Prie socialinės akcijos „Važiuoji vienas? Pavežk kaimyną!“ jungiasi šalies miestų bendruomenės

Artėjant gegužės 24-ajai – Tarptautinei kaimynų dienai, prie Susisiekimo ministerijos socialinės akcijos „Važiuoji vienas? Pavežk kaimyną!“ jungiasi Lietuvos miestų savivaldybės ir bendruomenės, kurioms itin aktualios transporto spūsčių ir aplinkos taršos problemos.

„Tikiuosi, kad iniciatyva „Važiuoji vienas? Pavežk kaimyną!“ paskatins visos Lietuvos, ir ypač miestų, gyventojus būti atidesniems vieni kitiems, geranoriškiems kaimynų atžvilgiu. Piko metu tai padės gatvėse mažinti automobilių spūstis, o keliaujantiems kartu suteiks bendravimo džiaugsmo. Kviečiu visus vairuojančius prisidėti prie šios akcijos, tegul Kaimynų dienos bendros kelionės tampa kasdieniu įpročiu“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Ištirta, kad net penkiuose iš šešių automobilių kasdien keliaujama po vieną. Vienas automobilis, nuvažiuodamas 100 km, išmeta vidutiniškai apie 160 g anglies dioksido. Kiekvienas vairuotojas, paveždamas vieną kaimyną, šį kiekį galėtų sumažinti perpus. Be to, vairuotojai, kartu su savimi vežantys tris ar daugiau keleivių, gali naudotis pirmenybe miesto eisme, t. y. važiuoti viešojo transporto juostomis, pažymėtomis „4+“ simboliu.

Kaunietis Zenonas Šalna teigia, kad ši Kaimynų dienai skirta iniciatyva Aleksoto bendruomenei yra tartum gyvenimo norma. „Jei važiuoji į miestą vienas, tai būtinai paimk kaimyną arba draugą, arba pažįstamą, laukiantį sustojimo aikštelėje. Tai yra du malonumai – vienas malonumas, kad kelią sutrumpini važiuodamas pokalbyje su draugu ar kaimynu, antras dalykas – sumažini taršą ir automobilių spūstį mieste. Tai yra nuostabi akcija, kuri aleksotiškiams, mums tokiems truputį kaimiškiems gyventojams, yra prigimtinė. Aš visus labai raginu, ne tik aleksotiškius, bet ir visus kauniečius, visus Lietuvos gyventojus, vairuotojus – pamatei kaimyną ar kaimynę, sodink į mašiną. Ir kelias trumpesnis, ir važiuot smagiau, ir diena dėl to būna tiktai smagesnė“, – sako Aleksoto bendruomenės narys Z. Šalna.

Vilniaus miesto pakraštyje esančios Tarandės gyventojai taip pat dažnai susiduria su spūsčių problema, tad bendruomenės pirmininkės Renatos Gelažauskienės teigimu, jie patys kooperuojasi tarpusavyje pavežti vaikus į mokyklas, pamatę einantį senolį ar vaiką stengiasi sustoti ir pavėžėti jį iki jam artimiausios, patogiausios vietos. „Aš norėčiau paraginti prisidėti prie šios gražios akcijos „Važiuoji vienas? Pavežk kaimyną!“ ir gegužės 24 dieną, būtent tą dieną, išbandyti savo jėgas ir savo gerumą, nes važiuoti vienam, pripažinkime, yra tam tikra prabanga. Mes galime prisidėti prie spūsčių mažinimo pavėžėdami, kooperuodamiesi vieni su kitais“, – kviečia bendruomenės pirmininkė R. Gelažauskienė.

Prisijungti prie šios iniciatyvos galite socialiniame tinkle Facebook.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą