Kas geriau Kalėdoms: daugiau mažų dovanėlių ar viena, bet didelė?


Prekybininkai pastebi, kad vienas iš aktualiausių klausimų renkantis kalėdines dovanas – dovanoti daugiau smulkesnių dalykų, ar geriau vieną, bet didesnį ar brangesnį. Čia ir prekiautojų, ir kalbinto psichologo nuomonės sutampa – atsižvelgiant į konkrečią situaciją galima rinktis ir vieną, ir kitą variantą.
Kaune, prekybos mietelyje „Urmas“ vykstančios Kalėdinės mugės prekiautojai šį darbą dirba ne pirmus metus ir sako visada susiduriantys su pirkėjais, kurie svarsto ar žmogui padovanoti vieną, bet „geresnę“ dovaną ar geriau daugiau smulkesnių.
„Žinote, gal žmonės sutrinka nuo to prieššventinio streso, sunku tampa apsispręsti? Mes tada pasistengiame išsiaiškinti situaciją ir ramiai patarti. Jei tikrai žino, ko žmogui reikia ar kas jam tikrai patiks, tada verta imti vieną didesnį daiktą. O jei abejoja, ar nežino, geriau keletą smulkesnių ir tokių, kur dažniausiai visiems patinka. Jei nepatiks vienas, gal patiks kitas“, - pasakojo prekybininkai.
Psichologas Robertas Petruškevičius pritaria prekiautojų išdėstytai nuomonei ir sako, kad dovanodami vieną dovaną, kai neesate įsitikinę, ar ji patiks, labai rizikuojate.
„Jei neesate įsitikinę, geriau rinkitės kelių smulkesnių daiktų variantą. Juk dovanojimo tikslas ir yra pradžiuginti žmogų, suteikti jam teigiamų emocijų. Jei žmogus, tarkime, nenešioja kaklaraiščių, o jūs būtent jį ir padovanosite, kad ir koks geras ar brangus jis būtų, džiaugsmo nesuteiksite. Vargu ar žmogus bus patenkintas, net jei sugalvotų tokią dovaną parduoti ir gautų už tai pinigų“, - sakė pašnekovas.
Kai neesate įsitikinę, kas geriausiai galėtų pradžiuginti žmogų, iš keleto dalykų sudaryta dovana geresnė ne tik tuo, kad turite daugiau šansų „pataikyti“, bet ir dėl to, kad gausa, nors ir smulkmenų, paprastai suteikia gerų emocijų dovaną gavusiam žmogui.
„Išpakavus dovaną ir pamačius joje daug visko, smagu peržiūrėti, viską įvertinti. Taip pat žmogui paliekamas įspūdis, kad kažkas, štai, juo rūpinosi, rinko dovanas, galvojo apie jį, stengėsi. O ne nuėjo į parduotuvę ir nupirko pirmą pasitaikiusį daiktą“, - pastebėjimais dalijosi psichologas.
Prekybos miestelyje esančių parduotuvių darbuotojai pastebėjo, kad žinantys kokių dovanų nori jų artimieji, dažnai perka mobiliuosius telefonus, laikrodžius, buitinę techniką, papuošalus, vaikams – konkrečius žaislus, kuriuos šie jau „užsisakę“ iš anksto.
Dar viena proga pirkti daugiau smulkesnių dalykų – kai nesinori ar neišeina skirti kalėdinėms dovanoms didesnių pinigų sumų.
„Neretai ateina žmonės mugėje nusipirkę kokį muiliuką ar suvenyrą, pas mus turguje dar prideda nusipirkę mandarinų, saldumyną kokį įdomesnį suranda ir atiduoda čia pat nemokamai supakuoti, kur labai gražiai moterys pakuoja. Ir dažnai ta tokia kukli dovana, bet jei nuoširdi ir skani, tai geresnė nei koks brangus, bet nereikalingas daiktas“, - sakė prekybos miestelyje įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje dirbantis Aurelijus.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą