Nuotraukos autorius: V.Balkūnas

Dalis pasirinkusiųjų pensiją jau graužiasi nagus – klaida lydės iki gyvenimo galo

Pensijos kaupimo stabdymas ir grįžimas į „Sodrą“ daliai būsimų pensininkų atrodo vienas ir tas pats. Nors iš tikrųjų tai – visiškai skirtingi sprendimai. Jau yra žmonių, kurie susipainiojo ir dėl kaupimo reformuotoje antrojoje pakopoje pasielgė priešingai, nei norėjo. Teisės aktai galimybės šokinėti pirmyn ir atgal tarp „Sodros“ ir privataus fondo nenumato. Ekonomistė Rūta Vainienė sako, kad tai – nesąžininga, nes pati valdžia pensijų sistemą kaitalioja, kiek panorėjusi. Startas duotas, lenktynės prasidėjo. Pusmetis skirtas tam, kad žmonės apsispręstų – pradėti kaupti pensijai, tęsti ligšiolinį kaupimą, stabdyti jį ar visai nutraukti. Situaciją trasoje puikiai valdančiam kartodromo administratoriui Viktorui Antipovui tai – dilema. „Reikės pasidomėti. Visai įdomu būtų, kokį geresnį sprendimą padaryti“, – kalbėjo V.Antipovas.

Beveik 30 tūkst. būsimųjų pensininkų sprendimą jau priėmė – nebekaupti nuo šių metų reformuotoje antrojoje pakopoje. 19 tūkst. iš jų kaupimą sustabdė, o kiti, tokių apie 6 tūkst., kaupimą nutraukė. Bet iš karto išryškėjo problema. Ir pensijų fondų valdytojai, ir būsimųjų pensininkų atstovai sako – dalis žmonių nesupranta, ką reiškia stabdyti kaupimą ir ką – grįžti į „Sodrą“. „Tai – skirtingi dalykai. Jeigu kaupimas stabdomas, tai sukauptos lėšos lieka toliau asmeninėje žmogaus sąskaitoje pensijų fonde ir toliau yra investuojamos, tačiau nėra papildomos jokiomis papildomos įmokomis. Jeigu žmogus nutraukia kaupimą, grįžtama su sukauptomis lėšomis į „Sodrą“. „Sodra“ priskiria papildomų taškų ir, sulaukus pensinio amžiaus, tokiam žmogui mokės didesnę pensiją. Tačiau žmogus negaus papildomos pensijos iš fondo“, – aiškino Pensijų fondų dalyvių asociacijos atstovas Marijus Kalesinskas.

Jau yra atvejų, kai dėl kaupimo žmogus pasielgė priešingai, nei iš tikrųjų norėjo – grįžo į „Sodrą“, nors ketino tiesiog stabtelėti, taupant senatvei privačiai. „Sodra“ ir pensijų fondai mato žmogaus sprendimą, bet negali atspėti, ar jis apgalvotas, ar padarytas netyčia. „Gal emocijos pagauti sprendimą padarė, net terminologijos ne iki galo suprasdami. Pasakė vienaip, o, pasirodo, jis mintyje turėjo ką kita“, – sakė Pensijų fondų asociacijos vadovas Šarūnas Ruzgys. Fondų valdytojai prognozuoja, kad susipainiojusių daugės, nes po reformos įsigaliojimo tepraėjo mėnuo. Valdytojai neslepia jau bandę pagelbėti būsimiesiems pensininkams, kurie atsikvošėjo suklydę. Bet tai įmanoma, jei žmogus susivokia iškart, o ne po pusdienio ar dar vėliau. Tada, kad ir kiek būtų apmaudu, kelio atgal nebėra. „Teisės aktuose galimybė persigalvoti, pervesti į vieną pusę ir paskui atgal sugrįžti, nėra numatyta. Kaupimo bendrovė pardavė jo aktyvus (sukauptą turtą) ir atkurti tai, kas jau parduoda, iš esmės nėra įmanoma“, – teigė „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

Ekonomistė Rūta Vainienė stebisi, kaip atsitiko, kad, laiminant pensijų sistemos reformą, niekas nepagalvojo apie galimus suklydimus ir kaip juos ištaisyti. Ekonomistė sako, kad tą būtina padaryti dabar. „Jeigu tu nusiperki prekę, ji tau nepatinka, tu per dvi savaites gali grąžinti. O čia nieko negali. Tu priimi esminį finansinį sprendimą, kuris lies visą tavo gyvenimą, visą, ką tu gausi pensijoj, arba visą, ką tu mokėsi, ir tu negali jo pakeisti. Žmogus tiesiog suklydo, tiesiog ne ten padėjo varnelę, ir jis niekaip negali to ištaisyti. Tai žiauru. Iš tikrųjų jam turėtų būti duotas protingas terminas atsitokėti. Ne visi per 15 minučių atsitoki“, – kalbėjo R.Vainienė. Jos teigimu, šitas pusmetis kaip tik galėtų būti skirtas kartą atšaukti sprendimą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, paklausta, ar grįžusiems į „Sodrą“ ketinama leisti vėl iš jos išeiti, neatsakė. Tik teigia, kad kiekvienas gali bet kada iš naujo pradėti kaupti antrojoje pakopoje. Bet iš naujo – reiškia nuo nulio. O tai, anot rinkos dalyvių, gali būti milžiniškas praradimas būsimos pensijos dydžiui. Kad iš norimo kelio neišsuktų į klystkelį, būsimieji pensininkai primygtinai raginami neskubėti.

Irma Janauskaitė, Urtė Korsakovaitė, LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą