Nuotraukos autorius: V.Ščiavinskas

Tuščio Birštono merės primygtinis prašymas: nevažiuokite į kurortą

„Kas galėjo pagalvoti, kad teks poilsiautojų ir net ligonių, kuriems būtinas sanatorinis gydymas, prašyti nevažiuoti į mūsų kurortą? Labai skauda širdį, kad esu priversta taip kalbėti. Bet labai džiaugiamės, kad šiuo metu mieste nėra nė vieno koronavirusu užsikrėtusio žmogaus“, – pasakodama apie Birštoną sukausčiusį karantiną prisipažino šio kurorto merė Nijolė Dirginčienė.

Kaip ir visoje Lietuvoje, Birštone neveikia jokie pramogų objektai. Uždarytos maitinimo ir kitų paslaugų įstaigos, kurios daugiau nei du dešimtmečius kasdien priimdavo svečius. Savivaldybėje darbai nesustojo, bet, jei yra galimybė, žmonės dirba nuotoliniu būdu. Kovo pabaigoje neįvyko 21-asis džiazo festivalis „Birštono džiazas“ – į miesto vizitine kortele tapusį renginį buvo išpirkti visi bilietai.

Neatmestina, kad net iki liepos mėnesio Birštone nebus jokių viešų renginių. „Gyvename tikrai įtemptai. Kasdien nuotoliniu būdu tenka organizuoti po kelis susirinkimus. Tokiu pat būdu susisiekiame ir su kitomis valstybinėmis institucijomis. Nors miestas apmiręs, savivaldybėje darbo – per akis“, – teigė N.Dirginčienė.

– Teko girdėti, kad vienas birštonietis, prieš daugiau nei savaitę parvykęs iš užsienio, buvo priverstas būti viename Vilniaus viešbutyje, nes jam nebuvo leista grįžti namo. Ar šiuo metu mieste ramu, nesulaukėte užsikrėtusių koronavirusu žmonių?

– N.Dirginčienės paklausė lrytas.lt. – Man šis atvejis žinomas. Kai parskridę iš užsienio šalių lietuviai pirmą kartą buvo apgyvendinti Vilniaus viešbučiuose, mes į sostinę buvome išsiuntę mašinas parsivežti miesto gyventojus. Tačiau mūsų žmonių neatidavė ir jie liko Vilniuje. Tą naktį viename viešbutyje įvyko ir incidentų. Jei žmonėms būtų leista sugrįžti namo, gal visų tų nemalonumų nebūtų buvę. Kai visi sukilo, tuomet jau buvo leista saviizoliuotis tiems žmonėms, kurie tam turi galimybių. Birštonietis, apie kurį jūs kalbate, saviizoliacijai turėjo savo atskirą butą ir būtų galėjęs savivaldybės skirtu transportu saugiai sugrįžti. Bet, deja, privalėjo likti Vilniuje. Nepaisant to, kad į Birštoną yra grįžusių žmonių iš užsienio, nėra nustatyta nė vieno koronaviruso atvejo. Kol kas miestas šiuo požiūriu – švarus.

– O jeigu žmonės neturi galimybių saviizoliacijai, ar savivaldybė galėtų jiems padėti?

– Tam esame paruošę trylika vienviečių, visiškai naujai įrengtų kambarių. Šiuo metu juose apsigyvenę du žmonės. Namuose yra izoliavęsi dar trys žmonės. Sutartis dėl maitinimo esame sudarę su vienu viešbučiu. Apgyvendinti izoliacijai stokojančius vietos sutiktų priimti ir „Tulpės“ sanatorija. Tačiau saviizoliacijai priimtumėme tik savo savivaldybės gyventojus.

– Ta nelemtoji pandemija ir karantinas anksčiau ar vėliau baigsis. Ar bandote jau dabar braižyti bent atsargius planus, kaip kurortas galėtų atsigauti?

– Kai maitinimo įstaigos, sanatorijos, viešbučiai užsidarę ir visas miestas apmiręs, kažkokių ypatingų planų ateičiai kurti neįmanoma. Tačiau džiaugiuosi, kad žmonės iš darbo nėra atleidžiami. Daugelis išleisti atostogų arba naudojasi prastovų sąlygomis. Net neabejoju, kad kai tik baigsis karantinas Birštonas atgis. Norėčiau tikėti, kad tokie išbandymai turės įtakos ir tautiečių įpročiams atostogauti užsienyje. Gal bent šiemet daug kas rinksis galimybes paatostogauti ir ieškoti sveikatinimo paslaugų Lietuvoje. Birštonas tikrai turi ką pasiūlyti. Juk tas koronavirusas neišnaikins nei gamtos, nei dviračių takų, nei sanatorijų. Bet šiuo metu tikrai nekviečiame važiuoti į Birštoną. Net – savaitgaliais pasivaikščioti. Juk kuo daugiau atvažiuos svečių, tuo didesnis pavojus ir jiems patiems, ir miesto gyventojams. Todėl pabūkim visi namie. Siekdami apsaugoti savo miestiečius, pasitelkėme visas įmanomas policijos pajėgas, savanorius, šaulius, viešosios tvarkos specialistus. Gatvėse bus nuolatos budima, stebint, ar nėra jokių žmonių susibūrimų.

– Bet kažin ar įmanoma įkalbėti neatvažiuoti į Birštoną kad ir per Velykas tuos žmones, kurie čia turi nuosavus butus ar namus? – Žinoma, tokių yra nemažai. Jiems negalime uždrausti atvažiuoti į savus namus. Tik bet kokia butų nuoma yra uždrausta.

– Panašu, kad neįvyks ir tradicinė Birštono miesto šventė, kuri būdavo rengiama birželio pradžioje. – Panašu. Iki liepos 1 d. planuojame atšaukti visus didžiuosius renginius, apie kuriuos jau buvo skelbta ir kuriems iš anksto ruošėmės. Tačiau neplanuojame mažinti atlyginimų nė vienos savivaldybei pavaldžios įstaigos darbuotojams. Kaip nors, susiveržę diržus, išgyvensime.

Neabejoju, kad karantinas ir po Velykų bus pratęstas. Iki to laiko nesusitvarkysime, virusas dar nebus įveiktas. Bet praeis tos bėdos ir išbandymai, tik susiimkime ir įsiklausykime į specialistų rekomendacijas. Jei kiekvienas mūsų rimtai įvertinsime ištikusią grėsmę, išeisime iš karantino su pačiais mažiausiais nuostoliais. O dabar problema – tikrai itin didelė ir rimta.

Birutė Vyšniauskaitė

lrytas.lt informacija 

 

Komentarai

  • polkmsovbcv
    prieš 8 minučių
    LABA DIENA MANO LUTANIJAI

    LIUDYMAS APIE KAIP GAUJU 75 000 EUR PASKOLĄ NAMUI PIRKTI IŠ TIKROS IR TIKROS PASKOLŲ BENDROVĖS, KVIEČIAMOS „sky experience“ paskolų įmone. DĖMESIO ŠIANDIEN Esu LABAI LAIMINGAS IR DIEVE telaimina dangaus patirties paskolos valdytoją

    Mano vardas MARIJA. Aš esu iš Suomijos ir ieškau a
    tikra paskolų bendrovė per pastaruosius 5 mėnesius, pirkti namą
    Viskas, ką gavau, buvo aibė apgavysčių, privertusių jais pasitikėti, o galų gale jie paėmė mano pinigus nieko neduodami, mano viltis buvo prarasta, aš sutrikau ir nusivyliau, niekada nenorėjau nieko turėti. daryti su paskolų bendrovėmis internete, todėl nuėjau pasiskolinti pinigų iš a
    Drauge, aš papasakojau jai viską, kas atsitiko, ir ji pasakė, kad gali man padėti, kad ji žino paskolų bendrovę, kuri gali padėti man gauti bet kokią man reikalingą paskolą su labai maža 2% palūkanų norma, kad ji ką tik gavo paskolą. iš jų ji man nurodė, kaip kreiptis dėl paskolos, aš padariau taip, kaip ji man pasakė, kreipiausi su jais adresu (contact@skyexperienceloan.com) arba
    (skyexperienceloan@gmail.com) apsilankykite jų SVETAINE
    https://skyexperienceloan.com/, niekada netikėjau, bet bandžiau ir mano didžiausiai nuostabai gavau paskolą per 24 valandas, negalėjau
    patikėk, aš vėl laimingas ir turtingas ir dėkoju Dievui, kad tokios paskolų bendrovės vis dar egzistuoja dėl šios sukčiavimo visose vietose, patariu visiems, kuriems reikia paskolos (contact@skyexperienceloan.com ) arba
    (skyexperienceloan@gmail.com) jie niekada jūsų nenuvils ir
    tavo gyvenimas pasikeis kaip ir mano.Greitai susisiekite el
    (contact@skyexperienceloan.com) arba (skyexperienceloan@gmail.com) šiandien ir gaukite iš jų paskolą, Dievas palaimina dangaus patirties paskolos valdytoją už tikrą paskolos pasiūlymą. Įsitikinkite, kad susisiekite su dangus patirties paskolos vadybininku dėl paskolos, nes aš sėkmingai gavau paskolą iš šios įmonės be
    stresas. INTERNETO SVETAINĖ
    https://skyexperienceloan.com

Parašykite komentarą