: nuo šiol penkiamečio vieno namuose nepaliksite

Penkiametį vaiką mama palieka vieną namie, žiūrintį filmuką, kol pati per 15 min. subėgios į gretimą parduotuvę, namie pritrūkusi miltų. Iki šiol tai Lietuvoje buvo nedraudžiama, o nuo liepos 1 d. tai jau yra įstatymo pažeidimas.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė portalui lrytas.lt paaiškino: „Negalima sakyti, kad iki šiol vaikus vienus namie palikinėti buvo galima, tačiau aiškaus reguliavimo, iki kada jiems būtina suaugusiųjų priežiūra, nebuvo. Nuo liepos 1 d. įsigaliojus naujam Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymui, vaikų iki 6 m. be objektyvios būtinybės (tai yra, be itin rimtų priežasčių) negalima palikti be priežiūros. Vyresnis brolis ar sesė gali prižiūrėti jaunesnįjį tada, kai sulaukia 14 m.” Tad jeigu auginate penkiametį ir dvylikametį, kurie jums atrodo tikrai pakankamai protingi, kad pabūtų 10 minučių namie vieni, pagal naująjį įstatymą jų palikti vis tiek negalite.

E.Žiobienė sakė: „Žinoma, to paties amžiaus vaikai skirtingi, ir buvo daug diskusijų, nuo kada jau galima palikti vaikus vienus. Kalbėta apie įvairų amžių, o nutarimas, kad vieni namie negali būti ikimokyklinukai, yra kompromisinis. Gal jums ir atrodo, kad jūsų penkiametis ramiai namie žiūrės filmukus, bet maži žmogučiai prasimano visko, taigi jis gali sumanyti išardyti elektros lizdą ar pažaisti su degtukais. Bėda gali nutikti, ir palikus vaiką 10-čiai minučių, tad verčiau iš anksto tam užkirsti kelią. Nereikia rizikuoti vaiko sveikata tam, kad nueitumėte į parduotuvę.“

Pašnekovė atsiminė ir atvejį, kaip mergaitė mėtė žaislus per balkoną, kad atkreiptų žmonių dėmesį, jog jai namie vienai negera, nors jos mama manė, kad viskas tvarkoje. Tokių atvejų, kai tėvai tinkamai neįvertina savo vaikų amžiaus, užfiksuojama daug. Vaikų be priežiūros palikti negalima ne tik namuose, bet ir kieme ar kitur. Jei mama penkiametį išleidžia į daugiabučio žaidimų aikštelę vieną, manydama, kad jam ten saugu ir ji pati gali jį matyti pro virtuvės langą, bet viskuo nepatenkinta kaimynė įskundžia, kad vaikas paliktas vienas, teisi bus toji kaimynė. O kas tuomet gresia mamai?

E.Žiobienė sakė: „Niekas tėvų bausti ir vaikų iš jų atiminėti neskubės – valstybė tikrai neturi tikslo kuo daugiau vaikų paimti sau. Tačiau Vaiko teisių skyriaus darbuotojai kalbėsis su tėvais apie tai, kodėl jie taip elgiasi, galbūt prireikus nukreips juos į tėvystės kursus ar pan. Nenorime žmonių gąsdinti baudomis, tiesiog norisi, kad vaikams būtų saugu.“ Žinoma, visų tėvų niekas neseks ir filmavimo kamerų visuose namuose nestatys, bet jei įvyks koks nelaimingas atsitikimas ar kaimynai tėvus įskųs, bus pripažinta, kad tėvai kalti dėl vaiko nepriežiūros. Nakties metu, nuo 22 iki 6 val. ryto, negalima vienų namie palikti arba vienų į lauką išleisti vaikų iki 14 metų amžiaus. Su suaugusiais žmonėmis vaikai tuo metu lauke būti gali. E.Žiobienė tvirtino, kad naujasis įstatymas reikalingas tam, kad apsaugotų vaikus ir keltų visuomenės sąmoningumą. Kai kuriems žmonėms jo tikrai trūkta, pavyzdžiui, kartą lietuviai tėvai Norvegijoje paliko dvimetį vaiką namuose vieną, o patys nuėjo į šokius.

Gintarė Kairytė 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą