Iš Briuselio – investicijos į Lazdijų ir kitas pasienio savivaldybes

Vasario 5 d. Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis su savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėju Vidmantu Pilviniu bei partneriais iš Lenkijos – Seinų burmistru Arkadiušu Novalskiu (Arkadiusz Nowalski) ir Rafaeliu Pieška (Rafael Pieszka) išvyko į Briuselį. Čia vyko svarbūs susitikimai Lietuvos ambasadoje bei Europos Parlamente, kur buvo pristatoma Lietuvos-Lenkijos pasienio funkcinės zonos idėja.

Sausį Lazdijų rajono savivaldybėje viešėjusi Europos Parlamento narė Laima Liucija Andrikienė, išklausiusi pasienio funkcinės zonos idėją, pasiūlė suorganizuoti susitikimus Europos Parlamente ir supažindinti, parodyti bei siekti Europos Parlamento pritarimo, kad savarankiška pasienio zona tarp Lietuvos ir Lenkijos – būtina.

Per vieną dieną apie Lazdijus, Seinus ir kitas pasienio zonos savivaldybes kalbėta su Lietuvos ambasadore Jovita Neliupšiene, Europos Parlamento nare pirmininko pavaduotoja biudžeto klausimais Monika Hohlmeier. Delegacija susitiko su Lena Andersson Pench, makro regionų Interreg ir Programmes Implementaition I,DG Regio vadove ir jos komanda. Vyko susitikimas su Europos Parlamento viceprezidentu Boguslavu Liberadskiu (Boguslaw Liberadzki) bei komisaro Guenther Oettinger padėjėja Katažina Ščepanska (Katarzyna Szczepanska) ir komisarės Elžbietos Bienkovskos (Elizabieta Bienkowska) padėjėju Andžejumi Celinskiu (Andrzej Celinski). Bei kitais Europos Parlamento nariais.

Rafaelis Pieška susitikimų metu pristatė pavasarį pasirašytos sutarties idėjas. Lietuva ir Lenkija yra kviečiamos imtis bendrų veiksmų, kad Lenkijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos atsakingos institucijos bei Europos Sąjungos įstaigos galėtų priimti sprendimus steigti Lietuvos – Lenkijos tarptautinę pasienio funkcinę zoną, siekiant pagerinti Lenkijos – Lietuvos pasienio regiono gyventojų gyvenimo kokybę tokiomis veiklomis kaip infrastruktūros – naujos įrengimas ar esamos atkūrimas, priemonių, remiančių darbo vietų kūrimą, plėtra, viešųjų paslaugų kokybės lygio bei prieinamumo gerinimas, savivaldybių bendradarbiavimo plėtra ekonomikos srityje, nevyriausybinių organizacijų rėmimas skatinant Lenkijos ir Lietuvos savivaldybių gyventojų bendradarbiavimą.

Tačiau tam, kad pasienio regionas būtų patrauklus naujoms investicijoms, svarbu gera infrastruktūra: patogus susisiekimas, išvystytas viešasis transportas, modernūs keliai. Tad šių susitikimų metu, siekiama, kad Europos parlamentas patvirtintų šią idėją ir būtų skirtas dėmesys bei parama infrastruktūrai bei gyvenimo kokybei gerinti, kurti darbo vietas ir skatinti bendradarbiavimą.

Per metus dėl pasienio funkcinės zonos įtvirtinimo nuveikta jau nemažai darbų. Užsienio partnerių dėka buvo atliktas išsamus situacijos analizės tyrimas apie žmonių gyvenimo kokybę pasienio zonoje. Vykdant projektą, Lenkijoje įvyko šeši ekspertų susitikimai, kurių metu diskutuojant su specialistais ir bendruomene, atliekant apklausas, buvo išgryninti poreikiai, patvirtinantys pasienio regiono funkcinės zonos svarbą. Buvo nagrinėjamos kultūros, susisiekimo infrastruktūros, socialinės sritys.

Visų, Lietuvos Respublikos pasienio savivaldybių (Lazdijų, Vilkaviškio, Kalvarijos) ir šešių Lenkijos Respublikos pasienio valsčių (Punsko, Seinų, Gibų, Rutkos-Tartako, Šipliškės, Vižainio), pasirašiusių deklaraciją tikslas yra sukurti atskirą finansinį instrumentą, kad projektų, skirtų žmonių gyvenimo kokybei pagerinti, finansavimas būtų užtikrintas.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą