Nuotraukos autorius: J.Stacevičiaus nuotr.

10 atsakymų į klausimus apie „Sodros“ įmokų „grindis“

Nuo metų pradžios darbdaviams pradėtos taikyti socialinio draudimo įmokų „grindys“ – ypač svarbios darbuotojams, kurie uždirba mažesnę nei minimalią algą. Tai žingsnis, užtikrinantis jų socialines garantijas. Darbuotojai ir toliau galės dirbti puse etato, bet gali tikėtis, kad jų oficiali alga pasieks bent minimalų atlygį, o socialinio draudimo išmokos bei pensija bus didesnė. Nors socialinio draudimo įmokos padidės, darbdaviams nereikės nieko papildomai skaičiuoti. Apie mokėtinas sumas informuos „Sodra“.

Pateikiame 10 dalykų apie socialinio draudimo įmokų „grindų“ paskirtį, taikymą ir išimtis:

1. Kodėl prireikė taikyti įmokų „grindis“?

Lietuvoje 150 tūkst. dirbančiųjų oficialiai gauna mažesnę nei minimalią algą, kuri yra 400 eurų neatskaičius mokesčių. Tai – kone kas septintas dirbantysis. Šie žmonės taip pat serga, augina vaikus, galiausiai kaupia pensiją. Tačiau gaunant tokią algą jų pensija būtų perpus mažesnė nei vidutinė. Socialinio draudimo įmokų grindys prisidės prie šios problemos sprendimo.

2. Kokią naudą pajus darbuotojai?

Nuo darbdavių mokamų socialinio draudimo įmokų priklauso, kokią pensiją ir socialinio draudimo išmokas gaus žmogus. Pritaikius „Sodros“ įmokų grindis visus metus dirbęs žmogus ir stažo sukaups pilnus metus, o ne pusę, kaip būtų gaunant pusę minimalios algos ir sumokėjus mažiau įmokų. O ir puse etato už pusę minimalios dirbusiai ir susilaukusiai vaiko mamai, būtų ryškus skirtumas, ar 200, ar 400 eurų vaiko priežiūros išmoką kiekvieną mėnesį gauti.

3. Kaip darbdaviams sužinoti, kiek mokėti?

Darbdaviams niekuo rūpintis nereikia. Jie kaip įprastai iki šiol numatytu laiku turės pateikti ataskaitas apie darbuotojams priskaičiuotus atlyginimus ir socialinio draudimo įmokų sumas. „Sodra“ operatyviai įvertins, už kuriuos darbuotojus nereikia mokėti įmokų nuo MMA ir informuos apie apskaičiuotą papildomą įmokų sumą. Nei ataskaitų pateikimo, nei įmokų mokėjimo terminai nesikeičia.

4. Ar tai reiškia, kad nuo šiol negalėsiu dirbti puse etato ar kelias valandas per dieną?

Kaip ir iki šiol, bus galima dirbti ir puse etato, ir kelias valandas per dieną. Etatas visiškai nesvarbu. Svarbu pats algos dydis – jeigu jis mažesnis nei minimali mėnesio alga, darbdavys turės sumokėti daugiau socialinio draudimo įmokų. Už pusę etato žmogus gali gauti ir daugiau nei pusę minimalios algos. Jeigu puse etato dirbate už pusę vidutinio mėnesinio atlyginimo, kuris perkopė 800 eurų, darbdaviui prievolė primokėti socialinio draudimo įmokų neatsiras, nes atlyginimas viršija MMA.

5. Ką daryti, jeigu jaunas žmogus studijuoja ir nori dirbti ne pilną darbo dieną?

Socialinio draudimo įmokų „grindys“ netaikomos jaunimui iki 24 metų. Už juos primokėti nereikės.

6. Ar dėl to pensininkams bus sunkiau įsidarbinti?

Pensininkams, taip pat gaunantiems netekto darbingumo (neįgalumo) pensijas socialinio draudimo įmokos taip pat netaikomos, jie gali dirbti ir už mažesnę nei minimalią algą, bet socialinio draudimo įmokų primokėti nereikės.

7. Slaugau neįgalų vaiką ir dirbu nepilną darbo dieną. Ar darbdavys mane atleis?

Socialinio draudimo įmokų „grindys“ netaikomos ir tiems gyventojams, kurie yra draudžiami valstybės lėšomis. Todėl mamos ar tėčiai, prižiūrintys vaikus, antrais ir trečiais metais gali dirbti už mažesnę nei minimalią algą – pavyzdžiui, kelias dienas per savaitę. Taip pat tie, kurie slaugo artimuosius, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, ar turinčiuosius visišką negalią, galės dirbti tiek, kiek leidžia jų galimybės, už mažesnę nei minimalią algą. Darbdaviams pareigos primokėti socialinio draudimo įmokų už tokius darbuotojus nebus.

8. Kuris darbdavys turi primokėti, jeigu dirbu dviejuose darbuose ir negaunu minimalios algos?

Dirbant pas du darbdavius prievolės primokėti nėra nė vienam darbdaviui, nepaisant to, kokio dydžio bendrai darbines pajamas gauna darbuotojas.

9. Kaip mokėti socialinio draudimo įmokas, jeigu darbuotojas sirgo, dėl kitų priežasčių nedirbo?

Įmokos skaičiuojamos nuo minimalios mėnesio algos proporcingai dirbtų dienų skaičiui.

10. Jeigu užsiimu individualia veikla ir dar prisiduriu dirbdamas samdomą darbą, ar vis tiek bus prievolė darbdaviui primokėti „Sodros“ įmokų?

Taip, darbdaviai turės sumokėti socialinio draudimo įmokas bent nuo minimalios mėnesinės algos ir tuo atveju, jeigu jų darbuotojas dar užsiima ir individualia veikla.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą